Hoe u de PSU van uw computer kunt testen met een PSU-tester

0
77
Jason Fitzpatrick/How-To Geek

Een PSU-tester is een van de eenvoudigste manieren om de PSU van uw computer te testen zoals deze biedt een alles-in-één ervaring met direct bruikbare feedback.

Waarom een ​​PSU-tester gebruiken?

PSU-testers zijn zo goedkoop en zo gemakkelijk te gebruiken dat we ze echt niet genoeg kunnen aanbevelen. Als je een multimeter hebt, kun je hem gemakkelijk gebruiken en vind je het niet erg om een ​​aantal pinnen te testen en aantekeningen te maken, je kunt je PSU zeker op de ouderwetse manier testen.

GERELATEERDHoe u de PSU van uw computer kunt testen met een multimeter

Maar naast het eenvoudige plug-and-play-gemak van het gebruik van een PSU-tester, heeft het een belangrijk voordeel ten opzichte van het handmatig uitvoeren van de test.

Een PSU-tester is speciaal gebouwd voor de taak en zal u zowel onmiddellijke feedback geven of de verbindingen al dan niet overeenkomen met de verwachte spanning en configuratie, en u luid waarschuwen als dit niet het geval is.

Fuhengli ATX-voedingseenheidtester

Deze eenvoudige alles-in- één eenheid test ATX-stroomconnectoren met 20 en 24 pinnen, evenals PCI-e-, MOLEX- en SATA-stroomconnectoren.

Amazon

$15.99
$ 18,99 Bespaar 16%

Verder maakt het eenvoudige SATA-terminaltests mogelijk (er is geen manier om de kleine pinout op een SATA-connector gemakkelijk te testen met een multimeter) en het geeft u een uitlezing voor de PG-waarde "de" vermogen goed” startvertragingsperiode die een multimeter niet kan.

Tot slot een woord over PSU-testers: ze zien er allemaal ongeveer hetzelfde uit omdat ze allemaal ongeveer hetzelfde zijn. Er zijn tientallen merken die er precies zo uitzien als het model dat we hierboven hebben aanbevolen, omdat de basis-PSU-testers een “witte doos” product.

Een paar fabrieken produceren er een bajillion, en verschillende bedrijven betalen om hun specifieke geval en/of logo op de printplaat te laten plakken. Maar van binnen zijn ze identiek. Mocht je dit artikel aan het lezen zijn en de specifieke PSU-tester waarnaar we hierboven hebben gelinkt (en die we gebruiken voor deze tutorial) niet op voorraad is, dan kun je gewoon een andere kopen die er precies zo uitziet, zoals deze of deze.

Een PSU-tester gebruiken

Het gebruik van een PSU-tester is eenvoudig, maar u moet altijd de best practices volgen. Hier leest u hoe u uw PSU veilig kunt testen met een tester.

Waarschuwing: Op geen enkel moment zullen we de PSU zelf openen. Als u dit doet zonder de juiste voorzorgsmaatregelen, kennis en hulpmiddelen, kunt u een dodelijke schok krijgen.

Ontkoppel de kabels voordat u uw PSU gaat testen

Schakel uw PSU uit. Als het een schakelaar heeft, kunt u de schakelaar op de achterkant gebruiken. Trek anders de stekker uit het stopcontact. Voordat u de PSU-tester gebruikt, raden we aan om niet alleen de specifieke kabel die u wilt testen los te koppelen, maar ook alle kabels die uw PSU met interne componenten verbinden.

Dit beschermt niet alleen de verschillende componenten als er iets mis zou gaan, maar het is verstandig om elke kabel tegelijk te testen om er zeker van te zijn dat de PSU over de hele linie goed werkt.

Bevestig de PSU-tester en schakel de PSU in

De PSU-tester haalt stroom uit de PSU zelf. Om het te gebruiken, schakelt u gewoon de PSU uit (met de schakelaar aan de achterkant of door de stekker uit het stopcontact te halen).

Steek vervolgens de moedervoedingskabel in de tester en de CPU-voedingsconnector kabel als u de CPU-kabel niet aansluit, krijgt u een foutmelding. Schakel de PSU in.

De resultaten van de PSU-tester lezen

De tester zal u verschillende vermogenscategorieën laten zien die hij van het moederbord en CPU-kabels verwacht, zoals -12V, +12V, +3,3V , enz. Onder deze categorieën wordt de werkelijke spanning weergegeven.

Het is oké als deze waarden niet exact overeenkomen. Als de -12V-waarde 11,8 is, is dat ruim binnen het verwachte bereik van ± 5% dat acceptabel is voor die verbinding. En als het buiten het bereik zou zijn, zou de tester u waarschuwen dat u geen wiskunde of kennis heeft van het vereiste acceptabele bereik.

Het zal u ook de PG-waarde laten zien. Deze waarde geeft aan hoe lang het duurde voordat uw PSU van het eerste teken van stroomactiviteit naar de volledige spanning over alle verbindingen ging.

Een acceptabele waarde is 100-500 milliseconden. Een hogere waarde kan duiden op defecte PSU-componenten, en een te hoge PG-waarde kan ervoor zorgen dat uw computer vastloopt in een opstartlus omdat uw hardwarecomponenten niet worden ingeschakeld in het verwachte venster.

U kunt dit doen test andere verbindingen verder, inclusief de PCI-E, MOLEX, SATA en 4-pins floppy-connector, om er zeker van te zijn dat elke verbinding de verwachte output levert.

De meeste testers, waaronder die hier, hebben een eenvoudige LED-lichtindicator voor de spanningen bij het testen van de secundaire kabels. Daarom moet u de kabels één voor één testen (sluit bijvoorbeeld niet tegelijkertijd een SATA-kabel en een MOLEX-schijfconnector aan).

Het zal de tester geen kwaad doen of de PSU, maar u krijgt geen nauwkeurige uitlezing voor hun respectieve spanningen omdat er maar één set LED-indicatoren is.

Als uw PSU-tests aangeven dat de verwachte spanningen buiten de specificaties vallen ( u krijgt bijvoorbeeld 8 volt voor een van de aansluitingen wanneer 12 wordt verwacht) of uw PG-waarde is meer dan 500 milliseconden, het is tijd om uw PSU te vervangen.

LEES VOLGENDE

    < li>› Stippellijnen verwijderen in Microsoft Excel
  • › Apple ID wijzigen op iPhone
  • › Hoe u uw hotspotnaam op iPhone en Android kunt wijzigen
  • › Hoe u de verborgen webbrowser van uw Apple Watch gebruikt (en waarom u dit niet zou moeten doen)
  • › Foto's en video's in batches bewerken op iPhone
  • › Waarom Mario Kart niet meer zo leuk is als vroeger