SaaS, PaaS och IaaS: Vad är skillnaden och vilken ska du använda?

0
72
amgun/Shutterstock.com

SaaS, PaaS och IaaS är tre vanliga termer som beskriver olika typer av tjänstebaserad datoranvändning. I varje fall förbrukar företag IT-resurser på begäran från externa molnleverantörer, istället för att köpa fysiska tillgångar som hårdvaruutrustning och mjukvarulicenser direkt.

As-a-service-modellen maximerar effektiviteten så att den kan vara mer ekonomisk än traditionella alternativ. Organisationer betalar bara för vad de använder, vilket gör kostnaderna lättare att distribuera och förutse. Nya resurser kan tillhandahållas närhelst de behövs, vilket möjliggör snabb skalning som svar på nya affärsbehov.

Medan SaaS, PaaS och IaaS alla delar dessa fördelar, riktar de sig alla mot olika användningsfall och användare grupper. I den här artikeln ska vi titta på hur de tre erbjudandena passar in i din tekniska stack och när du bör välja en framför en annan.

SaaS : Programvara som en tjänst

SaaS (Software as a Service) är den mest använda av dessa termer. Det avser komplett programvara som kan användas mot en återkommande prenumerationsavgift. SaaS-produkter är vanligtvis värd i molnet och nås från en webbläsare eller mobil enhet. Konceptet kan också hänvisa till datorprogramvara som är licensierad på liknande sätt, som att betala för Microsoft Office-program via en Microsoft 365-plan.

Några populära SaaS-applikationer inkluderar Slack för meddelanden, GitHub för kodvärd och Stripe för betalningsfakturering. Var och en av dessa ger dig en färdig att använda plattform som löser ett särskilt problem för dig.

SaaS-lösningar levereras vanligtvis kontinuerligt så att de förbättras genom livet. Som en del av den pågående prenumerationen levereras nya funktioner och säkerhetskorrigeringar med regelbunden takt, utan att slutanvändaren behöver göra något.

De flesta SaaS-leverantörer erbjuder flera olika betalningsnivåer som låter dig välja den kombination av funktioner du behöver. Extra användare, lagringskvoter och tilläggsmoduler kan köpas när de blir nödvändiga, istället för att betala för allt i förskott.

PaaS: Platform som en tjänst

PaaS står för Platform as a Service. Till skillnad från en SaaS riktar sig PaaS-erbjudanden inte till slutanvändare av programvara. De är verktyg som utvecklingsteam använder för att bygga, distribuera och underhålla applikationer.

PaaS-lösningar tar bort komplexiteten i att tillhandahålla och driva infrastruktur. Utvecklare brukade konfigurera servrar manuellt genom att konfigurera operativsystemet, installera deras programmeringsspråks runtime-miljö och konfigurera administratörsuppgifter som säkerhetskopiering och övervakning.

PaaS-tjänster som Heroku och Firebase hanterar dessa uppgifter till dig. De tillhandahåller en redo att använda miljö som låter dig distribuera kod automatiskt, varje gång du gör ändringar. PaaS-leverantören upptäcker källspråken i ditt projekt, tillhandahåller en lämplig körtid och exponerar din tjänst för internet.

Att använda en PaaS kan ge betydande tids- och kostnadsbesparingar för upptagna DevOps-team. De gör implementeringar snabba och enkla, ger inbyggd skalbarhet och är vanligtvis enklare att hantera än egen värd infrastruktur. De flesta PaaS-plattformar inkluderar en grafisk kontrollpanel som låter dig övervaka distribuerade appar och återställa problematiska ändringar.

IaaS: Infrastructure as a Service

< p>Infrastructure as a Service (IaaS) beskriver tillhandahållande på begäran av nya molnkomponenter. Virtuella servrar är den vanligaste formen av IaaS men privata nätverk, lastbalanserare och objektlagringssystem kan också falla under denna rubrik. Alla stora molnleverantörer som AWS, Azure, Google Cloud och DigitalOcean etablerades genom att erbjuda IaaS-lösningar.

Resurser som distribueras från en IaaS-leverantör serveras vanligtvis med en av två modeller: delad eller dedikerad värd. Delad hosting innebär att flera virtuella datorresurser som ägs av flera kunder stöds av samma fysiska hårdvara. Detta är mer prisvärt men kan skada prestandan om du har “bullriga grannar.” Dedikerad hosting ger dig exklusiv användning av en viss fysisk tillgång. Det liknar att lokalisera din egen server i molnleverantörens datacenter.

Infrastructure as a Service minskar kostnaderna och erbjuder större flexibilitet än traditionella lokala servrar. Du är fri att skala upp och ned dina resurser för att tillfredsställa förändrade kundkrav och nya produktlanseringar. Du har kontroll över de virtuella servrarna du tillhandahåller så att du kan välja operativsystem, installera de paket du behöver och finjustera inställningarna för maximal prestanda och tillförlitlighet.

SaaS vs PaaS vs IaaS: Vilket ska du använda?

SaaS, PaaS och IaaS betraktar var och en unik aspekt av molnberäkning. Om du letar efter ny programvara som hjälper dig att driva ditt företag är en Software as a Service-plattform (SaaS) vad du bör söka. Produkter som marknadsförs med denna term är färdiga att använda lösningar som du kan licensiera löpande.

PaaS och IaaS är mer tekniska alternativ som riktar sig till utvecklare och ingenjörsteam. Dessa lösningar låter dig bygga och leverera dina egna SaaS-produkter. Där de skiljer sig är i nivån av kontroll de ger.

A Platform as a Service (PaaS) låter dig lägga ut din infrastruktur på entreprenad så att du kan fokusera på din applikations funktionalitet. Dessa lösningar bygger automatiskt din kod och distribuerar den till en lämpligt konfigurerad miljö. De kan hjälpa dig att få ut nya produkter på marknaden snabbare samtidigt som du minskar underhållsbördan över tid. Men PaaS-metoder kan visa sig vara begränsande på lång sikt eftersom du är låst till funktionerna på den plattform du väljer.

Infrastructure as a Service (IaaS) ger dig full kontroll över dina beräkningsresurser. Du kan tillhandahålla och hantera dina egna infrastrukturkomponenter samtidigt som du drar nytta av skalningsalternativen för molntjänster. Avvägningen är en större underhållsbörda eftersom du kommer att ansvara för att konfigurera och underhålla varje system, som om det vore en fysisk maskin som finns i dina lokaler.

PaaS är vanligtvis det bästa valet för företag som bygger enkla SaaS-lösningar där snabba kodsläpp är högsta prioritet. IaaS passar bättre för organisationer som redan hanterar sina egna verktyg och vill ha den största graden av kontroll över sin miljö.

Sammanfattning

SaaS, PaaS och IaaS är olika former av cloud computing som gör att du kan köpa resurser på rullande tjänstebasis. Detta är ofta mer flexibelt och ekonomiskt än att köpa eller licensiera utrustning direkt.

De tre modellerna utesluter inte varandra. Företag kan använda dem alla vid sidan av varandra: dedikerade servrar kan finnas på en IaaS-plattform och applikationsdistributioner kan riktas mot en PaaS-lösning, allt medan administrativa uppgifter som lönehantering, projektledning och HR hanteras med hjälp av tredjeparts SaaS-produkter.

Att förstå de respektive fokusområdena SaaS, PaaS och IaaS hjälper dig att välja den optimala tekniken för varje nytt scenario. Att blanda och matcha kan vara det mest effektiva upphandlingssättet, vilket låter dig njuta av fördelarna med alla tre med minimala nackdelar. Medan IaaS och PaaS hjälper till att leverera mjukvarulösningar är SaaS något som organisationer både kan konsumera och producera.

LÄS NÄSTA

  • › New York kommer att förbjuda försäljning av bensinbilar, efter Kaliforniens ledning
  • › Varför Mario Kart bara inte är så roligt som det brukade vara
  • › 10 Alexa-funktioner du bör använda på ditt Amazon Echo
  • › Så här testar du din dators PSU med en PSU-testare
  • › Varför du bör använda ‘filmer var som helst’
  • › USBs förvirrande namn och nummer förenklas