Hur man tittar på HDR-innehåll på en Mac

0
52
Mar Fernandez/Shutterstock.com

High dynamic range video, eller HDR för kort, är på modet just nu och många av de senaste Mac-modeller och skärmar stöder det. Tyvärr är det inte riktigt så enkelt som det kan vara att få HDR-video att spelas upp korrekt på din MacBook eller Apple-skärm.

Vilka Mac-modeller stöder HDR?

Följande Mac-modeller stöder HDR-videouppspelning:

 • MacBook Pro 2018 och senare
 • MacBook Air 2018 eller senare ( extern HDR-uppspelning kräver M1-chip eller bättre)
 • iMac 2020 eller senare
 • iMac Pro
 • Mac mini 2018 eller senare
 • Mac Pro 2019 eller senare
 • Mac Studio

Alla dessa modeller har inte inbyggda skärmar, och vissa av de som gör det kommer inte att visa en särskilt imponerande HDR bild.

HDR-video ser inte bra ut utan tillräcklig toppljusstyrka (mätt i nits) för att få bilden att poppa. 2021 års MacBook Pro-modeller kan nå 1600 nits toppljusstyrka för imponerande HDR-utgång, medan 2018 MacBook Air med sina 300 nits toppljusstyrka kommer att göra en besvikelse.

Apple

Tänk på detta även när det gäller externa skärmar. Video Electronics Standards Association (VESA) testar och certifierar bildskärmar så att du vet vad du kan förvänta dig av HDR-prestanda. Spela efter VESA DisplayHDR 600-standarden eller bättre, eftersom DisplayHDR 400 kommer att göra dig besviken om HDR är en prioritet för dig.

Missförstå oss inte: det finns gott om anständiga bildskärmar som är certifierade med DisplayHDR 400-standarden. Dessa kan vara idealiska för SDR-innehåll, med höga uppdateringsfrekvenser, bra pixeltäthet och utmärkt färgåtergivning. Dålig HDR-prestanda betyder inte att en bildskärm är dålig för allmänt bruk, så låt dig inte skjutas upp om det inte är en prioritet för dig.

RELATERAT: Vad är “Fake HDR” och ska du köpa HDR Blu-ray?

Få externa HDR-skärmar Fungerar

Du kan ansluta en HDR-skärm med DisplayPort (via din Macs Thunderbolt-port), med en HDMI-utgång eller USB-C-hubb med en HDMI-port eller använda en Thunderbolt-anslutning på en skärm som stöds som Pro Display XDR.< /p>

När du har anslutit din HDR-skärm måste du aktivera HDR-läge från din Macs skärminställningar. För att göra detta, anslut din bildskärm och gå sedan till Systeminställningar (Systeminställningar) > Visar.

Du kommer att se alla för närvarande anslutna bildskärmar i sidofältet (eller bara en bildskärm, om du använder en enskild extern bildskärm). Om du använder en MacBook kommer din interna bildskärm också att visas. Välj den externa skärmen och kontrollera “HDR Mode” kryssruta. Du bör se skärmen flimra och dyka upp igen.

Du behöver inte göra någonting för att aktivera HDR på din MacBooks inbyggda skärm, HDR ska “bara fungera’ 8221; närhelst innehållet upptäcks.

The Best Computer Monitors of 2022 Best Monitor Overall Dell P2721Q Amazon Bästa budgetövervakare Dell S2721Q Amazon Bästa spelskärm LG Ultragear 27GP950- B Amazon

799,00 USD
899,99 USD Spara 11 %

Bästa Ultrawide Monitor LG 38WN95C-W Amazon

1196,99 $
$1599,99 Spara 25%

Bästa 4K-skärm ViewSonic VP2785- 4K Amazon

884,99 USD
943,99 $ Spara 6%

Bästa bildskärm för Mac Dell U2723QE Amazon

595,00 USD
699,99 USD Spara 15 %

Spela HDR-videofiler

Med allt klart måste du hitta en lämplig mediaspelare för att spela vad du än vill titta på. Din Mac kan spela upp formaten HDR10, Dolby Vision och HLG på inbyggda skärmar (och Pro Display XDR). För externa skärmar använder macOS HDR10. Dolby Vision- och HLG-innehåll kommer att konverteras till HDR10 för visning på HDR-kompatibla skärmar.

QuickTime Player är ett bra val, speciellt för HDR-video som har spelats in på en iPhone eller kamera. Den följer med din Mac och kommer att öppna MP4 HEVC (h.265)-filer och visa dem korrekt. macOS Photos-appen kommer också att spela upp dina iPhone (och liknande) HDR-videor.

Tyvärr har QuickTime Player sina begränsningar, särskilt när det kommer till HDR-videofiler i en MKV-behållare. Vi hade problem med att andra spelare som VLC och Elmedia Player visade dessa videor korrekt också. Till slut använde vi en premiumapp som heter Movist ($4,99) för att spela upp dessa filer korrekt på både den interna MacBook Pro-skärmen och en extern LG C2 OLED-TV.

Andra HDR-källor du kan använda

Det mest lättillgängliga HDR-innehållet finns på webben, med YouTube som leder. Du kan spela upp detta innehåll i de flesta större webbläsare, inklusive Safari, Chrome, Firefox och Edge. Vimeo stöder även 4K-innehåll i HDR.

När det kommer till att strömma HDR-innehåll i 4K-kvalitet från Netflix är Safari ett av de bästa valen så länge din internetanslutning är upp till det. Detta tack vare Safaris stöd för HDCP 2.2. Apple TV+ stöder även HDR-innehåll i Apple TV-appen (naturligtvis) som körs inbyggt på macOS.

Spela upp video

Tyvärr har webbläsarstöd för 4K HDR-innehåll från andra streamingtjänster (som t.ex. Paramount+ och Disney+) stöds fortfarande inte bra.

Lås upp din HDR-skärms ljusstyrka i SDR-läge

Om du har en 2021 MacBook Pro eller en Mac som är ansluten till Apples Pro Display XDR kan du låsa upp ljusstyrkan som normalt är reserverad för HDR-innehåll med en app som heter Vivid. Appen kostar €20 (cirka $20) och har ett gratis “delat skärmläge” så att du kan se skillnaden innan du köper.

Det här kan vara ett användbart verktyg om du har problem med att använda din MacBook eller Pro Display XDR i ljusa soliga förhållanden. Vid normal drift svävar dessa skärmar runt 500 nits max ljusstyrka, men Vivid kommer att gå längre än detta samtidigt som det bara orsakar en liten ökning av driftstemperaturen.

Spela upp video

Utvecklare hävdar att “Vivid inte använder lågnivåskärmshack för att driva din skärm till nivåer som den inte borde gå. Temperaturen på dina skärmar kommer att öka med mellan 5-10 %, men macOS kommer att begränsa den maximala ljusstyrkan vid behov.” Vivid tar naturligtvis inget ansvar för eventuella skador, så var försiktig innan du investerar i och använder appen.

Utmärkt för filmer och vissa spel< /h2>

HDR-visningsläget är utmärkt för att titta på filmer och spela vissa spel, men det är inte strikt nödvändigt för daglig användning. YouTube, Netflix och andra strömmande webbplatser kommer att leverera en SDR-version om du inte har (eller väljer att inte använda) HDR-läge.

För att förstå fördelarna med HDR måste du förstå dynamiskt räckvidd. Ett av sätten du kan göra detta på är genom att redigera dina foton för att få bort mer detaljer ur skuggorna och högdagrarna.

RELATERAT: Vad är dynamiskt omfång i fotografering?

LÄS NÄSTA

 • › Säg adjö till SwiftKey-tangentbordet på iPhone och iPad
 • › Hur du vet om dina AirPods laddas
 • › Hur man håller anonyma omröstningar och Q&A-sessioner i Google Meet
 • › Steam ändrar schemat för sin årliga försäljning
 • › “UnstableFusion” Gör AI Art enkelt på Windows, Mac och Linux
 • › Photoshop Elements och Premiere Elements har nya AI-verktyg