Self-Checkouts: een groot experiment mislukt?

0
47
Frantic00/Shutterstock.com

Het is altijd een beetje vernederend als je de man bij de self-checkout bent wiens het scherm bevriest en begint te knipperen, waardoor de bediende naar je toe komt en je bevrijdt alsof je het kind bent wiens botsauto kapot ging.

“Mag ik alsjeblieft blijven betalen voor mijn boodschappen,” je vraagt ​​in wezen, en de klerk antwoordt “Oké,” zodat u hun werk voor hen kunt blijven doen.

Is dit aan de orde?

We zijn ruim 20 jaar bezig met het grote self-checkout-experiment en de resultaten zijn een beetje gemengd, waarbij klanten een haat-liefdeverhouding ontwikkelen. Winkels hebben dat ook. De afgelopen jaren trokken ketens als Costco en Albertsons hun self-checkouts weg en brachten ze weer terug. Grote Y deed hetzelfde. Het moet allemaal behoorlijk verwarrend zijn voor de robotkassiers.

Iedereen is meer dan bekend met de incidentele hik. Je brengt je boodschappen naar de self-checkout-baan in de veronderstelling dat je snel uitcheckt en kleine praatjes vermijdt, en het tegenovergestelde gebeurt.

De scanner herkent een item niet of hij herkent een item ook veel en scant het zeven keer. Het vertelt je dat je het item in de zak moet stoppen zoals de seriemoordenaar in Silence of the Lambs. Dan staat het erop dat er niet-gekochte items zijn.

“Noem je me een leugenaar?” je wilt reageren.

Op dit punt heeft je self-checkout een zenuwinzinking en begint te knipperen als een gokautomaat, maar je hebt zeker niets gewonnen. Je markeert de badmeester en staat daar hulpeloos terwijl je denkt dat muziek langer speelt dan nodig zou zijn om door de menselijke kassa te gaan.

Omdat andere machines ook storingen hebben. De begeleider kijkt je al snel aan, controleert je koffers zoals luchthavenbeveiliging en laat je vrolijk verder gaan. OK, OK, het is niet zo erg.

Ga je daarvoor betalen?

Seika Chujo/Shutterstock.com< /figuur>

Natuurlijk is een van de olifanten in de kamer hier diefstal, want je zou waarschijnlijk een olifant door een self-checkout-baan kunnen laten lopen zonder ervoor te betalen. Zelfs niet het “Onverwachte item in de bagageruimte” waarschuwing zou het stoppen.

Tal van supermarkten lijden nog steeds aanzienlijke verliezen als gevolg van winkeldiefstallen bij zelfscankassa's. Beoefenaars hebben allerlei sluwe trucs: een biefstuk opbellen als goedkope producten (eigenlijk bekend als “de bananentruc”), goedkope streepjescodes op duurdere items plaatsen, of gewoon dingen scannen en weglopen zonder helemaal te betalen . Denk er niet eens over na om dat te doen, jongeman.

Maar de verliezen zijn niet alleen het gevolg van diefstal, blijkbaar zijn velen van ons gewoon slecht in uitchecken. Klantfouten zijn ook verantwoordelijk voor verliezen (natuurlijk geven ze ons de schuld), waarbij mensen de verkeerde codes invoeren of iets niet goed wegen. Misschien kan de winkel in plaats daarvan een soort van menselijke medewerker de boodschappen laten scannen.

Dit is allemaal een deel van de reden dat veel self-checkouts nu een camera hebben op twee voet afstand van je gezicht, die je gezicht weerkaatst. De Bellagio is subtieler met zijn beveiliging. En toch, ironisch genoeg, kan deze functie onbedoeld helpen om menselijke kassa's te behouden waar geen beveiligingsschermen op je afkomen.

Veel klanten waarderen de beschuldigende benadering niet. Sommigen (ik) willen de uitdrukking op mijn gezicht gewoon niet zien als ik na het werk whisky en rode wijnstokken koop. Ik was meestal goed met self-checkouts — storingen en alle — totdat de camera's verschenen. Gebruik ik ze nog steeds met tegenzin als ik maar een paar items heb? Natuurlijk.

Hier om te blijven

Maar zelfs met fouten en diefstal en frustraties van klanten, denk er geen moment aan dat zelfscankassa's nergens heen gaan. Arbeidskosten en de kans om klanten extra werk te laten doen, zorgen ervoor dat ze hier blijven.

De problemen zullen in de loop van de tijd worden opgelost en veel winkels maken van de gelegenheid gebruik om de Amazon Go-aanpak te volgen en ga van self-checkouts naar geen check-outs, die duidelijk probleemloos zijn.

Dus de belangrijkste vraag is deze: u bent in een supermarkt en de rij voor de self-checkout is langer dan de menselijke lijnen, maar sneller. Wat doe jij? Je bestelt pizza en gaat naar huis, dat is wat.

LEES VOLGENDE

  • › Photoshop Elements en Premiere Elements hebben nieuwe AI-tools
  • › Zeg vaarwel tegen SwiftKey-toetsenbord op iPhone en iPad
  • › “InstabieleFusion” Maakt AI Art gemakkelijk op Windows, Mac en Linux
  • › Anonieme peilingen en vraaggesprekken houden in Google Meet
  • › Steam verandert het schema voor zijn jaarlijkse verkopen
  • › Hoe weet u of uw AirPods worden opgeladen