Denna månad i teknisk historia: oktober

0
46
Oktoberkalendern 2021 på träbordsbakgrund.

Teknikens historia i oktober ser början av den personliga bilens ålder, den oavsiktliga början av videospel, lanseringen av den klassiska MP3-spelaren som förändrade allt och även den formella definitionen av internet. Läs vidare för alla detaljer.

Innehållsförteckning

1 oktober 1908: Ford Model T börjar säljas
1 oktober 1982: Sony släpper första CD-spelare
8 oktober 1992: Apple avgör andra rättegången med “The Beatles”
12 oktober 1988: Steve Jobs introducerar nästa dator
18 oktober 1958: Världens första tv-spel
23 oktober 2001: iPod släpptes
24 oktober 1995: “Internet” definierat
30 oktober 1938: Orson Wells sänder The War of The Worlds

1 oktober 1908: Ford Model T säljs

IN Dancing Light /Shutterstock.com

Idag är det svårt att föreställa sig en värld utan personliga fordon. Men i början av 1900-talet tog sig de flesta fortfarande fram till fots, med häst, båt, barnvagn eller tåg. Och även om biltillverkarna hade tillverkat bilar sedan 1880-talet, och Ford själv hade tillverkat dem sedan 1903, var Ford Model T den första personliga bil som var överkomlig för medelklassamerikaner.

Model T var också den första bilen som Ford masstillverkade på ett löpande löpande band, en innovation i sig själv. Företaget införlivade dock inte produktionsprocessen förrän 1913. När det väl implementerats minskade monteringslinjen Model T tillverkningstiden från över 12 timmar till bara en och en halv timme, med en Model T som rullade av linjen var tredje minut . Tillverkningsprocessen för löpande löpande band blev standarden för den stora majoriteten av bilindustrin.

Med över 15 miljoner bilar tillverkade mellan 1908 och 1927 var Model T en enorm kommersiell framgång. Det normaliserade också konceptet med ett fordon för personligt bruk för vanliga människor. Det var den mest sålda bilen i historien fram till 1972, då den tysktillverkade Volkswagen Beetle förmörkade den. 1999 vann Model T utmärkelsen Car of the Century av Global Automotive Elections Foundation.

1 oktober 1982: Sony släpper sin första CD-spelare

h2>

Optisk media kan verka som retroteknik idag, men i början av 80-talet var det banbrytande grejer. När Sony släppte den första CD-spelaren, Sony CDP-101, 1982, fanns det inga CD-skivor att spela på den. Samma dag återutgavs Billy Joel’s album 52nd Street på CD, vilket gör det till det första kommersiellt släppta musikalbumet i det formatet.

Lanseringen av CDP-101 var enbart för Japan släppas eftersom deras västerländska affärspartner, Philips, inte kunde hålla tidsfristen. Det holländska företaget lanserade Philips CD-100 bara en månad senare. Men ingen av produkterna skulle nå amerikanska butikshyllor förrän i början av 1983. Enheterna såldes för cirka 1 000 USD, och till en början fanns bara cirka 20 album tillgängliga att spela på dem.

Antagandet av den nya tekniken gick långsamt till en början. Men 1988 sålde CD-skivor mer än vinylskivor och 1991 hade försäljningen av kassettband överskuggat. CD-formatet skulle förbli det bästa formatet för musikkonsumtion fram till 2005 då iPod och iTunes Music Store avsatte det.

8 oktober 1992: Apple sätter sig Andra rättegången med ‘The Beatles’

Erin Cadigan/Shutterstock.com

Under hela sin historia har Apple varit inblandad i många högprofilerade rättegångar. En av dess långvariga juridiska motståndare var Apple Corps, holdingbolaget som bildades av The Beatles. 1978 väckte Apple Corps en stämningsansökan mot datorföretaget för varumärkesintrång. Företagen förlikade sig utanför domstol 1981, där Apple Computer gick med på att inte gå in i musikbranschen, och Apple Records (Apple Corps musikavdelning) skulle hålla sig utanför datormarknaden.

Vapenvilan varade dock inte länge. 1986 byggde Apple Computer en MIDI (Musical Instrument Digital Interface) och ljudinspelningskomponenter i sin Mac-datorlinje. Enligt Apple Corps bröt detta mot 1981 års överenskommelse och stämde Apple Computer igen 1989. Företagen förlikade sig utanför domstol igen i oktober 1991, där Apple Computer betalade Apple Corps 26,5 miljoner dollar och lovade att aldrig sälja eller distribuera fysiska musikmedia.< /p>

Avtalet från 1991 bestod resten av 1900-talet. Men lanseringen av iTunes Music Store förändrade allt 2003. Apple Corps hävdade att datorföretaget som säljer digital musik var ett avtalsbrott. Den här gången skulle striden inte avgöras utanför rättssalen. Efter tre år slog en engelsk domare fast att Apple Computer inte bröt mot 1991 års förlikning.

Det skulle dröja förrän 2010 som Apple Corps skulle tillåta The Beatles‘ musikbibliotek som ska säljas via iTunes Music Store.

12 oktober 1988: Steve Jobs introducerar NeXT Computer

Anton_Ivanov/Shutterstock.com

När Steve Jobs sa upp sig från Apple 1985 slösade han inte bort någon tid på att etablera ett nytt datorföretag: NeXT. Med finansiering från den blivande amerikanska presidentkandidaten Ross Perot ledde Jobs utvecklingen av NeXT Computer, en avancerad arbetsstation riktad till marknaden för högre utbildning.

På sitt typiska sätt lanserade Jobs NeXT-datorn en multimediahändelse. Men NeXT-introduktionen fungerade inte bara som en startplatta för en ny dator utan också som ett triumferande återinträde på den offentliga scenen för Jobs. Med hans egna ord på proto-Stevenote, “Det är fantastiskt att vara tillbaka.”

NeXT-datorn uppnådde aldrig de enorma försäljningssiffrorna som Jobs krona på verket, Macintosh. Detta beror troligen på dess astronomiska prislapp på $6 500–motsvarande $14 000 år 2021. Men det tjänade flera viktiga roller. Den främsta bland dem var NeXT-maskinen som användes som världens första webbserver på CERN.

Tyvärr kunde NeXT-datorn inte behålla Jobs nya företag i hårdvarubranschen. Företaget flyttade fokus till mjukvara 1993 och utvecklade operativsystemet NeXT för portering till programvara från tredje part. Apple förvärvade NeXT fyra år senare och såg Jobs återvända till företaget han grundade 1976.

18 oktober 1958: Världens första videospel

När William Higinbotham designade Tennis for Two visste han inte att han gjorde världens första tv-spel. Higinbotham hade för avsikt att underhålla deltagarna i Brookhaven National Laboratorys årliga offentliga utställning. De flesta utställningsobjekt var för vetenskapliga instrument som en pulshöjdsanalysator och elektroniska räknare. Higinbotham sa senare att han ville “liva upp platsen” med ett spel för folk att spela.

Higinbotham designade spelet inom bara några timmar efter att ha lärt sig att laboratoriets Donner Model 30 analoga dator kunde simulera ett objekts bana tillsammans med vindmotstånd. De kommande tre veckorna tillbringade han tillsammans med teknikern Robert V. Dvorak och byggde spelets fysiska komponenter, som bestod av ett oscilloskop för skärmen och två styrenheter i aluminium. Spelet bestod av en enkel horisontell linje som representerade tennisbanan med en vertikal linje i mitten för nätet. Bollen skulle paddlas fram och tillbaka mellan spelarna, med hjälp av kontrollens ratt för att vinkla skottet och knappen för att träffa bollen.

Tennis for Two var en storsuccé på utställningen, särskilt på dagen för gymnasieelever. Kön för att spela det första videospelet nådde hundratals. Det var så populärt att laboratoriet uppgraderade Tennis for Two för följande års utställning. Spelet fick en större skärm, och simuleringar som inkorporerade månens och Jupiters gravitation lades till.

Spelet fick inga utmärkelser utanför utställningen vid den tiden. Det var inte förrän nästan 20 år senare som advokater upptäckte och använde det som ett försvar i en tv-spelspatentprocess. Pressen kring fallet ledde till att det blev erkänt som det första videospelet som producerades enbart för underhållningsändamål.

23 oktober 2001: iPod släpptes

Alena Veasey/Shutterstock.com

Apple är sällan först med att marknadsföra med ny teknik. Vad företaget gör bra är att utveckla befintlig teknik till en form som dominerar marknaden. Så är fallet med iPod. MP3-spelare hade varit en vanlig del av det digitala landskapet i flera år innan Apple tillkännagav iPod 2001. Men Steve Jobs fann att den befintliga tekniken saknades och beordrade sin ingenjörschef att anställa Tony Fadell, som hade ställt in en förbättrad MP3-spelare för olika tekniker företag som Sony och Philips.

Fadell arbetade som en oberoende entreprenör och rekryterade tidigare medarbetare från sina tidigare arbetsgivare, General Magic och Philips, för att hjälpa honom bygga iPod. Inom åtta månader hade Fadell och besättningen en prototyp att visa Apple. Den första iPoden hade 5 GB hårddisklagringskapacitet, en monokrom LCD-skärm och dess klickhjul höjdes med fysiska knappar. Långt ifrån där iPod slutade 2022 som en smartphone-liknande enhet med upp till 256 GB lagringsutrymme, en fyra-tums multi-touch-skärm och möjligheten att köra appar precis som iPhone.

När Steve Jobs tillkännagav iPod vid ett speciellt Apple-evenemang i oktober 2001, revolutionerade det hur världen konsumerade musik. Företaget sålde 125 000 enheter av MP3-spelaren i slutet av året. Det tog två år för företaget att leverera en miljon iPods. Men tillväxten var exponentiell efter det. År 2007 sålde Apple mer än 100 miljoner iPods.

Naturligtvis, efter introduktionen av iPhone började försäljningen av iPod att minska eftersom folk inte behövde en separat MP3-spelare och en smartphone. Ändå fortsatte linjen som iPod touch fram till 2022.

24 oktober 1995: ‘Internet’ Definierat

Under det tidiga internets dagar var USA:s regering tvungen att klara av flera världsföränderliga teknologier som dykt upp på en gång. Flera federala myndigheter, inklusive försvarsdepartementet, energidepartementet, National Science Foundation och NASA, etablerade informellt Federal Networking Council som ett forum för nätverkssamarbeten. Och för att hjälpa byråerna att nå sina mål för forskning, utbildning och operativa uppdrag. Samt överbrygga

National Science and Technology Council's Committee on Computing, Information and Communications (CCIC) chartrade formellt gruppen den 20 september 1995. I en av deras första handlingar som en officiell organisation antog rådet enhälligt en resolution som definierar term “Internet” för federala myndigheter.

Enligt resolutionen, “Internet” hänvisar till det globala informationssystem som:

  • (i) är logiskt sammanlänkade av ett globalt unikt adressutrymme baserat på Internet Protocol (IP) eller dess efterföljande tillägg/uppföljningar;
  • (ii) kan stödja kommunikation med överföringskontrollen< br/> Protocol/Internet Protocol (TCP/IP) suite eller dess efterföljande
    tillägg/uppföljningar och/eller andra IP-kompatibla protokoll; och
  • (iii) tillhandahåller, använder eller gör tillgängliga, antingen offentligt eller privat, hög
    tjänster på hög nivå på den kommunikation och relaterade infrastruktur
    som beskrivs häri.”

Internetdefinitionen var Federal Networking Councils enda anspråk på berömmelse. När organisationens stadga kom upp för granskning 1997, upplöstes den och dess uppgifter överlämnades till andra statliga byråkratier.

Oktober 30:e, 1938: Orson Wells sänder The War of The Worlds

ktsdesign/Shutterstock.com

Utomjordiska invasioner har varit en stapelvara i science fiction så länge som genren har funnits. Men det fanns inte lika många sci-fi-fans i slutet av 1930-talet som det finns idag. När Orson Wells sände sin radioatisering av den klassiska H.G. Wells-romanen, The War of the Worlds, visste inte allmänheten att allt var på låtsas.

När den legendariske filmskaparen tillkännagav i toppen av programmet att det som skulle komma bara var ett radiodrama, många lyssnare skulle sakna det eftersom de var inställda på The Mercury Theatre on the Air på ett annat nätverk.

Wells formaterade radioanpassningen av The War of the Ord som låter som om det vore en riktig nyhetssändning, som skildrar en marsinvasion av den lilla staden Grover’s Mill, New Jersey. Det uppstod masspanik när allmänheten hörde rapporterna om militära engagemang med gigantiska krigsmaskiner från Mars. Historiker ifrågasätter omfattningen av paniken. Det var dock illa nog att CBS beordrade att programmet skulle avbrytas för att försäkra lyssnarna om att det var en fiktiv presentation.