SaaS, PaaS en IaaS: wat is het verschil en welke moet u gebruiken?

0
56
amgun/Shutterstock.com

SaaS, PaaS en IaaS zijn drie veelvoorkomende termen die verschillende soorten servicegebaseerd computergebruik beschrijven. In beide gevallen gebruiken bedrijven IT-bronnen on-demand van externe cloudproviders, in plaats van fysieke activa, zoals hardwareapparatuur en softwarelicenties, rechtstreeks aan te schaffen.

Het as-a-service-model maximaliseert de efficiëntie, zodat het zuiniger kan zijn dan traditionele alternatieven. Organisaties betalen alleen voor wat ze gebruiken, waardoor de kosten gemakkelijker te verdelen en te voorspellen zijn. Nieuwe resources kunnen worden geleverd wanneer ze nodig zijn, waardoor snel kan worden geschaald in reactie op nieuwe zakelijke behoeften.

Terwijl SaaS, PaaS en IaaS deze voordelen allemaal delen, zijn ze allemaal gericht op verschillende gebruiksscenario's en gebruikers groepen. In dit artikel zullen we bekijken hoe de drie aanbiedingen in uw technische stapel passen en wanneer u de ene boven de andere moet kiezen.

SaaS : Software as a Service

SaaS (Software as a Service) is de meest gebruikte van deze termen. Het verwijst naar complete software die kan worden gebruikt in ruil voor een terugkerend abonnementsgeld. SaaS-producten worden meestal gehost in de cloud en zijn toegankelijk via een webbrowser of mobiel apparaat. Het concept kan ook verwijzen naar desktopsoftware met een vergelijkbare licentie, zoals betalen voor Microsoft Office-programma's via een Microsoft 365-abonnement.

Enkele populaire SaaS-applicaties zijn Slack voor messaging, GitHub voor codehosting en Stripe voor facturering van betalingen. Elk van deze geeft je een kant-en-klaar platform dat een bepaald probleem voor je oplost.

SaaS-oplossingen worden meestal continu geleverd, zodat ze gedurende hun hele leven verbeteren. Als onderdeel van het doorlopende abonnement worden nieuwe functies en beveiligingspatches regelmatig geleverd, zonder dat de eindgebruiker iets hoeft te doen.

De meeste SaaS-providers bieden verschillende betalingsniveaus waarmee u de gewenste combinatie van functies kunt selecteren. Extra gebruikers, opslagquota en add-onmodules kunnen worden aangeschaft wanneer ze nodig zijn, in plaats van alles vooraf te betalen.

PaaS: Platform as a Service

PaaS staat voor Platform as a Service. In tegenstelling tot een SaaS zijn PaaS-aanbiedingen niet gericht op eindgebruikers van software. Het zijn tools die ontwikkelteams gebruiken om applicaties te bouwen, implementeren en onderhouden.

PaaS-oplossingen abstraheren de complexiteit van de inrichting en het uitvoeren van infrastructuur. Ontwikkelaars waren gewend servers handmatig in te stellen door het besturingssysteem te configureren, de runtime-omgeving van hun programmeertaal te installeren en beheerderstaken zoals back-ups en monitoring te configureren.

PaaS-services zoals Heroku en Firebase voeren deze taken uit voor jou. Ze bieden een kant-en-klare omgeving waarmee u automatisch code kunt implementeren, elke keer dat u wijzigingen doorgeeft. De PaaS-provider detecteert de brontalen in uw project, zorgt voor een geschikte runtime en stelt uw service beschikbaar op internet.

Het gebruik van een PaaS kan drukke DevOps-teams aanzienlijke tijd- en kostenbesparingen opleveren. Ze maken implementaties snel en eenvoudig, bieden ingebouwde schaalbaarheid en zijn meestal gemakkelijker te beheren dan een zelf-gehoste infrastructuur. De meeste PaaS-platforms hebben een grafisch bedieningspaneel waarmee u geïmplementeerde apps kunt volgen en problematische wijzigingen kunt terugdraaien.

IaaS: Infrastructure as a Service

< p>Infrastructure as a Service (IaaS) beschrijft on-demand provisioning van nieuwe cloudcomputingcomponenten. Virtuele servers zijn de meest voorkomende vorm van IaaS, maar ook privénetwerken, load balancers en objectopslagsystemen kunnen onder deze noemer vallen. Alle grote cloudproviders zoals AWS, Azure, Google Cloud en DigitalOcean zijn opgericht door IaaS-oplossingen aan te bieden.

Resources die door een IaaS-provider worden ingezet, worden meestal geleverd met een van de twee modellen: gedeelde of dedicated hosting. Shared hosting betekent dat verschillende virtuele computerbronnen die eigendom zijn van meerdere klanten, worden ondersteund door dezelfde fysieke hardware. Dit is betaalbaarder, maar kan de prestaties schaden als je "lawaaierige buren" hebt. Dedicated hosting geeft u exclusief gebruik van een bepaald fysiek bezit. Het is vergelijkbaar met het lokaliseren van uw eigen server in het datacenter van de cloudprovider.

Infrastructure as a Service verlaagt de kosten en biedt meer flexibiliteit dan traditionele on-premises servers. U bent vrij om uw middelen op en neer te schalen om te voldoen aan veranderende klanteisen en nieuwe productlanceringen. U heeft de controle over de virtuele servers die u inricht, zodat u het besturingssysteem kunt kiezen, de benodigde pakketten kunt installeren en de instellingen kunt verfijnen voor maximale prestaties en betrouwbaarheid.

SaaS vs PaaS vs IaaS: welke moet u gebruiken?

SaaS, PaaS en IaaS beschouwen elk een uniek aspect van cloud computing. Als u op zoek bent naar nieuwe software om uw bedrijf te runnen, dan is een Software as a Service (SaaS)-platform wat u moet zoeken. Producten die met deze term op de markt worden gebracht, zijn kant-en-klare oplossingen die u doorlopend kunt licentiëren.

PaaS en IaaS zijn meer technische opties gericht op ontwikkelaars en technische teams. Met deze oplossingen kunt u uw eigen SaaS-producten bouwen en leveren. Waar ze verschillen, is het controleniveau dat ze bieden.

Met een Platform as a Service (PaaS) kunt u uw infrastructuur uitbesteden, zodat u zich kunt concentreren op de functionaliteit van uw applicatie. Deze oplossingen bouwen uw code automatisch op en implementeren deze in een correct geconfigureerde omgeving. Ze kunnen u helpen nieuwe producten sneller op de markt te brengen en tegelijkertijd de onderhoudslast te verminderen. PaaS-benaderingen kunnen op de lange termijn echter beperkend zijn, omdat u vastzit aan de functies van het platform dat u selecteert.

Infrastructure as a Service (IaaS) geeft u volledige controle over uw computerbronnen. U kunt uw eigen infrastructuurcomponenten inrichten en beheren terwijl u profiteert van de schaalmogelijkheden van cloudservices. De afweging is een grotere onderhoudslast, aangezien u verantwoordelijk bent voor het configureren en onderhouden van elk systeem, alsof het een fysieke machine is die zich op uw terrein bevindt.

PaaS is meestal de beste keuze voor bedrijven die eenvoudige SaaS-oplossingen bouwen waar snelle code-releases de hoogste prioriteit hebben. IaaS is beter geschikt voor organisaties die hun eigen tooling al beheren en de grootste mate van controle over hun omgeving willen.

Samenvatting

SaaS, PaaS en IaaS zijn verschillende vormen van cloud computing waarmee u resources kunt aanschaffen op basis van een doorlopende service. Dit is vaak flexibeler en voordeliger dan het kopen of in licentie geven van apparatuur.

De drie modellen sluiten elkaar niet uit. Bedrijven kunnen ze allemaal naast elkaar gebruiken: dedicated servers kunnen worden gehost op een IaaS-platform en applicatie-implementaties kunnen gericht zijn op een PaaS-oplossing, terwijl administratieve taken zoals salarisadministratie, projectbeheer en HR worden afgehandeld met behulp van SaaS-producten van derden.

Als u de respectieve aandachtsgebieden van SaaS, PaaS en IaaS begrijpt, kunt u de optimale technologie voor elk nieuw scenario selecteren. Mixen en matchen kan de meest effectieve inkoopbenadering zijn, zodat u kunt genieten van de voordelen van alle drie met minimale nadelen. Terwijl IaaS en PaaS helpen bij het leveren van softwareoplossingen, is SaaS iets dat organisaties zowel kunnen consumeren als produceren.

LEES VOLGENDE

  • › New York zal de verkoop van benzineauto's verbieden, in navolging van het voorbeeld van Californië
  • › Waarom Mario Kart niet meer zo leuk is als vroeger
  • › 10 Alexa-functies die u zou moeten gebruiken op uw Amazon Echo
  • › De PSU van uw computer testen met een PSU-tester
  • › Waarom u ‘Movies Anywhere’
  • › zou moeten gebruiken De verwarrende namen en nummers van USB worden vereenvoudigd