Wat is DLSS 3 en kunt u het gebruiken op bestaande hardware?

0
111
NVIDIA

NVIDIA's RTX 4090 en RTX 4080 GPU's zijn verbluffend. En een van de grootste toevoegingen is DLSS 3, een nieuwe revisie van NVIDIA's DLSS-opschalingstechnologie. Het kan de sleutel zijn om je games soepel te laten werken, maar wat is het en hoe verhoudt het zich tot zijn voorganger? En kun je het gebruiken op bestaande hardware?

Wat is DLSS 3 en hoe verhoudt het zich tot DLSS 2?

DLSS 3 is de derde herziening van NVIDIA's DLSS-technologie voor supersampling/gameprestaties. Het werd geïntroduceerd met NVIDIA's Ada Lovelace grafische kaart-line-up, gelanceerd in 2022, en net als de twee revisies ervoor, is het een functie die gebruik kan maken van de magie van kunstmatige intelligentie om je een boost te geven in je games.

NVIDIA

Tot nu toe ging het bij DLSS om het nemen van je games, ze met lage resoluties te renderen en ze vervolgens, met behulp van de Tensor-cores in de RTX-grafische kaart van NVIDIA, opschalen naar een hogere resolutie. Hierdoor kunnen lagere grafische kaarten games draaien in 2K- of 4K-resoluties met fatsoenlijke framerates. Hoewel de initiële iteratie van DLSS een beetje ruw aan de randen was, werd het in de loop van de tijd dramatisch verbeterd, en de kwaliteit van DLSS-versterkte games, afhankelijk van je instellingen, is vrijwel identiek aan het blote oog in vergelijking met native rendering.

GERELATEERDWat is NVIDIA DLSS en hoe wordt het gemaakt Raytracing sneller?

Met DLSS 3 wordt de functie echter, vergeleken met DLSS 2, nu getransformeerd in een bredere, prestatieverhogende oplossing die meer dan één AI-partytruc gebruikt om uw framesnelheden te verhogen. DLSS 3 voegt een nieuwe functie toe genaamd "Optical Multi Frame Generation" dat, kortom, hele frames kan genereren met behulp van AI.

Naast het opschalen van bestaande frames, genereert DLSS 3 tussenliggende frames voor je games. Het analyseert twee in-game frames, genereert een optisch stroomveld, bekijkt alle elementen in een game nauwkeurig en gebruikt die informatie om een ​​geheel nieuw frame te genereren om tussen die twee te plaatsen. Dit zorgt voor een dramatische prestatieverbetering. DLSS 3 bevat ook NVIDIA Reflex, een oplossing met ultralage latentie om uw games veel responsiever te maken.

NVIDIA zegt dat DLSS 3, een combinatie van Super Resolution, Frame Generation en NVIDIA Reflex, de prestaties van Cyberpunk 2077 vier keer kan verbeteren in vergelijking met de native resolutie. Al die voordelen zijn volledig gebaseerd op AI, en het beste is dat het er nog steeds geweldig uitziet — tenzij je er heel goed naar kijkt, merk je geen verschil.

Hoe groot is DLSS 3?

Ventilatieopeningen op een gaming-laptop. KanishK Gupta/Shutterstock.com

De gebruikers die het meest van DLSS hebben geprofiteerd, zijn altijd lagere gebruikers geweest, en hier is het niet anders.

Met DLSS 3 kunnen budgetgamers (zolang ze een compatibele GPU hebben natuurlijk) hun framesnelheden drastisch verhogen en tegelijkertijd hun resolutie verhogen. Super Resolution alleen deed al wonderen, en met Frame Generation die tot 4x hogere framesnelheid belooft, zou het veel beter moeten zijn — het kan eindelijk 2K/4K-gaming voor iedereen bereikbaar maken. Op Ada Lovelace gebaseerde budget-GPU's kunnen ondanks hun bescheiden specificaties verbazingwekkende prestaties leveren, allemaal dankzij DLSS 3.

Het is ook een groot probleem, zelfs als je een toeterende, monsterlijke GPU hebt. Sommige games, zoals Microsoft Flight Simulator, zijn erg CPU-zwaar, en zelfs als je een high-end CPU hebt, kunnen ze nog steeds een bottleneck vormen. Aangezien Frame Generation als een postproces op de GPU wordt uitgevoerd, kan DLSS 3 de framerates drastisch verhogen, zelfs als je CPU-bottlenecks zijn.

Kan Oudere grafische kaarten gebruiken DLSS 3?

Maxx-Studio/Shutterstock.com

In een notendop, nee, oudere grafische hardware van NVIDIA kan #8217; gebruik DLSS 3 niet — althans niet in zijn volle omvang.

Helaas is de grootste verbetering van DLSS 3, Frame Generation, exclusief voor de grafische kaarten van de RTX 4000-serie. Dit komt omdat het een functie is die afhankelijk is van de nieuwe, vierde generatie Tensor-kernen die zijn opgenomen in NVIDIA's Ada Lovelace grafische kaarten. Als je de volledige kracht van DLSS 3 wilt gebruiken, moet je je GPU upgraden.

Het goede is echter dat klassieke DLSS niet zal verdwijnen, en het zal waarschijnlijk blijven worden verbeterd. RTX 2000-serie en 3000-serie GPU's hebben nog steeds volledige ondersteuning voor DLSS 2, inclusief de Super Resolution-opschalingstechnologie.

GERELATEERDNVIDIA's RTX 4000-serie GPU's zijn de upgrade die we allemaal wilden

DLSS 3 is achterwaarts compatibel met DLSS 2, dus als je een grafische kaart uit de RTX 4000-serie hebt, kun je games nog steeds een boost geven, zelfs als ze niet expliciet ondersteuning voor DLSS 3 hebben. een nieuw spel uitkomt met DLSS 3-ondersteuning, je kunt het nog steeds een boost geven, zelfs als je geen GPU uit de 4000-serie hebt — het zal alleen Super Resolution gebruiken in plaats van Frame Generation.

DLSS 3 belooft revolutionaire veranderingen, en het zou de sleutel kunnen zijn om gamen met hoge resolutie voor iedereen bereikbaar te maken.

LEES VOLGENDE < ul id="nextuplist">

  • › Iemand blokkeren op Instagram
  • › Voetnoten toevoegen in Google Documenten
  • › Drone houdt voedsel warm door tegen elektriciteitsleidingen te crashen en vlam te vatten
  • › De verwarrende namen en nummers van USB worden vereenvoudigd
  • › Wat is een dieptecamera op een telefoon en maakt het uit?
  • › New York zal de verkoop van gasauto's verbieden, in navolging van Californië