Vad är DLSS 3 och kan du använda det på befintlig maskinvara?

0
46
NVIDIA

NVIDIA’s RTX 4090 och RTX 4080 GPU:er är fantastiska. Och ett av dess största tillägg är DLSS 3, en ny version av NVIDIAs DLSS-uppskalningsteknik. Det kan vara nyckeln till att få dina spel att fungera smidigt, men vad är det och hur står det till jämfört med sin föregångare? Och kan du använda den på befintlig hårdvara?

Vad är DLSS 3 och hur jämför den med DLSS 2?

DLSS 3 är den tredje versionen av NVIDIAs DLSS supersampling/spelprestandahöjande teknologi. Den introducerades med NVIDIA’s Ada Lovelace-grafikkortserie som lanserades 2022, och precis som de två versionerna före den är det en funktion som kan använda magin med artificiell intelligens för att ge dig ett lyft i din spel.

NVIDIA

Hittills har DLSS handlat om att ta dina spel, rendera dem med låga upplösningar, och sedan använda Tensor-kärnorna i NVIDIAs RTX-grafikkort, uppskala dem till en högre upplösning. Detta gör det möjligt för lägre grafikkort att köra spel i 2K- eller 4K-upplösningar med anständiga bildhastigheter. Även om den initiala iterationen av DLSS var lite grov i kanterna, förbättrades den dramatiskt med tiden, och kvaliteten på DLSS-förstärkta spel, beroende på dina inställningar, är i stort sett identisk med det blotta ögat jämfört med inbyggd rendering.

RELATERATVad är NVIDIA DLSS och hur kommer det att bli Ray Tracing snabbare?

Men med DLSS 3, jämfört med DLSS 2, förvandlas funktionen nu till en bredare, prestandahöjande lösning som använder mer än ett AI-partytrick för att öka dina bildhastigheter. DLSS 3 lägger till en ny funktion som heter “Optical Multi Frame Generation” som kort sagt kan generera hela ramar med hjälp av AI.

Förutom att uppskala befintliga ramar, kommer DLSS 3 att generera mellanliggande ramar för dina spel. Det kommer att analysera två ramar i spelet, generera ett optiskt flödesfält, titta noga på alla element i ett spel och använda den informationen för att skapa en helt ny ram att placera mellan dessa två. Detta möjliggör en dramatisk ökning av prestanda. DLSS 3 innehåller också NVIDIA Reflex, en lösning med ultralåg latens för att göra dina spel mycket mer lyhörda.

NVIDIA säger att DLSS 3, som kombinerar Super Resolution, Frame Generation och NVIDIA Reflex, kan öka prestandan hos Cyberpunk 2077 med fyra gånger jämfört med den ursprungliga upplösningen. Alla dessa vinster är helt AI-baserade, och det bästa är att det fortfarande ser fantastiskt ut — om du inte tittar på det riktigt nära kommer du inte att märka någon skillnad.

Hur stor är DLSS 3?

Ventningsventiler på en bärbar speldator. KanishK Gupta/Shutterstock.com

De användare som har dragit mest nytta av DLSS har alltid varit lägre användare, och här är det inte annorlunda.

DLSS 3 kommer att tillåta budgetspelare (så länge de har en kompatibel GPU, naturligtvis) att dramatiskt öka sina bildhastigheter samtidigt som de höjer sin upplösning. Enbart Super Resolution fick redan mirakel att hända, och med Frame Generation som lovar upp till 4X bildhastighetsökningar borde det vara mycket bättre — det kan äntligen göra 2K/4K-spel tillgängligt för alla. Ada Lovelace-baserade budget-GPU:er kan ha fantastiska prestanda trots sina anspråkslösa specifikationer, allt tack vare DLSS 3.

Det är också en stor sak även om du har en tutande, monstruös GPU. Vissa spel, som Microsoft Flight Simulator, är mycket CPU-tunga, och även om du har en avancerad CPU, kan de fortfarande ha flaskhalsar. Eftersom Frame Generation körs som en efterprocess på GPU:n, kan DLSS 3 dramatiskt öka framerates även om du har en flaskhals för CPU.

Kan Äldre grafikkort Använder du DLSS 3?

Maxx-Studio/Shutterstock.com

I ett nötskal, nej, äldre NVIDIA-grafikhårdvara kan& #8217;använd inte DLSS 3 — åtminstone inte i sin fulla omfattning.

Tyvärr är DLSS 3:s största förbättring, Frame Generation, exklusiv för grafikkorten i RTX 4000-serien. Detta beror på att det är en funktion som beror på den nya fjärde generationens Tensor-kärnor som ingår i NVIDIAs Ada Lovelace-grafikkort. Om du vill använda hela kraften av DLSS 3 måste du uppgradera din GPU.

Den bra delen är dock att klassisk DLSS inte kommer att försvinna, och det kommer sannolikt att fortsätta att förbättras. RTX 2000-serien och 3000-seriens GPU:er har fortfarande fullt stöd för DLSS 2, inklusive dess Super Resolution-uppskalningsteknik.

RELATEDNVIDIAs RTX 4000-seriens grafikprocessorer är uppgraderingen vi alla ville ha

DLSS 3 är bakåtkompatibel med DLSS 2, så om du har ett grafikkort i RTX 4000-serien kommer du fortfarande att kunna boosta spel även om de inte uttryckligen har stöd för DLSS 3. Likaså om ett nytt spel kommer ut med DLSS 3-stöd, du kommer fortfarande att kunna förstärka det även om du inte har en 4000-serie GPU — det kommer bara att använda Super Resolution istället för Frame Generation.

DLSS 3 lovar revolutionerande förändringar, och det kan vara nyckeln till att göra högupplöst spel tillgängligt för alla.

LÄS NÄSTA < ul id="nextuplist">

  • › Så här blockerar du någon på Instagram
  • › Så här lägger du till fotnoter i Google Dokument
  • › Drönare håller maten varm genom att krascha in i elledningar och fatta eld
  • › USB’s förvirrande namn och nummer förenklas
  • › Vad är en djupkamera på en telefon, och spelar det någon roll?
  • › New York kommer att förbjuda försäljning av bensinbilar, efter Kaliforniens ledning