Internetanslutningen fungerar inte? 10 felsökningstips

0
57
fizkes/Shutterstock.com

Det är användbart att ha en checklista med saker att prova när ditt internet inte fungerar. Ibland kan du åtgärda problemet själv, medan andra gånger orsakas det av ett problem med din tjänsteleverantör. Så här fäster du och åtgärdar problemet.

Kontrollera först om din anslutning är nere

Ibland är problemet inte alls din internetanslutning. Om du försöker komma åt en webbplats som helt enkelt inte kommer att fungera, kan det bara vara ett problem med den webbsidan. Du kan prova att göra en sökning eller kolla sociala medier för att se om dessa tjänster fungerar, eller så kan du fråga webbplatsen i fråga med en tjänst som downfor.io.

Testa din lokala anslutning

Om du fortfarande inte får någonting, kontrollera den lokala anslutningen mellan din enhet och din nätverkshårdvara. En blick i systemfältet på Windows eller i menyraden på en Mac kommer att visa om du är ansluten via en trådbunden eller en trådlös anslutning. På en smartphone letar du efter Wi-Fi-symbolen eller går till enhetens inställningar och försöker ansluta därifrån.

Om du är ansluten via Wi-Fi men internet fortfarande är&#8217 Det fungerar inte, detta pekar på ett problem med din onlineanslutning. Om du inte kan hitta ditt trådlösa nätverk tyder det på ett problem med din nätverkshårdvara.

Återställ din trådlösa anslutning

< p>Ibland verkar vissa enheter “glömma” att de är avsedda att anslutas via Wi-Fi. Att använda dina trådlösa inställningar för att ställa in anslutningen igen kan vara allt som krävs för att få din lokala anslutning att fungera igen.

Dina enheter kommer ihåg inloggningsuppgifter och annan information om din lokala anslutning. Om detta ändras kanske din dator eller smartphone försöker ansluta med fel information. Du kan försöka “glömma” det trådlösa nätverket använder enhetens trådlösa inställningar och ansluter igen.

Du behöver lösenordet till ditt trådlösa nätverk för att konfigurera anslutningen igen, så se till att ha det till hands först.

Använder du Ethernet? Kontrollera dina kablar

Om du använder en trådbunden anslutning, se till att Ethernet-kabeln sitter korrekt. Du kan prova att ta bort kabeln och återansluta den för att vara säker. Om du upptäcker att kabeln är skadad på något sätt, prova en ersättning och se om det löser problemet.

monte_a/Shutterstock.com figure>

Försök att starta om problemenheten

Om du är osäker, stäng av och slå på den igen. Genom att starta om den problematiska datorn eller smarttelefonen utesluter du programvaruproblem som orsakas av operativsystemet. Du kanske till och med åtgärdar problemet helt och hållet.

Ibland slutar kärntjänster förknippade med nätverk att fungera. Detta betyder inte nödvändigtvis att det finns ett “problem” med din enhet som behöver åtgärdas ytterligare, men en omstart bör lösa problemet.

Se till att nätverkshårdvaran fungerar

Ibland stängs modem och routrar av av misstag. Om du inte kan hitta ett trådlöst nätverk att ansluta till, finns det en god chans att detta har hänt din router. Om du har ett externt modem, se till att kontrollera det också.

Du bör också kontrollera att alla nätverksanslutningar som du litar på sitter stadigt i din router eller modem. Ta gärna bort eventuella kablar och sätt sedan tillbaka dem i skårorna där du hittade dem. Om du har en DSL-anslutning som är beroende av ett telefonuttag, se till att den inte har blivit utslagen eller bruten av misstag.

Starta om Din router

Nätverkshårdvara kan och kraschar då och då. Detta är särskilt vanligt om routern, switchen eller modemet blir varmt och inte är tillräckligt ventilerat. En lösning är att slå på hårdvaran ordentligt: ​​Stäng av all nätverksutrustning, vänta 30 sekunder och slå sedan på den igen.

Medan 30 sekunder är överdrivet, kommer det att säkerställa att enheten laddas ur helt och startar upp igen “från kyla.” De flesta routrar tar cirka 30 sekunder till en minut att starta om till ett funktionstillstånd, så se till att du väntar tillräckligt länge innan du kastar in handduken och provar något annat.

Kontrollera anslutningsstatusen på din router/modem

Detta kanske inte är möjligt under alla omständigheter, men om du känner till inloggningsuppgifterna för din nätverkshårdvara (och hur du kommer åt kontrollpanelen), kan du se exakt vad som händer bakom kulisserna. Det fungerar också bara om du kan ansluta lokalt till din nätverkshårdvara (trådlös eller trådbunden). Om du inte är säker på vad du gör här, gå vidare till nästa steg.

I fallet med de flesta nätverkshårdvara kommer det att finnas en dekal på sidan av routern anger adressen att besöka (ofta 192.168.0.1 eller 10.0.0.1). Du kan också använda en tjänst som routerlogin.pro för att hitta din nätverkshårdvara och gå därifrån.

När du har loggat in med ditt administratörsanvändarnamn och lösenord, kommer du att kunna navigera dig till någon sorts status. Du kan behöva ange en “Avancerat” läge för att se mer information om eventuella fel som routern har stött på. Eftersom all nätverkshårdvara är olika kan vi inte vägleda dig här.

Om du råkar hitta information om din nätverksstatus, anteckna eventuella fel eller felkoder som du ser. Om det verkligen finns ett problem med din anslutning kan du citera dessa fel och koder när du kontaktar din tjänsteleverantör senare.

Om din hårdvara rapporterar att det inte är något fel med den bredare anslutningen kan du vara ganska säker på att problemet har att göra med din lokala enhet.

Försök med en annan enhet för att isolera problemet

Det kan vara svårt att isolera ett problem till en viss enhet som en dator eller smartphone, men om du inte har någon tur med de lösningar vi redan har föreslagit, överväg att prova en annan enhet i samma nätverk, helst med hjälp av samma typ av nätverksanslutning (trådlös eller trådbunden).

Kom ihåg: Om du provar en annan enhet och får liknande resultat är det troligt att din internetanslutning bär skulden . I det här skedet är det en bra idé att kontakta din tjänsteleverantör och rapportera ett fel.

Var medveten om att vissa smartphones byter till mobildata när ingen lokal nätverksanslutning upptäcks (även om de borde berätta för dig om det), så du kanske vill stänga av mobildata tillfälligt om du testar detta på en smartphone.

Om andra enheter i ditt nätverk fungerar, tänk på att det kan finnas problem med din programvara , hårdvara eller nätverksinställningar som orsakar problemet. Lyckligtvis finns det några andra saker du kan prova.

Testa att ändra dina DNS-servrar

DNS står för “domännamnssystem,” och det är i huvudsak telefonboken som din dator använder för att associera IP-adresser (t.ex. 123.0.0.4) med domännamn (som howtogeek.com).

För att utesluta problem med dina DNS-inställningar, läs om hur du ändrar DNS på valfri enhet till servrar från Google (8.8.8.8) eller Cloudflare (1.1.1.1), och testa för problemet igen. Du bör starta om enheten efter att du har ändrat dina DNS-inställningar för att säkerställa att de träder i kraft.

Om detta löser ditt problem kanske du bara vill lämna saker som de är, eftersom din tjänsteleverantörs DNS-servrar förmodligen är långsammare ändå.

Testa att inaktivera alla brandväggar som du har igång

Brandväggar hindrar internettrafik från att kommunicera på vissa “portar” och kan ha formen av programvara (som körs på din dator) eller hårdvara (som en router). Windows och macOS har båda inbyggda brandväggar som kan orsaka alla möjliga problem. Testa att inaktivera dem om du har problem med internet.

Windows-brandväggen är aktiverad som standard, men du kan stänga av den med några få klickar. macOS-brandväggen är inaktiverad som standard, och den kan också enkelt inaktiveras så att du kan testa din anslutning.

Det finns andra brandväggar, som de som ingår i säkerhetsprogramvara och skannrar mot skadlig programvara. Se till att eventuella ytterligare brandväggar är inaktiverade.

Testa att köra en skanning av skadlig programvara

Skadlig programvara kan också orsaka problem med din internetanslutning, så det är värt att köra en skadlig programvara med något som Malwarebytes (Windows och Mac) eller Microsofts eget Windows Defender Antivirus.

Slutligen: Kontakta din tjänsteleverantör

Om problemet är med din anslutning och du har provat allt som anges utan resultat, är det dags att rapportera ett fel och låta din tjänsteleverantör ta itu med det. Din leverantör kommer sannolikt att försöka leda dig igenom några av de saker vi redan har provat, så se till att du låter dem veta vad du har gjort hittills.

Om du har något felkoder eller meddelanden från din routers backend, om du citerar dem här kan du spara lite tid.

Om tanken på att spendera tid i telefon med din tjänsteleverantör får rysningar längs ryggraden, överväg att byta till en bättre leverantör. Vårt föredragna sätt att välja en leverantör är att söka efter den snabbaste internetleverantören i ditt område.

LÄS NÄSTA

  • › Vanliga Xbox Series X|S-problem och hur du löser dem
  • › Så här spolar du DNS i Windows 10
  • › Så här återställer du TCP/IP-stacken i Windows 10 och Windows 11
  • › Är Twitter nere? Så här kontrollerar du (och åtgärdar det)
  • › Vad är en MAC-adress och hur fungerar den?
  • › Är Google nere? Så här kontrollerar du (och åtgärdar det)
  • › Vad du ska göra när ditt PC-spel fördröjer
  • › Hur man håller anonyma omröstningar och Q&A-sessioner i Google Meet