Wat is er ooit met HD-DVD gebeurd?

0
55
VV Shots/Shutterstock.com

Net als bij VHS en BetaMax was er eens een formaatoorlog tussen het winnende Blu-ray-formaat en het nu – ter ziele gegane HD-DVD-indeling. De oorlog tussen deze twee formaten was in slechts twee jaar voorbij, dus wat gebeurde er?

Blu-ray versus HD-DVD: de technische aspecten

h2>

Zowel Blu-ray- als HD-DVD-technologieën zijn onafhankelijk van elkaar ontwikkeld, hoewel beide gericht op hetzelfde doel: het opslaan van content voor de nieuwe HD-generatie televisies. Vanuit het oogpunt van de gebruiker zijn beide formaten vrij gelijkaardig. Je stopt een schijf in een speler en dan wordt er een HD-film afgespeeld.

Onder de motorkap zijn er talloze verschillen, waarvan de meeste niet groot genoeg zijn om discussie te rechtvaardigen. De Dolby Digital-audiobitsnelheid voor Blu-ray is bijvoorbeeld 640 Kbps, terwijl het nummer van HD-DVD 504 Kbps is. Het is een meetbaar verschil, maar betekent weinig tot niets bij het bekijken van inhoud.

Het grootste verschil tussen HD-DVD's en Blu-ray-schijven is de hoeveelheid gegevens die op elke laag is opgeslagen. HD-dvd's kunnen 15 GB aan gegevens opslaan, terwijl Blu-ray-schijven 25 GB aan gegevens kunnen opslaan. Dat is een aanzienlijk verschil, en in combinatie met een aanzienlijk lagere gegevensoverdrachtsnelheid voor HD-DVD's, betekende dit dat video van betere kwaliteit en meer extra inhoud mogelijk waren op Blu-ray in vergelijking met HD-DVD.

< p>HD-DVD is door het DVD Forum ontwikkeld als een directe opvolger van dvd's, dus het bouwt voort op dezelfde technologie. Dit betekende dat er relatief kleine aanpassingen nodig waren om over te schakelen van dvd- naar hd-dvd-productie. Aan de andere kant zouden HD-dvd's dezelfde materialen en hetzelfde niveau van krasbestendigheid hebben als bestaande dvd's. Blu-rays boden een hogere duurzaamheid, maar zouden duurder zijn om te maken.

Toshiba was de belangrijkste fabrikant die zijn geld op HD-DVD zette, hoewel grote optische-schijfspelers zoals HP, NEC, Canon en Ricoh de technologie ook ondersteunden. Aan de Blu-ray-kant was Sony de belangrijkste voorstander, wat de belangrijkste beslissende factor zou blijken te zijn met betrekking tot wie zou winnen.

Sony was cruciaal< /h2>

Ken Wolter/Shutterstock .com

Sony was de belangrijkste ontwikkelaar en voorstander van Blu-ray. Zijn positie als filmstudio en algemene entertainmentgigant hielp de nagel in de HD-DVD-kist veel effectiever te slaan dan technische verschillen tussen de formaten.

Al vroeg in de formatoorlog overtuigde Sony verschillende studio's om mee te doen een eigen studiodivisie die Blu-ray ondersteunt. Dit omvatte Disney, Miramax, Touchstone, Warner, Paramount en Lions Gate. Aan de kant van HD-DVD waren Universal Studios, Paramount, Warner, The Weinstein Company, Dreamworks en New Line Cinema. Sommige bedrijven dekten hun weddenschappen af ​​door beide formaten te ondersteunen.

Sony wist dat studio's zich zorgen maakten over piraterij, en de extra focus op Blu-ray kopieerbeveiliging is waarschijnlijk de reden waarom het sterke studio-ondersteuning kreeg. Sony's Playstation-divisie zou het echter in staat stellen een tangaanval uit te voeren vanuit twee verschillende grote entertainmentmarkten.

Betreed de PlayStation 3

pisaphotography/Shutterstock.com< /figuur>

Net als bij de PlayStation 2, die ook dienst deed als dvd-speler, leverde Sony bij elke verkochte PlayStation 3 een ingebouwde Blu-ray-speler. Hoewel dit ongetwijfeld heeft bijgedragen aan de substantiële lanceringsprijs van de PlayStation 3 (die toen nog steeds met verlies werd verkocht), betekende het ook dat Blu-ray-spelers in miljoenen huizen moesten worden geplaatst.

Als de spelerhardware eenmaal onder tv's is genesteld, is de kans veel groter dat mensen films in jouw formaat kopen. De Xbox 360 daarentegen werd geleverd met een dvd-station en bood een HD-dvd-station als optionele externe add-on. Deze opt-in-aanpak maakte het minder waarschijnlijk dat klanten hun uiterste best zouden doen om een ​​extra drive te kopen, vooral voor een formaat in de strijd.

Er is geen manier om te zeggen hoeveel van een impact die dit had op de ondergang van HD-DVD, maar de Xbox 360 had een aanzienlijke voorsprong op de PS3, en Microsoft verkocht een groot aantal van hen in de vroege stadia van die consolegeneratie. Het is denkbaar dat het hebben van zoveel HD-DVD-stations in huis de aankoop van HD-DVD aanzienlijk zou hebben gestimuleerd.

Hoe de formatoorlog eindigde

Op 19 februari 2008 gooide Toshiba effectief de handdoek in de ring toen het aankondigde dat de ontwikkeling, productie en marketing van HD-DVD zou stoppen. Universal Studios, een exclusieve supporter van HD-DVD, kondigde op dezelfde dag aan dat hun content naar Blu-ray zou komen.

Alle ondersteunende infrastructuur en beheersstructuur voor HD-DVD werd al snel ontmanteld en buiten gebruik gesteld. Met Blu-ray als enige aangeboden formaat, werd het voor consumenten veilig om te investeren in een speler en schijven. Iedereen die vastzat met een HD-DVD-speler was een ongelukkig slachtoffer van dit korte conflict.

Heeft Blu-ray echt gewonnen?

Hoewel Blu-ray de enige huidige en mogelijk laatste fysieke optische media voor HD-content is, was het misschien een pyrrusoverwinning. Het duurde niet lang na het einde van de formaatoorlog voordat online streaming snel de markt opslokte die Blu-ray anders voor zichzelf zou hebben gehad. Omdat bandbreedte en efficiëntere videocodecs sneller en goedkoper zijn geworden, heeft het gemak van streaming of digitale filmaankopen zijn tol geëist.

GERELATEERDIs Blu-ray het laatste optische schijfformaat ooit? Wat is het volgende?

De PlayStation 5 en Xbox Series X hebben Ultra HD Blu-ray-drives, wat zorgt voor een sterke installatiebasis voor het medium, en 4K-televisies zullen eerder vroeger dan later de meest voorkomende resolutie worden. Toch is het pure gemak van op internet gebaseerde diensten moeilijk te verslaan. Zelfs als streaming technisch inferieur is als het gaat om pure kwaliteit, lijkt het erop dat Blu-ray vasthoudt dankzij cinefielen en verzamelaars. Tegelijkertijd blijft het originele dvd-formaat paradoxaal genoeg het fysieke formaat bij uitstek voor miljoenen mensen over de hele wereld.

GERELATEERD: Is het beter om een ​​4K-film te kijken Op Blu-ray of via streaming?

LEES VOLGENDE

  • › NASA en SpaceX willen de Hubble-telescoop een duwtje in de rug geven
  • › Wat is DLSS 3 en kunt u het gebruiken op bestaande hardware?
  • › Spotify vs. Audible: wat is beter voor audioboeken?
  • › Onze favoriete controller voor pc-gaming kost vandaag slechts $ 45
  • › Intel's RTX 3060 concurrent kost minder dan $300
  • › Wat is de “Klik van de Dood” in een HDD, en wat moet u doen?