Många kvinnor bland årets Nobelpriskandidater

0
48

I veckan tillkännages vinnarna av årets naturvetenskapliga Nobelpris. I år finns ovanligt många kvinnor bland de favorittippade, rapporterar TT med hänvisning till analysföretag. Inom medicin/fysiologi lyfts Mary-Claire King, som bevisat att bröstcancers ärftlighet hänger ihop med genen BRCA1. Katalin Karikó, biokemist vid Biontech, tros också ligga gott till för sitt arbete med mRNA-vaccinerna. Även inom kemi är flera huvudkandidater kvinnliga. Carolyn Bertozzi studerar kemiska reaktioner i levande celler och deras inverkan på sjukdomar. Zhenan Bao har utvecklat så kallad ”elektronisk hud”. Bonnie Bassler har undersökt kemisk kommunikation mellan bakterier. Vad gäller fysikpriset nämns Takashi Taniguchi och Kenji Watanabe, som tagit fram sexkantiga kristaller av bornitrid, vilket revolutionerat studien av tvådimensionella material.