Efter ”busrösterna”: Krav på ändrade talmansregler

0
58

I måndagens talmansomröstning fanns det riksdagsledamöter som röstade på personer som inte var nominerade. Röster gick till Ali Esbati (V), Björn Söder (SD) och Martin Ådahl (C). Frågan lyftes på ett internt möte mellan partiernas gruppledare i veckan. Det hela var ovärdigt och olämpligt, enligt C:s gruppledare Daniel Bäckström, och ”tramsigt och pinsamt”, enligt MP:s gruppledare Annika Hirvonen. – Jag tycker att man borde ändra reglerna och att sådana röster ska anses som ogiltiga, säger hon till Ekot. Ådahl fick i en av de slutna omröstningarna tio röster. – Å ena sidan får man tåla i politiken lite skoj och att folk busröstar, men det var ju ett riktigt val till en riktig, viktig post. Han har tidigare sagt att han tror att sverigedemokrater röstade på honom på skoj och att man får ”hålla god min” ibland i politiken.