Ledare: M borde oroas av propagandan i SD-medier

0
50

Gasläckorna i Östersjön och Moderaternas relation till SD är några av ämnena på fredagens ledarsidor. Sabotageaktionerna mot gasledningarna Nord Stream 1 och 2 ser framför allt ut som en psykologisk operation – och om så är fallet har den lyckats över förväntan med att flytta fokus från de ryska förlusterna i Ukraina, skriver Aftonbladets Anders Lindberg. Enligt honom har till exempel SD-nära medier hakat på konspirationsteorier om att USA ligger bakom – något som i sin tur borde oroa Moderaterna. ”Ingen i M:s ledning har hittills varit det minsta naiv när det kommer till Ryssland och så lär det sannolikt förbli. Men SD har historiskt alltid varit svajiga.” DN skriver att Moderaterna är de enda som inte vill acceptera att SD är del av en större illiberal våg där många europeiska partier från ytterhögern nu sitter på stor makt. Tidningens ledarsida skriver att flera M-toppar tidigare uttryckt oro för SD:s inställning till Ryssland, men att partiet nu tycks ha ”drabbats av maktrelaterad minnesförlust”. ”För dem och deras sfär får Sverigedemokraterna bara jämföras med andra partier i Norden, och i utrikes- och säkerhetspolitiken beskrivs SD allt oftare som ett parti i mängden.” Omnis ledarsvep utgår från de största ledarsidorna i Sverige. Urvalet varierar dagligen.