Wat is een dieptecamera op een telefoon en maakt het uit?

0
56

De meeste moderne smartphones hebben meerdere camera's aan de achterzijde die voor verschillende doeleinden zijn ontworpen. Je bent misschien bekend met groothoekcamera's en macrolenzen, maar sommige telefoons hebben ook een "dieptecamera" of “dieptesensor.” Maar wat is een dieptecamera precies en maakt het echt uit?

Wat is een dieptecamera?

Dieptecamera's, ook wel Time-of-flight (ToF)-camera's genoemd, zijn sensoren die zijn ontworpen om het verschil te bepalen tussen de camera en het onderwerp van een afbeelding — meestal gemeten met lasers of LED's. Time-of-flight-technologie wordt gebruikt in veel verschillende gebieden waar het volgen van objecten belangrijk is, zoals robots die objecten oppikken in geautomatiseerde fabrieken, en in Microsoft's inmiddels ter ziele gegane Kinect-accessoire voor de Xbox 360 en Xbox One.

Dieptecamera's op smartphones zijn niet zoals de meeste andere camera's op telefoons. Je kunt geen foto maken met alleen de dieptecamera, zoals je zou doen met een ultragroothoeklens, macrolens of telelens — de dieptecamera helpt de andere lenzen eenvoudigweg om afstanden te beoordelen. Het wordt meestal gebruikt in combinatie met software-algoritmen om de omtrek van het onderwerp (een persoon, dier of ander object) te bepalen en een vervagingseffect toe te passen op de rest van de afbeelding.

Portretmodus op iPhone creëert een diepte-effect. Harry Guinness/How-To Geek

Sommige iPhone-modellen hebben ook een “TrueDepth” camera, die voornamelijk wordt gebruikt voor Face ID-gezichtsherkenning. Apple zegt in een ondersteuningsdocument dat “Face ID intuïtieve en veilige authenticatie biedt, mogelijk gemaakt door het ultramoderne TrueDepth-camerasysteem met geavanceerde technologieën om de geometrie van je gezicht nauwkeurig in kaart te brengen.” De enige keer dat TrueDepth voor fotografie wordt gebruikt, is wanneer de portretmodus op de camera aan de voorzijde wordt gebruikt.

Heb ik een dieptecamera nodig?

Dus, moet je op zoek naar een telefoon met een dieptecamera? Er is een simpel antwoord: nee. Speciale dieptecamera's aan de achterkant zijn niet te vinden op de meeste smartphones van de vlaggenschipklasse, waaronder iPhones en Samsung Galaxy S-apparaten, omdat de portretmodus en andere vergelijkbare diepte-effecten kunnen worden bereikt met andere hardware.

De iPhone X en iPhone 7 Plus waren bijvoorbeeld de eerste telefoons van Apple met portretmodus, en ze hadden geen speciale dieptecamera's — het effect was mogelijk met gegevens van de telefoto- en hoofdcamera's, vermengd met een beetje softwaremagie. Apple is sindsdien dezelfde technologie blijven gebruiken, met extra effecten mogelijk op modellen met meer camera's aan de achterzijde. Samsung heeft kort een speciale dieptecamera toegevoegd aan zijn vlaggenschiptelefoons, zoals de Galaxy S20+ en S20 Ultra, maar deze werd verwijderd met de S21 en nieuwere telefoons. Net als iPhones gebruiken de meeste Samsung-apparaten nu de andere lenzen en software om een ​​diepte-effect te creëren.

De portretmodus werkt goed op de Galaxy S21, ook al heeft deze geen speciale dieptecamera. Corbin Davenport/How-To Geek

Het gebruik van andere lenzen voor diepte-effecten heeft één belangrijk voordeel — de andere lenzen zijn handiger. Zoals hierboven vermeld, kan een dieptecamera eigenlijk geen foto's maken (daarom noemen sommige bedrijven het gewoon een “sensor” om verwarring te voorkomen), het levert alleen afstandsgegevens voor de andere camera's. Een telelens of ultrabrede camera kan echter als dieptesensor fungeren en foto's maken met het beoogde doel. Een telefoon met een normale groothoeklens en een dieptecamera kan alleen foto's maken op normale afstand, met of zonder diepte-effect, maar een telefoon met een groothoeklens en telelens kan hetzelfde met de toevoeging van verbeterde zoom .

Dus, als andere (nuttigere) camera's hetzelfde doel kunnen dienen als een dieptecamera, waarom zijn er dan nog steeds dieptecamera's? Het komt meestal neer op psychologie. De wapenwedloop voor smartphonefotografie leidde ertoe dat dubbele, driedubbele of viervoudige camera's op de markt werden gebracht als premiumfuncties. Sommige telefoons proberen zoveel mogelijk camera's in te pakken, zelfs als ze weinig of geen gebruik in de echte wereld hebben — een bijzonder populaire tactiek bij budgettelefoons.

Een voorbeeld van deze trend is de Galaxy A03s, een budgettelefoon van Samsung. Het heeft drie camera's, maar alleen de belangrijkste 50 MP-sensor is nuttig. Een van de andere lenzen is een 2 MP dieptecamera en de andere is een 2 MP macrolens, die een te lage resolutie heeft om meer dan een noviteit te zijn. Het zou nuttiger zijn om beide lenzen te verwisselen voor een ultragroothoeklens of telelens, maar het zou ook minder camera's betekenen (mogelijk nadelig voor de verkoop) en/of een hogere prijs.

Concluderend kunnen dieptecamera's dat wel doen. handig zijn, maar je moet een telefoon niet laten liggen alleen omdat hij er geen heeft. Veel telefoons en tablets kunnen diepte-effecten creëren met behulp van de andere lenzen en software, en mobiele editors zoals Photoshop Express kunnen een vergelijkbare look creëren (hoewel niet zo goed) met standaardfoto's.

LEES VOLGENDE

  • › New York zal de verkoop van benzineauto's verbieden, in navolging van het voorbeeld van Californië
  • › Waarom Mario Kart niet meer zo leuk is als vroeger
  • › De verwarrende namen en nummers van USB worden vereenvoudigd
  • › De PSU van uw computer testen met een PSU-tester
  • › 10 Alexa-functies die u zou moeten gebruiken op uw Amazon Echo
  • › Waarom u ‘Movies Anywhere’

. zou moeten gebruiken