Vad har någonsin hänt med HD-DVD?

0
50
VV Shots/Shutterstock.com

Precis som VHS och BetaMax var det en gång ett formatkrig mellan det vinnande Blu-ray-formatet och det nu -nedlagt HD-DVD-format. Kriget mellan dessa två format var över på bara två år, så vad hände?

Blu-ray vs. HD-DVD: The Technicalities

h2>

Både Blu-ray- och HD-DVD-tekniker utvecklades oberoende, även om båda syftade till samma mål: att lagra innehåll för den nya HD-generationen av tv-apparater. Ur en användares synvinkel är båda formaten ganska lika. Du lägger en skiva i en spelare och sedan spelas en HD-film upp.

Under huven finns det många skillnader, varav de flesta inte är tillräckligt stora för att motivera diskussion. Till exempel är Dolby Digital-ljudbithastigheten för Blu-ray 640 Kbps, medan HD-DVD-talet är 504 Kbps. Det är en mätbar skillnad men betyder lite eller ingenting när du tittar på innehåll.

Den största skillnaden mellan HD-DVD-skivor och Blu-ray-skivor är mängden data som lagras på varje lager. HD-DVD-skivor kan lagra 15 GB data, medan Blu-ray-skivor kan lagra 25 GB data. Det är en betydande skillnad, och i kombination med en avsevärt lägre dataöverföringshastighet för HD-DVD-skivor, innebar det att bättre videokvalitet och mer extra innehåll var möjligt på Blu-ray jämfört med HD-DVD.

< p>HD-DVD utvecklades av DVD Forum som en direkt efterföljare till DVD-skivor, så den bygger på samma teknik. Detta innebar att relativt små omverktyg skulle behövas för att övergå från DVD- till HD-DVD-produktion. Å andra sidan skulle HD-DVD-skivor ha samma material och nivå av reptålighet som befintliga DVD-skivor. Blu-rays erbjöd högre nivåer av hållbarhet men skulle vara dyrare att tillverka.

Toshiba var den främsta tillverkaren som lade sina pengar på HD-DVD, även om stora optiska skivspelare som HP, NEC, Canon och Ricoh också stödde tekniken. På Blu-ray-sidan var Sony den främsta förespråkaren, vilket skulle visa sig vara den avgörande faktorn för vem som skulle vinna.

Sony var avgörande< /h2>

Ken Wolter/Shutterstock .com

Sony var den stora utvecklaren och förespråkaren av Blu-ray. Dess position som en filmstudio och allmän underhållningsjätte hjälpte till att sätta spiken i HD-DVD-kistan mycket mer effektivt än några tekniska skillnader mellan formaten.

Tidigt i formatkriget övertygade Sony flera studior att gå med sin egen studioavdelning med stöd för Blu-ray. Detta inkluderade Disney, Miramax, Touchstone, Warner,  Paramount och Lions Gate. På HD-DVD-sidan fanns Universal Studios, Paramount, Warner, The Weinstein Company, Dreamworks och New Line Cinema. Vissa företag säkrade sina insatser genom att stödja båda formaten.

Sony visste att studior var oroliga för piratkopiering, och det extra fokuset på Blu-ray-kopieringsskydd är troligen varför det fick starkt studiostöd. Sony’s Playstation-division skulle dock tillåta den att utföra en tångattack från två olika stora underhållningsmarknader.

Enter PlayStation 3

pisaphotography/Shutterstock.com< /figur>

Precis som med PlayStation 2, som fungerade som en DVD-spelare, inkluderade Sony en inbyggd Blu-ray-spelare med varje såld PlayStation 3. Även om detta utan tvekan bidrog till det betydande lanseringspriset för PlayStation 3 (som fortfarande såldes med förlust även då), innebar det också att Blu-ray-spelare placerades i miljontals hem.

När spelarens hårdvara är inbäddad under TV-apparater, gör det det mycket mer sannolikt att folk kommer att köpa filmer i ditt format. Däremot levererades Xbox 360 med en DVD-enhet och erbjöd en HD-DVD-enhet som ett valfritt externt tillägg. Denna opt-in-metod gjorde det mindre sannolikt att kunder skulle gå ut ur deras sätt att köpa en tilläggsenhet, särskilt för ett format som är i konflikt.

Det finns inget sätt att säga hur mycket Detta hade en inverkan på HD-DVD:s bortgång, men Xbox 360 hade ett stort försprång jämfört med PS3, och Microsoft sålde ett stort antal av dem i de tidiga stadierna av den konsolgenerationen. Det är tänkbart att ha så många HD-DVD-enheter i hemmen skulle ha drivit inköpen av HD-DVD avsevärt.

Hur formatkriget slutade

Den 19 februari 2008 kastade Toshiba faktiskt in handduken när de tillkännagav att utveckling, tillverkning och marknadsföring av HD-DVD skulle sluta. Universal Studios, en exklusiv supporter av HD-DVD, meddelade samma dag att deras innehåll skulle komma till Blu-ray.

All stödjande infrastruktur och ledningsstruktur för HD-DVD upplöstes snart och avvecklades. Med Blu-ray som enda format som erbjuds blev det säkert för konsumenter att investera i en spelare och skivor. Alla som fastnade med en HD-DVD-spelare var en olycklig offer i denna korta konflikt.

Vinnade Blu-ray verkligen?

Även om Blu-ray är det enda aktuella och möjligen sista fysiska optiska mediet för HD-innehåll, kan det ha varit en pyrrhusseger. Det tog inte lång tid efter slutet av formatkriget för onlinestreaming att snabbt äta sig in på marknaden som Blu-ray annars skulle ha haft för sig själv. Eftersom bandbredd och effektivare videocodecs har blivit snabbare och billigare, har bekvämligheten med streaming eller digitala filmköp tagit ut sin rätt.

RELATERATÄr Blu-ray det sista optiska skivformatet någonsin? Vad kommer härnäst?

PlayStation 5 och Xbox Series X har Ultra HD Blu-ray-enheter, vilket säkerställer en stark installationsbas för mediet, och 4K-tv-apparater kommer att bli den vanligaste upplösningen förr snarare än senare. Ändå är den stora bekvämligheten med internetbaserade tjänster svår att slå. Även om streaming är tekniskt sämre när det kommer till ren kvalitet, verkar det som att Blu-ray håller i sig tack vare cinefiler och samlare. Samtidigt, paradoxalt nog, förblir det ursprungliga DVD-formatet det fysiska valet för miljontals människor över hela världen.

RELATERAT: Är det bättre att titta på en 4K-film På Blu-ray eller genom streaming?

LÄS NÄSTA

  • › NASA och SpaceX vill ge Hubble-teleskopet en knuff
  • › Vad är DLSS 3 och kan du använda det på befintlig maskinvara?
  • › Spotify vs. Audible: Vilken är bättre för ljudböcker?
  • › Vår favoritkontroll för PC-spel kostar bara $45 idag
  • › Intel’s RTX 3060-konkurrent kostar mindre än $300
  • › Vad är “Click of Death” på en hårddisk, och vad ska du göra?