Varför du borde gå tillbaka till biografen

0
53
Mr.Music/Shutterstock.com

När covid-19-restriktionerna lättar och människor återgår till sina pre-pandemiska vanor, tycker många att saker som de brukade ansåg vara oersättliga bara är lyx som de kan klara sig utan. Och att gå på bio är nära toppen av listan för många människor. Här är varför du ändå borde gå tillbaka.

Innehållsförteckning

Nostalgi : Du vill ha lite senare, eller hur?
Filmer är sociala evenemang
Filmskapare skapar filmer för teatern
Din hemmabio är bra, men det är inte bio
Du måste se hela filmen
Också, förhandsvisningarna
Ja, det är dyrt
Försök att gå själv

Nostalgi: Du vill ha lite senare, inte du?

James Kirkikis/Shutterstock.com

När man argumenterar för att återvända till biografer är ofta det första filmfilerna citerar nostalgi. “Vem kunde glömma att se sin favoritfilm för första gången på bio?” kommer de att säga. Och det är sant, mycket av våra känslor om vilken film som helst är kopplade till vår upplevelse första gången vi ser den. Men varför är det så? Jag tror att det inte har så mycket att göra med själva filmerna, även om det är kritiskt. Det beror åtminstone i viss mån på inställningarna där vi upplevde dessa filmer för första gången.

RELATERATTyvärr biografer, jag går aldrig tillbaka

Doften av popcorn, ljusen i lobbyn, folkmassornas liv och rörelse som hittar sina platser och det plötsliga tystnaden i auditoriet när ljusen dämpas är alla integrerade delar av den filmgående satsningen. Och ofta är det det vi minns mest om att se en viss film–åtminstone undermedvetet.

Jag säger inte att du måste omsluta dig i allt det fina biograferna erbjuder för att kunna njuta av en film. Men tänk på att att binda din första upplevelse med en film med alla dessa andra element kan förbättra din långsiktiga koppling till en film. När allt kommer omkring, hur nostalgisk kommer du att vara om tio år för en film du såg för första gången i ditt vardagsrum efter att ha sett nyheterna på samma skärm?

Filmer är sociala evenemang

Ververidis Vasilis/Shutterstock.com

En annan anledning att gå på teater istället för att stanna hemma och streama är att du faktiskt får interagera med allmänheten. Jag förstår att detta kan vara själva anledningen till att de flesta inte vill gå tillbaka. Biografer är ofta fyllda med idioter som pratar för högt, spelar på sina smartphones, låter sina barn springa överallt och gör alla andra obehagliga saker som folk gör på bio. Och dessa är alla fullt giltiga skäl att dra sig för att betala 50 USD för att två personer ska se en film.

Tänk dock på att du kanske borde tolerera dessa människor i bara ett par timmar. Att se en film i en folkmassa har vissa psykologiska fördelar som du inte kan replikera hemma. Även om du aldrig pratar med dessa människor, är du kopplad till dem på ett väldigt intimt sätt under en kort tid. Om du är i en fullsatt teater, förstärks den kopplingen hundra gånger. Du känner inte dessa människor, men de är dina grannar. Att dela filmupplevelsen med dem gör dig på ett mycket verkligt sätt med ditt community. Det skapar ett psykologiskt band som försäkrar oss om att vi inte är ensamma, att dessa främlingar inte är våra fiender. Och att vi, åtminstone för en kort tid, har denna gemensamma erfarenhet som binder oss samman.

Detta gäller särskilt för stora tältstångsfilmer, de som folk klär ut sig för och står i kö i timmar för att komma in. Tänk tillbaka på förra gången du såg en Star Wars-film på premiärdagen. Jag skulle satsa på att få av människorna som var ihopklädda med käken, klädda i kostymer och leka med leksaksljussabel kände varandra. Och ändå umgicks de alla fritt, pratade med varandra, fick vänner (åtminstone för en kort stund) och delade en upplevelse som de inte kommer att dela med någon annan igen. Och efter att det var över gick de sin väg, förmodligen pratade de aldrig med sina Star Wars-vänner igen. Jag tror att detta har stort värde för individer och vårt samhälle i stort.

Och det är inte bara främlingar som vi behöver lära känna. Det är också våra vänner och familj. Tänk på de vänskaper du har utvecklat under flera utflykter till filmerna. Några av de saker jag minns mest av att se vissa filmer är inte så mycket filmerna i sig utan de långa samtalen med vänner på parkeringen efter att filmen var över. De många tolkningarna av den enskilda filmen ger en djupare förståelse för dig själv, dina vänner, filmen och mänskligheten i allmänhet.

Filmmakare skapar filmer för teatern

guruXOX/Shutterstock .com

Fullständig information: Jag är en hobbyfilmare. Så jag kan vara lite partisk angående detta ämne. Men jag kan objektivt säga att filmskapare skapar filmer för duken. Varje bild, musikstycke, dialoglinje, ljudeffekt och mer är designade för att konsumeras på en gigantisk skärm med toppmodern ljudutrustning. Det är minst sagt en mödosam process som tar månader till år att genomföra. Från att formulera en idé till att skriva ett manus, till att samla in pengar, till att rekrytera en besättning, att casta skådespelare, hitta platser, faktiskt filma filmen och sedan redigera och postproduktion, varje enskilt beslut har en fråga bakom sig: “ Hur kommer detta att spelas på den stora skärmen?”

Föreställ dig att se en film som Inception för första gången på en TV eller datorskärm. Det är svårt för mig att göra. Det beror på att när den kom ut 2010 kände jag igen den som något så naturligt kopplad till teaterupplevelsen att jag såg den nio gånger under den. De allra flesta filmer kommer bara på bio en gång. Så jag visste att jag aldrig skulle få möjligheten igen. Jag tröttnade aldrig på att se det så. Jag har sett filmen några gånger sedan dess, men den har aldrig haft samma inverkan som att se den som Christopher Nolan tänkt mig.

Din hemmabio är bra, men den är inte bio

Artserstudio/Shutterstock.com

Ett vanligt motbud mot att återvända till bio är det faktum att du kan bygga en teater i ditt hem. Detta är sant till en viss grad. Du kan uppskatta eller till och med förbättra din filmupplevelse om du har utrymmet och pengarna. Jag har sett många imponerande hemmabiografer genom åren och njutit av många fantastiska filmer i dessa miljöer. Men det är aldrig riktigt att skala.

RELATERAT< /strong>De bästa 4K-projektorerna för din hemmabio

Visst, alla dessa inställningar hade ganska stora skärmar, men de var inte 16 fot höga. Och ja, vi satt mycket närmare en filmduk än vi skulle, så det kompenserar för det, eller hur? Det gör det verkligen inte. Du måste sitta närmare en storbilds-TV än en filmduk eftersom den i själva verket är mindre än en filmduk. Mycket mindre. Så mycket mindre att om du satt lika långt bort från den som du gör en filmduk, skulle du inte kunna avgöra vad som hände.

När det gäller ljud är jag lika förvånad som alla audiofilar över de fantastiska högtalare som folk kan köpa till sina hemmabiosystem. Och kanske, för ditt hem, kan dessa produkter producera motsvarande ljud som ett IMAX-bioljudsystem. Men “motsvarande” är inte samma sak. Det finns något unikt med teaterljud eftersom dessa rum byggdes med akustik och högtalarplacering specifikt i åtanke. Och det är verkligen en sällsynt person som kan matcha ingenjörerna på Cinemark med ett gör-det-själv-kit hemma.

Inget av detta betyder att din hemmabio på något sätt är sämre eller undermålig. Det är en fråga om design och syfte. Tänk på det så här: du kan bygga en helgedom i ditt hem, men det gör det inte till en katedral.

Du måste titta på hela filmen

Corepics VOF/Shutterstock.com

När ljuset släcks i en teatersal, på gott och ont, låses du in i den filmen. Naturligtvis kan du gå upp och gå ut om det går riktigt illa. Men du har precis betalat $15 per biljett och $25 för förfriskningar, så det är osannolikt.

Varför är det här bra? Det betyder att du inte kommer att bli distraherad av tvätten. Det betyder att du är fokuserad på berättelsen som utspelar sig framför dina ögon. Det betyder att du är bortkopplad från den verkliga världen (med undantag för högtalare och textare). Du kan inte pausa biografen. Du kan inte se vad mer som finns på Netflix om du blir uttråkad. Att vara där tvingar dig att faktiskt vara närvarande för filmen utan att tänka på om du behöver ta ut middagen ur ugnen.

Att gå ut från en teater i slutet av filmen är den enda absoluta garantin för att du upplevt det i sin helhet. Se bara till att kissa innan filmen börjar.

Också The Previews

Om jag måste nämna det minst spännande sättet att se en filmtrailer på så skulle det vara på en smartphone. Laptopskärmar är en nära tvåa. En stationär bildskärm är acceptabel om den är tillräckligt stor. TV? Nu kommer vi dit ju större, desto bättre. Men inget skapar förväntan på en film bättre än en välgjord trailer som spelas precis före en långfilm på en bio.

Ja, det är det’ Dyrt

Biobiljetter kommer aldrig att bli billigare–någonsin. De kommer alltid att vara dyrare än de var förra året. Och i dessa tider av ekonomisk osäkerhet är priset för att gå på teater inte en trivial oro. Speciellt när du inte vet om det du går in i kommer att vara bra.

RELATERADEÄven $3 biobiljetter räcker inte för att få mig att gå tillbaka

Det enda svaret jag har på detta är att du bara ska vara klok på vilka filmer du spenderar dina pengar på. Och det kan finnas alternativ till att se filmer på multiplexen. Kontrollera dina lokala listor för att se om det fortfarande finns några andra biografer i ditt område. Tyvärr stängdes alla sådana operationer i min stad under pandemitryck. Men jag är optimistisk att de kommer att öppna igen när ekonomin återgår till något som liknar pre-pandemisk status.

Försök att gå själv

Tirachard Kumtanom/Shutterstock.com

Om inget jag har sagt hittills har flyttat din åsikt om att gå tillbaka till teatern, är det bra. Du kanske tror att det här bara är mina åsikter och personliga smaker, och det är för det mesta sant. Att tiderna har förändrats, du har förändrats med dem, och du är nöjd med den här nya riktningen. Du kanske tror att jag har fastnat i det förflutna och måste släppa ett 1900-talssätt att göra saker på. Du kanske har rätt.

RELATERATTyvärr biografer , I'm Never Going Back

Men jag ber dig bara överväga att göra en sak innan du svär bort bion för gott–speciellt om du är en filmälskare: gå på bio ensam .

Det behöver inte vara imorgon, i år eller nästa sommar, men du bör gå själv. Gå på något som en tisdag morgon (ja, ta ledigt från jobbet) när ingen annan är i närheten. Välj den film som har störst chans att du har platsen för dig själv. Du behöver inte köpa förfriskningar, men du måste stänga av telefonen och se hela filmen.

Och håll dig kvar för krediterna. Lyssna på musiken och se alla dessa namn gå förbi. Sitt kvar i din plats tills husets lampor tänds hela vägen igen. Det är då du verkligen vet om det här är något du vill lämna bakom dig.