SD:s danska systerparti i kris: ”Tar det på allvar”

0
55

Samtidigt som Sverigedemokraterna har gjort ett succéval riskerar systerpartiet Dansk Folkeparti (DF) att åka ur danska folketinget. DN har träffat DF:s utrikespolitiska talesperson Peter Kofod. Han lyfter Jimmie Åkesson som en viktig del i SD:s framgångssaga och säger att partiledaren ses som ”en rockstjärna” i hans eget parti. När Kofod får frågan vad SD kan lära av DF:s nedgång svarar han att man måste se till att hålla sams inom partiet och att DF har betalat ett högt pris för att de valde att stå utanför regeringsbildningen 2015. SD:s utrikespolitiska talesperson Aron Emilsson påpekar att situationen är unik i varje land. Finska Sannfinländarna har exempelvis rasat stort trots att de suttit i regering. – I Sverige är vi fyra partier som varit tydliga i ett antal sakfrågor inför valet. Men att vi tittar på hur de andra gjort är ett tecken på att vi tar det här på allvar, säger Emilsson.