Vad är en djupkamera på en telefon, och spelar det någon roll?

0
65

De flesta moderna smartphones har flera bakre kameror designade för olika ändamål. Du kanske är bekant med vidvinkelkameror och makroobjektiv, men vissa telefoner har också en “djupkamera” eller “djupsensor.” Men vad är egentligen en djupkamera, och spelar det verkligen någon roll?

Vad är en djupkamera?

Djupkameror, även känd som Time-of-flight (ToF) kameror, är sensorer utformade för att bestämma skillnaden mellan kameran och motivet på en bild — mäts vanligtvis med laser eller lysdioder. Time-of-flight-teknik används i många olika områden där det är viktigt att spåra objekt, som robotar som plockar upp objekt i automatiserade fabriker, och i Microsofts nu nedlagda Kinect-tillbehör för Xbox 360 och Xbox One.

Djupkameror på smartphones är inte som de flesta andra kameror på telefoner. Du kan inte ta ett foto enbart med djupkameran, som du skulle göra med en ultravidvinkel, makro- eller teleobjektiv — djupkameran hjälper helt enkelt de andra objektiven att bedöma avstånd. Det används vanligtvis i kombination med mjukvarualgoritmer för att bestämma konturerna av motivet (en person, ett djur eller annat föremål) och tillämpa en oskärpa effekt på resten av bilden.

Porträttläge på iPhone skapar en djupeffekt. Harry Guinness/How-To Geek

Vissa iPhone-modeller har också en “TrueDepth” kamera, som främst används för ansiktsigenkänning av ansiktet. Apple säger i ett supportdokument, “Face ID ger intuitiv och säker autentisering som möjliggörs av det toppmoderna TrueDepth-kamerasystemet med avancerad teknik för att exakt kartlägga geometrin i ditt ansikte.” Den enda gången TrueDepth används för fotografering är när man använder porträttläge på den främre kameran.

Behöver jag en djupkamera?

Så, ska du leta efter en telefon som har en djupkamera? Det finns ett enkelt svar: nej. Dedikerade bakre djupkameror finns inte på de flesta smartphones i flaggskeppsklassen, inklusive iPhones och Samsung Galaxy S-enheter, eftersom porträttläge och andra liknande djupeffekter kan uppnås med annan hårdvara.

Till exempel var iPhone X och iPhone 7 Plus Apples första telefoner med porträttläge, och de hade inte dedikerade djupkameror — effekten var möjlig med data från telefoto- och huvudkamerorna, blandat med lite mjukvarumagi. Apple har fortsatt att använda samma teknik sedan dess, med ytterligare effekter möjliga på modeller med fler bakre kameror. Samsung inkluderade kort en dedikerad djupkamera på sina flaggskeppstelefoner, som Galaxy S20+ och S20 Ultra, men den togs bort med S21 och nyare telefoner. Liksom iPhones använder de flesta av Samsungs enheter nu de andra linserna och programvaran för att skapa en djupeffekt.

Porträttläge fungerar bra på Galaxy S21, även om den inte har en dedikerad djupkamera. Corbin Davenport/How-To Geek

Att använda andra linser för djupeffekter har en betydande fördel — de andra linserna är mer användbara. Som nämnts ovan kan en djupkamera faktiskt inte ta bilder (vilket är anledningen till att vissa företag bara kallar den en “sensor” för att undvika förvirring), den tillhandahåller bara avståndsdata för de andra kamerorna. Däremot kan en telekamera eller ultravid kamera fungera som en djupsensor och ta bilder med sitt avsedda syfte. En telefon med ett vanligt vidvinkelobjektiv och en djupkamera kan bara ta bilder på vanligt avstånd, med eller utan djupeffekt, men en telefon med vidvinkel och tele kan göra samma sak med tillägget av förbättrad zoom .

Så om andra (mer användbara) kameror kan tjäna samma syfte som en djupkamera, varför är djupkameror fortfarande vanliga? Det handlar mest om psykologi. Vapenkapplöpningen för smartphonefotografering ledde till att dubbla, trippel- eller fyrdubbla kameror marknadsförs som premiumfunktioner. Vissa telefoner försöker packa in så många kameror som möjligt, även om de har begränsad eller ingen verklig användning — en särskilt populär taktik med budgettelefoner.

Ett exempel på denna trend är Galaxy A03s, en budgettelefon från Samsung. Den har tre kameror, men bara den huvudsakliga 50 MP-sensorn är användbar. Ett av de andra objektiven är en 2 MP djupkamera, och det andra är ett 2 MP makroobjektiv, som är för lågupplöst för att vara något mer än en nyhet. Att byta ut båda dessa linser mot ett ultravidvinkelobjektiv eller ett teleobjektiv skulle vara mer användbart, men det skulle också innebära färre kameror (möjligen skada försäljningen) och/eller ett högre pris.

Sammanfattningsvis kan djupkameror vara användbar, men du bör inte missa en telefon bara för att den inte har en. Många telefoner och surfplattor kan skapa djupeffekter med hjälp av andra linser och programvara, och mobilredigerare som Photoshop Express kan skapa ett liknande utseende (men inte lika bra) med standardfoton.

LÄS NÄSTA

  • › Varför Mario Kart bara inte är så roligt som det brukade vara
  • › New York kommer att förbjuda försäljning av bensinbilar, efter Kaliforniens ledning
  • › Varför du bör använda ‘filmer var som helst’
  • › USB’s förvirrande namn och nummer förenklas
  • › Så här testar du din dators PSU med en PSU-testare
  • › 10 Alexa-funktioner du bör använda på ditt Amazon Echo