Home Dutch Verspilt een extra grote PSU stroom?

Verspilt een extra grote PSU stroom?

0
Corsair

Als je twijfelt, is het aan te raden om je PSU groter te maken, maar verspil je energie door je PSU te vergroten? Hier is een overzicht van het stroomverbruik van de PSU.

Praktisch gesproken is er geen verschil

Als je 8217; nieuw bent in het bouwen van pc's of er gewoon niet eerder over heeft nagedacht, zou het gemakkelijk zijn om aan te nemen dat de vermogens wattage-waarden die worden vermeld voor PSU's absolute vermogensbelastingen vertegenwoordigen, net zoals het wattage van een ruimteverwarming vertegenwoordigt het werkelijke wattage dat het apparaat trekt om een ​​kamer te verwarmen.

Hoewel een pc soms zeker aanvoelt als een ruimteverwarmer, is het wattage van de PSU voor de maximale belasting, niet voor de absolute belasting.

Corsair RM850X 850W PSU

De Corsair RMx-serie biedt betrouwbaarheid, volledig modulaire connectoren en een garantie van 10 jaar.

Amazon

$ 134,99
$ 149,99 Bespaar 10%

Best Buy

$ 149,99
 

De PSU levert alleen zoveel stroom als uw pc nodig heeft en niet meer. Als je een monsterlijke 1600W PSU in een build plaatst die slechts 200W onder belasting nodig heeft, dan is dat alles wat de PSU zal leveren. Je zou de 1600 W PSU kunnen verwisselen voor een 500 W PSU, en je zou geen verschil ontdekken tussen het gebruik van de computer met de grotere PSU en de kleinere PSU.

Verder zou je moeite hebben om een ​​verschil op te merken in je elektriciteitsrekening. Zelfs als je computer is aangesloten op een apparaat als een Kill A Watt om het wattage te meten dat aan het stopcontact wordt getrokken, merk je nog steeds nauwelijks het verschil tussen de twee.

Technisch gezien zijn er inefficiënties

Als je niet meer over verschillen wilt praten, zou je de verschillen opmerken die een impact zouden hebben op je elektriciteitsrekening&#8212 ;en wat betreft de technische aspecten van PSU-efficiëntie, is er eigenlijk een verschil tussen het gebruik van een grote en kleine PSU voor een bepaalde build.

PSU's hebben een efficiëntiecurve. Wanneer ze aanzienlijk onderbelast zijn of, aan de andere kant, maximaal worden belast, zijn ze minder efficiënt. Piekrendement is ongeveer 50% van de nominale belasting.

Hoe efficiënt of inefficiënt het kan zijn, wordt meestal beschreven met behulp van de 80 Plus-certificeringsterminologie. 80 Plus-certificering geeft aan dat een PSU ten minste 80% efficiënt is in het omzetten van elektrische wisselstroom in de elektrische gelijkstroom die uw pc gebruikt.

GERELATEERDWat is “80 Plus”-certificering op een PSU?

Boven de minimaal 80 Plus Basic-certificering heb je Brons, Zilver, Goud, Platina en Titanium. Bij 80 Plus Basic krijg je 80% efficiëntie bij 50% belasting, en het klimt helemaal naar 94% op Titanium-niveau.

Wanneer de belasting daalt tot 20%, blijft de efficiëntie van een 80 Plus Basic PSU op 80%, maar aan het premium-uiteinde van de PSU-schaal daalt de efficiëntie van een Titanium-eenheid van 94% naar 92%. Een verlies aan efficiëntie van 2-3% voor alles boven de basiscertificering wordt verwacht. Je kunt hier meer lezen over 80 Plus-certificering en de bijbehorende specificaties als je dieper wilt graven.

Dus wat betekent dit, praktisch gesproken? Laten we twee identieke builds vergelijken, maar de PSU veranderen om te laten zien hoe het werkelijke stroomverbruik verandert op basis van PSU-efficiëntie.

Laten we zeggen dat we een pc-build hebben die 250 W aan stroom vereist. Eenvoudigheidshalve zeggen we dat het verbruik van 250 W stabiel is en niet wild fluctueert met de belastingseisen, zodat we wat eenvoudige back-of-the-envelope berekeningen kunnen doen.

Als we een 500W 80 Plus Gold PSU in deze build plaatsen, dan bereikt de 250W-trekking toevallig het 50%-punt voor het maximale wattage. Een Gold-rated PSU is naar verwachting 87% efficiënt bij 20% belasting, 90% efficiënt bij 50% belasting en 87% efficiënt bij 100% belasting.

Dat betekent dat onze 500 W PSU, bij 50% belasting, 10% meer energie van de muur nodig heeft dan hij aan de componenten levert. 250W * 1,10 = 275W. We verliezen 25 W tijdens het conversieproces.

Laten we zeggen dat we dezelfde build behouden en de 500 W PSU verwisselen voor een grotere 1000 W PSU, nog steeds met een 80 Plus Gold-classificatie.

Een belasting van 250 W op een voeding van 1000 W is slechts 25% van de nominale capaciteit en verlaagt onze efficiëntie tot ongeveer 87%, van de vorige 90%. Dus nu is onze conversie-overhead 13%, of 250W * 1,13 = 282,5. We verliezen 32,5 watt.

Het verschil tussen de twee overheadverliezen is slechts 7,5 watt. Hoewel dat genoeg energie is om een ​​LED-lamp van stroom te voorzien, is het niet heel veel energie. Bij 8 uur gebruik per dag, 365 dagen per jaar en 12 cent per kWh komt dit neer op de $ 1,31 extra op uw jaarlijkse energierekening.

Dus bij twijfel is er 8217; s weinig risico bij het dimensioneren van uw PSU, behalve het betalen van een premie voor een hoger wattage dat u misschien nooit nodig heeft. Maar vooral als u een kwaliteitsapparaat koopt, kunt u het niet alleen gebruiken voor de pc die u vandaag aan het bouwen bent, maar ook voor de pc die u over vijf jaar gaat bouwen.

LEES VOLGENDE

  • › Spotify vs. Audible: wat is beter voor audioboeken?
  • › Intel's RTX 3060 concurrent kost minder dan $300
  • › NASA en SpaceX willen de Hubble-telescoop een duwtje in de rug geven
  • › Onze favoriete controller voor pc-gaming kost vandaag slechts $ 45
  • › Wat is DLSS 3 en kunt u het gebruiken op bestaande hardware?
  • › Wat is de “Klik van de Dood” in een HDD, en wat moet u doen?