Slöser en överdimensionerad PSU ström?

0
112
Corsair

När du är osäker, rekommenderas det att du gör en storlek på din PSU, men slöser det med att dimensionera din PSU? Här är en titt på PSU:s strömutnyttjande.

Praktiskt sett är det ingen skillnad

Om du’ Om 8217;är ny inom PC-byggandet eller helt enkelt inte har slutat tänka på det tidigare, skulle det vara lätt att anta att effekteffektvärdena som anges för PSU:er representerar absoluta effektbelastningar, ungefär som vadtalet på en rumsvärmare representerar den faktiska watt som enheten drar för att värma upp ett rum.

Även om en dator verkligen kan kännas som en värmare ibland, är PSU-effekten för maximal belastning, inte den absoluta belastningen.

Corsair RM850X 850W PSU

Corsair RMx-serien erbjuder tillförlitlighet, helt modulära kontakter och 10 års garanti.

Amazon.

134,99 USD
149,99 USD Spara 10 %

Best Buy

149,99 USD
 

PSU:n levererar bara så mycket ström som din dator kräver och inte mer. Om du sätter en monster 1600W PSU i en build som bara kräver 200W under belastning, då är det allt som PSU kommer att leverera. Du kan byta ut 1600W PSU mot en 500W PSU, och du skulle upptäcka noll skillnad mellan att använda datorn med den större PSU:n och den mindre PSU:n.

Dessutom skulle du kämpa för att märka skillnaden i din elräkning. Även om din dator är ansluten till en enhet som en Kill A Watt för att mäta effekten som dras i uttaget, skulle du fortfarande knappt märka skillnaden mellan de två.

Tekniskt sett finns det ineffektivitet

Om du vill gå bort från att prata om skillnader, skulle du faktiskt lägga märke till de som skulle ha en inverkan på din elräkning&#8212 ;och när det gäller de tekniska aspekterna av PSU-effektivitet är det faktiskt en skillnad mellan att använda en stor och liten PSU för en given konstruktion.

PSU:er har en effektivitetskurva. När de är kraftigt underbelastade eller, i motsatt ände, belastas maximalt är de mindre effektiva. Toppeffektiviteten är cirka 50 % av den nominella belastningen.

Hur effektiv eller ineffektiv den kan vara beskrivs vanligtvis med 80 Plus-certifieringsterminologin. 80 Plus-certifiering indikerar att en PSU är minst 80 % effektiv när det gäller att omvandla elektrisk AC-energi till den elektriska DC-energi som din dator använder.

RELATERATVad är “80 Plus”-certifiering på en PSU?

Over den minsta 80 Plus Basic-certifieringen har du brons, silver, guld, platina och titan. På 80 Plus Basic får du 80 % effektivitet vid 50 % belastning, och den klättrar hela vägen till 94 % på titannivå.

När belastningen sjunker till 20 % förblir effektiviteten för en 80 Plus Basic PSU på 80 %, men i premiumänden av PSU-skalan sjunker effektiviteten hos en Titanium-enhet till 92 % från 94 %. En effektivitetsförlust på 2-3 % för allt över Basic-certifieringen förväntas. Du kan läsa mer om 80 Plus-certifiering och relaterade specifikationer här om du vill gräva djupare.

Så vad betyder det här rent praktiskt? Låt oss jämföra två identiska versioner men ändra PSU för att visa hur det faktiska strömförbrukningen förändras baserat på PSU-effektivitet.

Låt oss säga att vi har en PC-konstruktion som kräver 250W ström. För enkelhetens skull kommer vi att säga att 250W-draget är stabilt och inte fluktuerar vilt med belastningskrav bara så att vi kan göra några grundläggande beräkningar bakom kuvertet.

Om vi ​​sätter in en 500W 80 Plus Gold PSU i den här versionen, råkar 250W-dragningen nå 50 %-poängen för wattvärdet död på. En guldklassad PSU förväntas vara 87 % effektiv vid 20 % belastning, 90 % effektiv vid 50 % belastning och 87 % effektiv vid 100 % belastning.

Det betyder att vår 500W PSU, vid 50 % belastning, kräver 10 % mer energi från väggen än den levererar till komponenterna. 250W * 1,10 = 275W. Vi förlorar 25W i konverteringsprocessen.

Låt oss nu säga att vi behåller samma konstruktion och byter ut 500W PSU mot en större 1000W PSU, fortfarande med 80 Plus Gold-betyg.

En belastning på 250 W på en 1000 W PSU är bara 25 % av den nominella kapaciteten och sänker vår effektivitet till 87 % eller så, från tidigare 90 %. Så nu är vår omvandlingskostnad 13 %, eller 250W * 1,13 = 282,5. Vi tappar 32,5 watt.

Skillnaden mellan de två overheadförlusterna är bara 7,5 watt. Även om det är tillräckligt med energi för att driva en LED-glödlampa, är det inte en massa energi. Faktum är att med 8 timmars användning per dag, 365 dagar om året och 12 cent per kWh, kostar det 1,31 USD extra på din årliga elräkning.

Så när du är osäker, 8217;s liten risk i att dimensionera upp din PSU utöver att betala en premie för ett högre wattvärde som du kanske aldrig behöver. Men, särskilt om du köper en kvalitetsenhet, kan du använda den inte bara för den PC du bygger idag, utan för den du kommer att bygga om fem år.

LÄS NÄSTA

  • › Vad är DLSS 3 och kan du använda det på befintlig maskinvara?
  • › Intel’s RTX 3060-konkurrent kostar mindre än $300
  • › Vad är “Click of Death” på en hårddisk, och vad ska du göra?
  • › Vår favoritkontroll för PC-spel kostar bara $45 idag
  • › Spotify vs. Audible: Vilken är bättre för ljudböcker?
  • › NASA och SpaceX vill ge Hubble-teleskopet en knuff