Analys: Ryskt fiasko ger Ukraina nya möjligheter

0
53

Att Ryssland förlorar kontrollen över staden Lyman i den ukrainska regionen Donetsk är en av de största militära förlusterna för Ryssland sedan den stora invasionen inleddes i februari. Det skriver BBC i en text om stadens betydelse. Järnvägsknuten binder samman regionerna Charkiv, Donetsk och Luhansk, och enligt BBC innebär ukrainsk kontroll över Lyman att president Volodymyr Zelenskyjs styrkor ges möjlighet att ta sig längre in i Luhansk. Danmarks Radio har talat med militäranalytikern Anders Puck Nielsen som beskriver händelseutvecklingen som ett ”fiasko” för rysk del. Lyman har agerat ”logistiskt centrum” för ryska styrkor och Ukraina visar nu att man inte tänker avsluta sin motoffensiv trots gårdagens ryska annekteringar, säger Puck Nielsen. Under lördagseftermiddagen uppgav ukrainsk militär att man tagit sin in i Lyman och kort därefter meddelade Ryssland att staden övergetts. Vad som hänt med de ryska soldater som ska ha varit kvar i den tidigare omringade staden är oklart.