Hur man laddar ner Wikipedia för offlineläsning

0
54
Allmy/ShutterStock.com

Har du någonsin önskat att du kunde ladda ner Wikipedia i sin helhet och ha en kopia av den själv? Det finns en handfull sätt att göra just det — allt du behöver är ett tredjepartsprogram och cirka 150 gigabyte lagringsutrymme.

Du behöver lite diskutrymme

Om du vill ladda ner och installera din egen lokala version av Wikipedia bör du veta att du kommer att behöva lite extra diskutrymme: Mycket extra diskutrymme, speciellt om du vill ha bilder också. Du kommer att behöva cirka 50 gigabyte för en text-enbart kopia, och ytterligare 100 gigabyte eller så om du vill ha alla bilder. Lyckligtvis är förvaring billigare än någonsin — det är ganska enkelt att köpa lagringsutrymme för mindre än 20 dollar per terabyte nu.

RELATERATDe bästa interna SSD:erna 2022

Det är möjligt att ladda ner Wikipedia manuellt, utan att använda några tredjepartsverktyg, men processen är ganska involverad. Om du inte är extremt tekniskt kunnig bör du förmodligen prova något av tredjepartsalternativen.

Ladda ner Wikipedia med Kiwix

Kiwix är ett program med öppen källkod som låter dig ladda ner hela Wikipedia, inklusive bilder, med bara några klick. Den kan också ladda ner nästan vilken wiki-baserad webbplats som helst och stöder ett verktyg för att ta tag i andra webbplatser som du kanske vill spara offline. Kiwix körs på Windows, MacOS, nästan vilken Linux-distribution som helst, Android och iOS.

Obs: Kom ihåg att Wikipedia är enorm. Att ladda ner allt kommer att ta ett tag, och du behöver minst 150 gigabyte lagringsutrymme gratis.

Kiwix på Windows 11

Installationsprocessen varierar mellan operativsystem & #8212; lyckligtvis är de flesta av dem ett klick. Det här exemplet kommer att gälla den fullständiga versionen av Kiwix på Windows 11.

För att börja, ladda ner Kiwix från Kiwix webbplats. Applikationen kommer i en ZIP-fil. När den är klar med nedladdningen högerklickar du på filen och klickar på “Extrahera alla.”

Det kommer att finnas en mapp med samma namn som ZIP-filen; öppna den och eventuella undermappar tills du ser ett stort antal filer. Bläddra igenom listan tills du hittar en fil som heter “kiwix-desktop,” och dubbelklicka på den.

Användargränssnittet är ganska enkelt. När programmet startar kommer det att visa allt du redan har laddat ner. Klicka på “Alla filer” i det övre vänstra hörnet för att visa en komplett lista över tillgängligt innehåll. Du kan också klicka på “Bläddra efter språk,” om du vill hitta wikis skrivna på ett visst språk.

Det finns en hel del Wikis (inklusive Wikipedia) redan tillgängliga via Kiwix. Du kan antingen bläddra igenom listan tills du hittar det du vill ha, eller använda sökfunktionen. Hela Wikipedia är tillgänglig som två filer. Den ena innehåller texten, den andra innehåller bilderna.

Kiwix visar storleken på arkivet, datumet det senast uppdaterades och innehållstypen. Notera storleken på de inblandade filerna — de är ganska stora. Om du vill ändra din nedladdningskatalog, klicka på de tre prickarna i det övre högra hörnet och klicka på “Inställningar,” eller tryck på F12-tangenten.

Inställningsmenyn är vacker okomplicerad — klicka på “Bläddra” för att ändra var filerna ska lagras på din enhet, stäng sedan fliken Inställningar genom att klicka på “X.”

När du är tillbaka till listan över tillgängliga filer laddar du ner arkiven genom att klicka på “Ladda ned” på höger sida.

Det kommer att finnas en framstegsindikator som visas. Du får vänta lite — även med en gigabit internetanslutning tittar du fortfarande på minst cirka 20 minuter för att ladda ner allt. Det kommer förmodligen att bli längre.

När nedladdningen är klar klickar du på “Lokala filer” på vänster sida av fönstret strax under “Alla filer;” du ser det du just laddade ner. Klicka på “Öppna” på höger sida för att se dem.

Obs!Det här exemplet använde “Top 100 Wikipedia-artiklar” arkiv istället för hela Wikipedia-arkivet för att spara på plats och tid. Processen kommer att vara densamma om du laddar ner hela Wikipedia.

< p>Det är det — du har nu laddat ner Wikipedia till din enhet!

Kiwix på andra operativsystem

Kiwix stöder de flesta operativsystem där ute. Användargränssnittet varierar lite mellan versionerna, men som tur är är användargränssnittet enkelt på alla: Sök på Wikipedia, hitta arkiven för text och bilder och ladda sedan ner dem.

Varning: Filerna är stora. De kan mycket lätt täppa till allt lagringsutrymme på en vanlig mobiltelefon.

Här är några länkar till installationsprogram för andra operativsystem:

 • Android (Google Playstore) < /li>
 • Android (F-Droid)
 • iOS
 • MacOS (App Store)
 • MacOS (DMG-fil)
 • Linux Flatpack

Om du aldrig har använt en Flatpak tidigare kan du läsa mer om hur du använder en med din specifika distribution på Flatpak-sidan.

Om du kör macOS och du är&#8217 Vi är inte bekanta med DMG-filer, vi har en artikel om hur man använder dem.

Ladda ner Wikipedia med XOWA

XOWA borde fungera på nästan alla system du har — Windows, macOS, Linux och till och med Android. Det finns ingen iPhone- eller iPad-klient. En förutsättning för att använda XOWA är att du måste installera och köra Java.

Börja med att gå till XOWAs nedladdningssida och ta den binära filen som passar din Java-installation. Om du inte är säker på vilken version du använder är det ganska lätt att kontrollera. Om du har 32-bitarsversionen av Java installerad på din 64-bitars Windows-dator och du försöker köra 64-bitars XOWA får du ett felmeddelande eftersom programmet inte matchar Java. version.

Det säkraste sättet kring detta är då att se till att din Java-installation matchar din OS-version och sedan ladda ner lämplig XOWA-version. Om du använder macOS spelar det ingen roll.

Vi ska visa dig hur du utför den här proceduren på en Windows-dator. Extrahering av de binära filerna kommer att vara olika för varje operativsystem, men när XOWA väl är igång kommer det att vara detsamma.

Dubbelklicka på XOWA ZIP-filen och extrahera filerna någonstans på din hårddisk. kör. Dubbelklicka sedan på “xowa.exe” för att komma igång.

Om ditt operativsystem använder någon form av körbart skydd, som Windows gör med SmartScreen, kan du kommer inte att kunna köra XOWA förrän du ger den tillstånd att göra det. På Windows måste du klicka på “Mer info” på följande meddelande.

Klicka sedan på &#8220 ;Kör ändå”.

När XOWA är installerat och körs kommer det att öppnas i sin egen speciella offline wiki-applikation, som liknar alla webbläsare som du normalt använder.

XOWA har en enkel, strömlinjeformad nedladdningssida, som tar bort gissningarna vid nedladdning av wikis. Klicka på “Verktyg” menyn och klicka sedan på “Ladda ner central.”

Nedladdningscentralens sida är lätt att manipulera. Låt oss diskutera grunderna och du kommer att ladda ner dina egna wikis på nolltid.

Olika Wikis kan laddas ner från sidan för nedladdningscentralen, inklusive Wikipedia, Wiktionary och Wikiquote, bland andra. Utöver de engelska versionerna av dessa wikis finns även andra språk tillgängliga.

Om du bara vill ladda ner den enkla versionen av Wikipedia, som består av lite under 122 000 artiklar, då kommer den att uppta drygt 420 MB diskutrymme. Om du lägger till bilder är det ytterligare 2 GB. Den fullständiga engelska versionen av Wikipedia kommer att sätta tillbaka hela 45 GB medan du lägger till bilder kommer att stå för ytterligare 99 GB, så det är nästan 150 GB enhetsutrymme när allt är nedladdat och installerat.

För att köa en wiki, klicka på “+” tecken, klicka sedan på spelsymbolen för att starta nedladdningen.

När du köar något har du ytterligare alternativ. Du kan välja en anpassad nedladdningsplats, ta bort objektet från kön, pausa kön och starta om eventuella misslyckade uppgifter.

När du har laddat ner dina wikis kan du komma åt dem i det övre vänstra hörnet av webbläsarfönstret.

RELATERAT: 5+ sätt att installera Android-appar på din telefon eller surfplatta

I Förutom versioner för olika datorplattformar kan du även installera Wikipedia på din Android-smarttelefon eller surfplatta, men du måste ladda XOWA-appen för att göra detta.

När du väl har gjort det fungerar dock Android-versionen av XOWA precis som desktopversionen.

Självklart kanske du inte har 150 GB utrymme på din surfplatta eller telefon, men du kommer förmodligen att kunna ladda ner och installera den enkla versionen av Wikipedia.

Eftersom XOWA kräver Java, som har vissa problem då och då, har den en nästan universell användarupplevelse. Med andra ord, det du ser på Windows eller Mac kommer att vara samma på Linux eller Android.

Om du bor någonstans med bra internetinfrastruktur kan det tyckas konstigt att ladda ner Wikipedia. Det är lätt att ta informationen som är tillgänglig på internet för given, men miljarder människor världen över har inte tillförlitlig åtkomst. Det är ovärderligt att ha en kopia av Wikipedia som kan lagras på en energisnål enhet och enkelt transporteras nästan överallt. Alternativt kan det bara vara roligt att kunna säga “Jag laddade ner hela Wikipedia till min smartphone.”

LÄS NÄSTA

 • › Wikipedia vill ha en ljudlogotyp och den behöver din hjälp
 • › Hur du vet om dina AirPods laddas
 • › Säg adjö till SwiftKey-tangentbordet på iPhone och iPad
 • › Hur man håller anonyma omröstningar och Q&A-sessioner i Google Meet
 • › Photoshop Elements och Premiere Elements har nya AI-verktyg
 • › Steam ändrar schemat för sin årliga försäljning
 • › “UnstableFusion” Gör AI Art enkelt på Windows, Mac och Linux