Analyser: Kreml vet inte hur gränsen ska dras – underminerar Putins hot

0
111

Vladimir Putin lovade i fredags att ”skydda” de fyra annekterade regionerna i Ukraina ”med all kraft och alla medel” som står till Rysslands förfogande. Men bara några dagar senare säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov på måndagen att det ännu inte är bestämt hur de nya gränserna ska dras. Uttalandet kan ses som ett sätt att underminera Putins kärnvapenhot och därmed inte behöva agera på det, skriver The Guardians Moskvakorrespondent Andrew Roth på Twitter. ”Hela poängen med att ’annektera’ territoriet var att säga ’vi kommer inte att kompromissa – stanna, annars skjuter vi’. Nu kan Kreml kompromissa genom att säga ’ah, just den delen var faktiskt inte Ryssland’.” Financial Times Moskvakorrespondent Max Seddon skriver att Peskov i och med sitt uttalande medger att Kreml inte vet hur stora delar av regionerna Cherson och Zaporizjzja Ryssland annekterar och att det ska ses mot bakgrund av att Ukraina fortsätter att ta tillbaka ryskockuperad mark. ”Ryssland: Det här är våra nya statsgränser, alla attacker mot dem kommer att behandlas som en attack mot Ryssland. Också Ryssland: Vi vet inte riktigt vilka våra nya gränser är”‚ skriver Seddon ironiskt på Twitter.