Home Dutch Internetverbinding werkt niet? 10 tips voor probleemoplossing

Internetverbinding werkt niet? 10 tips voor probleemoplossing

0
fizkes/Shutterstock.com

Het is handig om een ​​checklist te hebben met dingen die u kunt proberen als uw internet niet werkt. Soms kunt u het probleem zelf oplossen, andere keren wordt het veroorzaakt door een probleem met uw serviceprovider. Hier leest u hoe u het probleem kunt vaststellen en oplossen.

Controleer eerst of uw verbinding verbroken is

Soms is het probleem helemaal niet uw internetverbinding. Als u probeert toegang te krijgen tot een website die gewoon niet werkt, kan het zijn dat er een probleem is met die webpagina. U kunt proberen een zoekopdracht uit te voeren of sociale media te controleren om te zien of die services werken, of u kunt de betreffende website opvragen met een service zoals downfor.io.

Test je lokale verbinding

Als je nog steeds niets krijgt, controleer dan de lokale verbinding tussen je apparaat en je netwerkhardware. Een blik in het systeemvak op Windows of in de menubalk op een Mac laat zien of je verbonden bent via een bekabelde of draadloze verbinding. Zoek op een smartphone naar het wifi-symbool of ga naar de instellingen van je apparaat en probeer vanaf daar verbinding te maken.

Als je verbonden bent via Wi-Fi, maar het internet nog steeds is&#8217 ;t werkt, wijst dit op een probleem met uw online verbinding. Als u uw draadloze netwerk niet kunt vinden, wijst dit op een probleem met uw netwerkhardware.

Reset uw draadloze verbinding

< p>Af en toe lijken sommige apparaten te “vergeten” dat ze bedoeld zijn om via wifi te worden verbonden. Uw draadloze instellingen gebruiken om de verbinding opnieuw tot stand te brengen, is misschien alles wat nodig is om uw lokale verbinding weer te laten werken.

Uw apparaten onthouden inloggegevens en andere informatie over uw lokale verbinding. Als dit verandert, probeert uw computer of smartphone mogelijk verbinding te maken met de verkeerde informatie. Je kunt proberen “vergeten” het draadloze netwerk met behulp van de draadloze instellingen van uw apparaat en opnieuw verbinding maken.

Je hebt het wachtwoord van je draadloze netwerk nodig om de verbinding opnieuw tot stand te brengen, dus zorg dat je dat eerst bij de hand hebt.

Gebruik je Ethernet? Controleer uw kabels

Als u een bekabelde verbinding gebruikt, zorg er dan voor dat de Ethernet-kabel correct is geplaatst. U kunt voor de zekerheid proberen de kabel te verwijderen en opnieuw aan te sluiten. Als je merkt dat de kabel op de een of andere manier is beschadigd, probeer dan een vervanging en kijk of dat je probleem oplost.

monte_a/Shutterstock.com

Probeer het probleemapparaat opnieuw op te starten

Als je twijfelt, zet het dan uit en weer aan. Door de probleemcomputer of smartphone opnieuw op te starten, sluit u softwareproblemen uit die door het besturingssysteem worden veroorzaakt. Je kunt het probleem zelfs helemaal oplossen.

Af en toe werken kernservices die verband houden met netwerken niet meer. Dit betekent niet noodzakelijk dat er een “probleem” met uw apparaat dat verdere aandacht nodig heeft, maar een herstart zou het probleem moeten oplossen.

Zorg ervoor dat de netwerkhardware werkt

Soms worden modems en routers per ongeluk uitgeschakeld. Als u geen draadloos netwerk kunt vinden om verbinding mee te maken, is de kans groot dat dit met uw router is gebeurd. Als je een externe modem hebt, moet je die ook controleren.

Je moet ook controleren of alle netwerkverbindingen waarop je vertrouwt goed vastzitten in je router of modem. Voel je vrij om alle kabels te verwijderen en ze vervolgens terug te plaatsen in de sleuven waar je ze hebt gevonden. Als je een DSL-verbinding hebt die afhankelijk is van een telefoonaansluiting, zorg er dan voor dat deze niet per ongeluk is uitgeschakeld of kapot is gegaan.

Herstarten Uw router

Netwerkhardware kan en zal van tijd tot tijd crashen. Dit komt vooral veel voor als de router, switch of modem heet wordt en niet voldoende wordt geventileerd. Een oplossing is om de hardware op de juiste manier uit te schakelen: schakel alle netwerkapparatuur uit, wacht 30 seconden en zet hem dan weer aan.

Hoewel 30 seconden overdreven is, zorgt het ervoor dat het apparaat volledig ontlaadt en weer opstart 'van kou'. De meeste routers hebben ongeveer 30 seconden tot een minuut nodig om opnieuw op te starten naar een operationele status, dus zorg ervoor dat je lang genoeg wacht voordat je de handdoek in de ring gooit en iets anders probeert.

Controleer de verbindingsstatus op uw router/modem

Dit is misschien niet onder alle omstandigheden mogelijk, maar als u de inloggegevens voor uw netwerkhardware kent (en hoe u toegang krijgt tot het configuratiescherm), kunt u precies zien wat er achter de schermen gebeurt. Het werkt ook alleen als u lokaal verbinding kunt maken met uw netwerkhardware (draadloos of bedraad). Als je niet zeker weet wat je hier doet, ga dan verder met de volgende stap.

In het geval van de meeste netwerkhardware zit er een sticker aan de zijkant van de router met vermelding van het te bezoeken adres (vaak 192.168.0.1 of 10.0.0.1). U kunt ook een service zoals routerlogin.pro gebruiken om uw netwerkhardware te vinden en van daaruit verder te gaan.

Nadat u bent ingelogd met uw gebruikersnaam en wachtwoord voor beheerders, kunt u naar een bepaalde status navigeren. Mogelijk moet u een “Geavanceerd” modus om meer informatie te zien over eventuele fouten die de router is tegengekomen. Aangezien alle netwerkhardware anders is, kunnen we u hier niet naartoe leiden.

Als u informatie over uw netwerkstatus vindt, noteer dan eventuele fouten of foutcodes die u ziet. Als er inderdaad een probleem is met uw verbinding, kunt u deze fouten en codes vermelden wanneer u later contact opneemt met uw serviceprovider.

Als uw hardware meldt dat er niets mis is met de bredere verbinding, kunt u er vrij zeker van zijn dat het probleem iets te maken heeft met uw lokale apparaat.

Probeer een ander apparaat om het probleem op te lossen

Een probleem isoleren op een bepaald apparaat zoals een computer of smartphone kan lastig zijn, maar als je geen geluk hebt met de oplossingen die we al hebben voorgesteld, overweeg dan om een ​​ander apparaat op hetzelfde netwerk te proberen, idealiter met behulp van de hetzelfde type netwerkverbinding (draadloos of bedraad).

Onthoud: als u een ander apparaat probeert en vergelijkbare resultaten krijgt, is het waarschijnlijk dat uw internetverbinding de oorzaak is . In dit stadium is het een goed idee om contact op te nemen met uw serviceprovider en een storing te melden.

Houd er rekening mee dat sommige smartphones overschakelen naar mobiele data wanneer er geen lokale netwerkverbinding wordt gedetecteerd (hoewel ze u dit zouden moeten vertellen erover), dus misschien wilt u mobiele gegevens tijdelijk uitschakelen als u dit op een smartphone test.

Als andere apparaten in uw netwerk werken, houd er dan rekening mee dat er mogelijk problemen zijn met uw software , hardware- of netwerkinstellingen die het probleem veroorzaken. Gelukkig zijn er nog een paar andere dingen die u kunt proberen.

Probeer uw DNS-servers te wijzigen

DNS staat voor “domeinnaamsysteem,” en het is in wezen het telefoonboek dat uw computer gebruikt om IP-adressen (bijv. 123.0.0.4) te koppelen aan domeinnamen (zoals howtogeek.com).

Om een ​​probleem met uw DNS-instellingen uit te sluiten, leest u hoe u DNS op elk apparaat kunt wijzigen in servers van Google (8.8.8.8) of Cloudflare (1.1.1.1), en test opnieuw op het probleem. U moet uw apparaat opnieuw opstarten nadat u uw DNS-instellingen hebt gewijzigd om ervoor te zorgen dat ze van kracht worden.

Als dit je probleem oplost, wil je misschien de dingen laten zoals ze zijn, aangezien de DNS-servers van je serviceprovider hoe dan ook langzamer zijn.

Probeer alle firewalls die je hebt uit te schakelen

Firewalls zorgen ervoor dat internetverkeer niet kan communiceren op bepaalde “poorten” en kan de vorm aannemen van software (die op uw computer draait) of hardware (zoals een router). Windows en macOS hebben beide ingebouwde firewalls die allerlei problemen kunnen veroorzaken. Probeer ze uit te schakelen als je problemen hebt met internet.

De Windows-firewall is standaard ingeschakeld, maar u kunt deze met een paar klikken. De macOS-firewall is standaard uitgeschakeld en kan ook eenvoudig worden uitgeschakeld, zodat u uw verbinding kunt testen.

Er zijn andere firewalls, zoals die bij beveiligingssoftware en anti-malwarescanners. Zorg ervoor dat eventuele aanvullende firewalls zijn uitgeschakeld.

Probeer een malwarescan uit te voeren

Malware kan ook problemen met uw internetverbinding veroorzaken, dus het is de moeite waard om een ​​malwarescan uit te voeren met iets als Malwarebytes (Windows en Mac) of Microsoft's eigen Windows Defender Antivirus.

Ten slotte: Neem contact op met uw serviceprovider

Als het probleem bij uw verbinding zit en u heeft alles geprobeerd zonder resultaat, dan is het tijd om een ​​storing te melden en uw serviceprovider dit te laten oplossen. Uw provider zal waarschijnlijk proberen u door enkele dingen te leiden die we al hebben geprobeerd, dus zorg ervoor dat u hen laat weten wat u tot nu toe hebt gedaan.

Als u die heeft foutcodes of berichten van de backend van uw router. Als u ze hier citeert, kunt u wat tijd besparen.

Als de gedachte om tijd aan de telefoon door te brengen met uw serviceprovider u rillingen bezorgt, overweeg dan om over te stappen naar een betere aanbieder. Onze favoriete manier om een ​​provider te kiezen is door te zoeken naar de snelste ISP in uw regio.

LEES VOLGENDE

  • › Veelvoorkomende problemen met de Xbox Series X|S en hoe ze op te lossen
  • › DNS op Windows 10 doorspoelen
  • › De TCP/IP-stack resetten op Windows 10 en Windows 11
  • › Is Twitter down? Hier leest u hoe u dit kunt controleren (en oplossen)
  • › Wat is een MAC-adres en hoe werkt het?
  • › Is Google down? Hier leest u hoe u dit kunt controleren (en oplossen)
  • › Wat te doen als uw pc-game traag is
  • › Anonieme peilingen en vraaggesprekken houden in Google Meet