Bulgarien går till val igen – ”rädsla för vintern”

0
47

På söndagen går Bulgarien till valurorna för fjärde gången på 18 månader. I förra valet i november var korruption i fokus – nu visar studier att stigande mat- och elpriser i Ukrainakrigets spår gjort ”rädslan för vintern” till en drivkraft hos väljarna, skriver AFP. – Väljarna är mycket mer fokuserade på priserna än på de geostrategiska ämnen som partiledarna tjafsar om, säger den politiske analytikern Antonyj Todorov. Favorit i opinionen med runt 25 procent är Bojko Borisov, inställd på en tredje comeback som premiärminister, och hans konservativa GERB. Han lovar väljarna att ”bekämpa kaoset”. Hans rival, avgående Kiril Petkov, ber väljarna att få ”fortsätta förändringen” – men släpar efter med 16 procent av väljarstödet. Inflationen på årsbasis i EU:s fattigaste medlemsstat ligger på 20 procent.