Waarom je terug zou moeten gaan naar de bioscoop

0
39
Mr.Music/Shutterstock.com

Terwijl de COVID-19-beperkingen versoepelen en mensen terugkeren naar hun pre-pandemische gewoonten, merken velen dat dingen die ze vroeger onvervangbaar vonden, gewoon luxe zijn waar ze zonder kunnen. En naar de bioscoop gaan staat voor veel mensen bovenaan de lijst. Dit is waarom je toch terug moet gaan.

Inhoudsopgave

Nostalgie : U wilt later wat, nietwaar?
Films zijn sociale evenementen
Filmmakers maken films voor het theater
Je thuisbioscoop is goed, maar het is geen bioscoop
Je moet de hele film kijken
Ook de previews
Ja, het is duur
Probeer zelf maar te gaan

Nostalgie: wil je wat later, doe je dat niet?

James Kirkikis/Shutterstock.com

Als ze pleiten voor een terugkeer naar de bioscoop, is nostalgie vaak het eerste dat cinefielen noemen. “Wie kan vergeten zijn favoriete film voor het eerst in de bioscoop te zien?” zullen ze zeggen. En het is waar, veel van onze gevoelens over een film zijn verbonden met onze ervaring wanneer we hem voor het eerst zien. Maar waarom is dat? Ik geloof dat het niet zozeer met de films zelf te maken heeft, hoewel dat van cruciaal belang is. Het is in ieder geval een beetje toe te schrijven aan de setting waarin we die films voor het eerst meemaakten.

GERELATEERDSorry bioscopen, ik ga nooit meer terug

De geuren van popcorn, de lichten in de lobby, de drukte van de menigte die hun zitplaatsen vindt, en de plotselinge stilte in het auditorium als de lichten dimmen, zijn allemaal integrale onderdelen van de filmreis. En vaak is dat wat we ons het meest herinneren van het zien van een bepaalde film – tenminste onbewust.

Ik zeg niet dat je jezelf moet omhullen met alle attributen die theaters bieden om van een film te genieten. Maar bedenk dat het binden van je eerste ervaring met een film met al die andere elementen je langdurige gehechtheid aan een film kan versterken. Immers, hoe nostalgisch zul je over tien jaar zijn naar een film die je voor het eerst in je woonkamer zag nadat je het nieuws op hetzelfde scherm had gezien?

Films zijn sociale evenementen

Ververidis Vasilis/Shutterstock.com

Een andere reden om naar het theater te gaan in plaats van thuis te blijven en te streamen, is dat je echt met het publiek kunt communiceren. Ik begrijp dat dit misschien de reden is waarom de meeste mensen niet terug willen gaan. Bioscopen zijn vaak gevuld met eikels die te luid praten, op hun smartphones spelen, hun kinderen overal laten rennen en alle andere onaangename dingen doen die mensen in de bioscoop doen. En dit zijn allemaal volkomen geldige redenen om terug te schrikken van het betalen van $ 50 voor twee personen om een ​​film te zien.

Bedenk echter dat je die mensen misschien maar een paar uur moet tolereren. Een film in een menigte zien heeft bepaalde psychologische voordelen die je thuis niet kunt nabootsen. Ook al spreek je deze mensen nooit, je bent voor een korte tijd op een heel intieme manier met ze verbonden. Als je in een druk theater bent, wordt die verbinding honderdvoudig versterkt. Je kent deze mensen niet, maar het zijn je buren. Door de filmervaring met hen te delen, word je op een heel reële manier met je gemeenschap verbonden. Het genereert een psychologische band die ons geruststelt dat we niet alleen zijn, dat deze vreemden niet onze vijanden zijn. En dat we, althans voor een korte tijd, deze gemeenschappelijke ervaring hebben om ons samen te binden.

Dit geldt vooral voor grote tentpole-films, waar mensen zich voor verkleden en uren in de rij staan ​​om binnen te komen. Denk terug aan de laatste keer dat je een Star Wars-film zag op de openingsdag. Ik durf te wedden dat maar weinig mensen die op elkaar gepropt waren, kostuums droegen en met speelgoedlichtzwaarden speelden, elkaar kenden. En toch gingen ze allemaal vrijuit met elkaar om, spraken met elkaar, maakten vrienden (althans voor een korte tijd) en deelden een ervaring die ze met niemand anders meer zullen delen. En toen het voorbij was, gingen ze verder, waarschijnlijk nooit meer met hun Star Wars-vrienden pratend. Ik geloof dat dit van grote waarde is voor individuen en onze samenleving als geheel.

En het zijn niet alleen vreemden die we moeten leren kennen. Het zijn ook onze vrienden en familie. Denk aan de vriendschappen die je hebt ontwikkeld tijdens meerdere uitstapjes naar de film. Sommige van de dingen die ik me het meest herinner van het zien van bepaalde films, zijn niet zozeer de films zelf, maar de lange gesprekken met vrienden op de parkeerplaats nadat de film afgelopen was. De meerdere interpretaties van de enkele film zorgen voor een dieper begrip van jezelf, je vrienden, de film en de mensheid in het algemeen.

Filmmakers maken films voor het theater

guruXOX/Shutterstock .com

Volledige openbaarmaking: ik ben een hobbyfilmmaker. Dus misschien ben ik wat bevooroordeeld over dit onderwerp. Maar ik kan objectief zeggen dat filmmakers films maken voor het witte doek. Elk shot, muziekstuk, dialooglijn, geluidseffect en meer is ontworpen om te worden geconsumeerd op een gigantisch scherm met ultramoderne geluidsapparatuur. Het is op zijn zachtst gezegd een moeizaam proces dat maanden tot jaren in beslag neemt. Van het formuleren van een idee tot het schrijven van een script, tot het verzamelen van fondsen, tot het rekruteren van een crew, het casten van acteurs, het vinden van locaties, het daadwerkelijk filmen van de film, en vervolgens de montage en postproductie, bij elke beslissing hoort één vraag: “ Hoe zal dit spelen op het grote scherm?”

Stel je voor dat je een film als Inception voor het eerst op een tv- of computerscherm ziet. Het is moeilijk voor mij om te doen. Dat komt omdat toen het in 2010 uitkwam, ik het herkende als iets dat zo intrinsiek verbonden was met de theaterervaring dat ik het negen keer heb gezien tijdens de uitvoering ervan. De overgrote meerderheid van de films komt maar één keer in de bioscoop. Dus ik wist dat ik nooit meer de kans zou krijgen. Ik werd er nooit moe van om het zo te zien. Ik heb de film sindsdien een paar keer gezien, maar het heeft nooit dezelfde impact gehad als het kijken zoals Christopher Nolan het voor ogen had.

Uw thuisbioscoop is goed, maar het is geen bioscoop

Artserstudio/Shutterstock.com

Een veel voorkomende afwijzing van terugkeer naar de film is het feit dat je een theater in je huis kunt bouwen. Dit is tot op zekere hoogte waar. Je kunt je bioscoopervaring benaderen of zelfs verbeteren als je de ruimte en het geld hebt. Ik heb door de jaren heen veel indrukwekkende thuisbioscopen gezien en genoten van veel geweldige films in die omgevingen. Maar het is nooit helemaal op schaal.

GERELATEERD< /strong>De beste 4K-projectoren voor uw thuisbioscoop

Natuurlijk hadden al deze opstellingen behoorlijk grote schermen, maar ze waren niet 16 voet lang. En ja, we zaten veel dichter bij een filmscherm dan we zouden doen, dus dat maakt het goed, toch? Het doet er echt niet toe. Je moet dichter bij een tv met groot scherm zitten dan bij een filmscherm, omdat het in feite kleiner is dan een filmscherm. Veel kleiner. Zo veel kleiner dat als je er net zo ver vanaf zou zitten als bij een filmscherm, je niet zou kunnen bepalen wat er aan de hand was.

Wat geluid betreft, ben ik net zo verbaasd als elke audiofiel door de fantastische kwaliteit luidsprekers die mensen kunnen kopen voor hun thuisbioscoop. En misschien kunnen die producten voor uw huis hetzelfde geluid produceren als een IMAX-theatergeluidssysteem. Maar “equivalent” is niet hetzelfde. Er is iets unieks aan theatergeluid, omdat die kamers speciaal zijn gebouwd met de akoestiek en de plaatsing van de luidsprekers in gedachten. En het is inderdaad een zeldzame persoon die de technici van Cinemark kan matchen met een bouwpakket thuis.

Dit alles wil niet zeggen dat uw thuisbioscoop op de een of andere manier inferieur of ondermaats is. Het is een kwestie van ontwerp en doel. Zie het op deze manier: je kunt een heiligdom in je huis bouwen, maar dat maakt het nog geen kathedraal.

Je moet kijken de hele film

Corepics VOF/Shutterstock.com

Wanneer de lichten in een theaterzaal uitgaan, ten goede of ten kwade, zit je opgesloten in die film. Natuurlijk kun je opstaan ​​en weglopen als het echt slecht gaat. Maar je hebt zojuist $ 15 per ticket en $ 25 voor drankjes betaald, dus dat is onwaarschijnlijk.

Waarom is dit goed? Zo word je niet afgeleid door de was. Het betekent dat je gefocust bent op het verhaal dat zich voor je ogen afspeelt. Het betekent dat je bent losgekoppeld van de echte wereld (met uitzondering van luide praters en sms'ers). Je kunt de bioscoop niet pauzeren. Je kunt niet zien wat er nog meer op Netflix staat als je je verveelt. Als je erbij bent, moet je echt bij de film aanwezig zijn zonder na te denken als je het avondeten uit de oven moet halen.

De bioscoop uitlopen aan het einde van de film is de enige absolute garantie die je hebt ervaren het in zijn totaliteit. Zorg ervoor dat je plast voordat de film begint.

Ook The Previews

Als ik de minst opwindende manier zou moeten noemen om een ​​filmtrailer te bekijken, zou het op een smartphone zijn. Laptopschermen zijn een goede tweede. Een desktopmonitor is acceptabel als deze groot genoeg is. TV? Nu we er komen, hoe groter, hoe beter. Maar niets zorgt voor betere verwachtingen voor een film dan een goed gemaakte trailer die vlak voor een speelfilm in een bioscoop wordt gespeeld.

Ja, dat is het Duur

Bioscoopkaartjes zullen nooit goedkoper worden. Ze zullen altijd duurder zijn dan vorig jaar. En in deze tijden van economische onzekerheid is de prijs om naar het theater te gaan geen triviale zorg. Vooral als je niet weet of wat je tegenkomt goed zal zijn.

GERELATEERDZelfs $ 3 filmtickets zijn niet genoeg om me terug te laten gaan

Het enige antwoord dat ik hierop heb, is dat je gewoon oordeelkundig moet zijn over aan welke films je je geld uitgeeft. En er kunnen alternatieven zijn voor het zien van films op de multiplex. Controleer uw lokale vermeldingen om te zien of er nog tweede-run theaters in uw regio actief zijn. Helaas werden al dergelijke operaties in mijn stad stopgezet onder pandemische druk. Maar ik ben optimistisch dat ze zullen heropenen wanneer de economie terugkeert naar iets dat lijkt op de status van voor de pandemie.

Probeer het zelf te doen

Tirachard Kumtanom/Shutterstock.com

Als niets van wat ik tot nu toe heb gezegd je mening heeft veranderd over teruggaan naar het theater, is dat prima. Je denkt misschien dat dit allemaal mijn meningen en persoonlijke voorkeuren zijn, en dat is grotendeels waar. Dat de tijden zijn veranderd, je bent mee veranderd en je bent blij met deze nieuwe richting. Je denkt misschien dat ik vastzit in het verleden en een 20e-eeuwse manier van doen moet loslaten. Misschien heb je gelijk.

GERELATEERDSorry bioscopen , I'm Never Going Back

Maar ik zou je alleen willen vragen om één ding te overwegen voordat je de bioscoop voorgoed afzweert, vooral als je een filmliefhebber bent: alleen naar de film gaan .

Het hoeft niet morgen, dit jaar of volgende zomer te zijn, maar je moet alleen gaan. Ga op een dinsdagochtend (ja, neem een ​​dag vrij) wanneer er niemand anders in de buurt is. Kies de film met de grootste kans dat je de plek voor jezelf hebt. Je hoeft geen versnaperingen te kopen, maar je moet wel je telefoon uitzetten en de hele film kijken.

En blijf in de buurt voor de aftiteling. Luister naar de muziek en zie al die namen voorbij komen. Blijf op uw stoel zitten totdat de huisverlichting weer helemaal aangaat. Dan weet je echt of dit iets is dat je wilt achterlaten.