Ryssland erkänner ukrainska regioner som självständiga

0
46

Rysslands president Vladimir Putin har skrivit under en presidentorder som innebär att Ryssland förklarar de ukrainska regionerna Cherson och Zaporizjzja som självständiga stater, rapporterar The Guardian. Putin väntas under fredagen hålla ett tal där han annekterar fyra ukrainska regioner. The Guardian beskriver underskriften av ordern som ett mellansteg. Ryssland höll under helgen så kallade folkomröstningar om att regionerna ska införlivas till Ryssland. Dessa har fördömts och resultatet har förkastats av en rad världsledare och organisationer som FN, EU och Nato. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har sagt att resultatet från ”folkomröstningarna” inte är förankrat i verkligheten och att människor har tvingats rösta för annektering under hot.