HDR-inhoud bekijken op een Mac

0
55
Mar Fernandez/Shutterstock.com

Video met hoog dynamisch bereik, of kortweg HDR, is op dit moment een rage en veel van de nieuwste Mac-modellen en beeldschermen ondersteunen dit. Helaas is het niet zo eenvoudig om HDR-video correct af te spelen op uw MacBook of Apple-scherm.

Welke Mac-modellen ondersteunen HDR?

De volgende Mac-modellen ondersteunen het afspelen van HDR-video:

 • MacBook Pro 2018 en later
 • MacBook Air 2018 of later ( externe HDR-weergave vereist M1-chip of beter)
 • iMac 2020 of later
 • iMac Pro
 • Mac mini 2018 of later
 • Mac Pro 2019 of later
 • Mac Studio

Niet al deze modellen hebben ingebouwde schermen, en sommige die dat wel doen, zullen geen bijzonder indrukwekkende HDR weergeven afbeelding.

HDR-video ziet er niet geweldig uit zonder voldoende piekhelderheid (gemeten in nits) om het beeld te laten knallen. De MacBook Pro-modellen uit 2021 kunnen een piekhelderheid van 1600 nits bereiken voor indrukwekkende HDR-uitvoer, terwijl de MacBook Air uit 2018 met zijn piekhelderheid van 300 nits teleur zal stellen.

Apple

Houd hier ook rekening mee als het gaat om externe beeldschermen. De Video Electronics Standards Association (VESA) test en certificeert monitoren, zodat u weet wat u kunt verwachten van HDR-prestaties. Maak opnamen voor de VESA DisplayHDR 600-standaard of beter, aangezien DisplayHDR 400 zal teleurstellen als HDR een prioriteit voor u is.

Begrijp ons niet verkeerd: er zijn genoeg degelijke monitoren die gecertificeerd zijn met de DisplayHDR 400-standaard. Deze kunnen ideaal zijn voor SDR-inhoud, met hoge verversingsfrequenties, goede pixeldichtheid en uitstekende kleurweergave. Slechte HDR-prestaties betekenen niet dat een monitor slecht is voor algemeen gebruik, dus laat je niet afschrikken als het geen prioriteit voor je is.

GERELATEERD: Wat is 'nep HDR' en moet je HDR Blu-rays kopen?

Externe HDR-schermen kopen Werken

Je kunt een HDR-beeldscherm aansluiten met DisplayPort (via de Thunderbolt-poort van je Mac), met een HDMI-uitgang of USB-C-hub met een HDMI-poort, of met een Thunderbolt-aansluiting op een ondersteund beeldscherm zoals de Pro Display XDR.< /p>

Zodra je je HDR-scherm hebt aangesloten, moet je de HDR-modus inschakelen via de weergavevoorkeuren van je Mac. Sluit hiervoor uw monitor aan en ga vervolgens naar Systeemvoorkeuren (Systeeminstellingen) > Weergaven.

U ziet alle momenteel aangesloten schermen in de zijbalk (of slechts één scherm, als u een enkele externe monitorconfiguratie gebruikt). Als je een MacBook gebruikt, wordt ook je interne beeldscherm weergegeven. Selecteer het externe beeldscherm en controleer de “HDR-modus” selectievakje. Je zou het scherm moeten zien flikkeren en weer verschijnen.

Je hoeft niets te doen om HDR in te schakelen op het ingebouwde scherm van je MacBook, HDR zou “gewoon moeten werken”. 8221; wanneer de inhoud wordt gedetecteerd.

The Best Computer Monitors of 2022 Best Monitor Overall Dell P2721Q Amazon Beste budgetmonitor Dell S2721Q Amazon Beste gamingmonitor LG Ultragear 27GP950- B Amazon

$799.00
$899.99 Bespaar 11%

Beste ultrabrede monitor LG 38WN95C-W Amazon

$1196,99
$ 1599,99 Bespaar 25%

Beste 4K-monitor ViewSonic VP2785- 4K Amazon

$ 884,99
$943.99 Bespaar 6%

Beste monitor voor Mac Dell U2723QE Amazon

$595.00
$699.99 Bespaar 15%

HDR-videobestanden afspelen

Met alles klaar voor gebruik, moet je een geschikte mediaspeler vinden om te spelen wat je maar wilt. Je Mac kan HDR10-, Dolby Vision- en HLG-indelingen afspelen op ingebouwde schermen (en de Pro Display XDR). Voor externe beeldschermen gebruikt macOS HDR10. Dolby Vision- en HLG-inhoud wordt geconverteerd naar HDR10 voor weergave op HDR-compatibele monitoren.

QuickTime Player is een goede keuze, vooral voor HDR-video die is opgenomen met een iPhone of camera. Het wordt geleverd met je Mac en zal MP4 HEVC (h.265)-bestanden openen en correct weergeven. macOS Photos-app speelt ook native je iPhone (en vergelijkbare) HDR-video's af.

Helaas heeft QuickTime Player zijn beperkingen, vooral als het gaat om HDR-videobestanden in een MKV-container. We hadden problemen met andere spelers zoals VLC en Elmedia Player die deze video's ook correct weergaven. Uiteindelijk hebben we een premium-app genaamd Movist ($ 4,99) gebruikt om deze bestanden correct af te spelen op zowel het interne MacBook Pro-scherm als een externe LG C2 OLED-televisie.

Andere HDR-bronnen die u kunt gebruiken

De meest direct beschikbare HDR-inhoud is op internet te vinden, waarbij YouTube de leiding heeft. U kunt deze inhoud afspelen in de meeste grote browsers, waaronder Safari, Chrome, Firefox en Edge. Vimeo ondersteunt ook 4K-content in HDR.

Als het gaat om het streamen van HDR-content in 4K-kwaliteit van Netflix, is Safari een van de beste keuzes, zolang je internetverbinding het aankan. Dit is te danken aan Safari's ondersteuning voor HDCP 2.2. Apple TV+ ondersteunt ook HDR-inhoud in de Apple TV-app (uiteraard) die native op macOS draait.

Video afspelen

Helaas, browserondersteuning voor 4K HDR-inhoud van andere streamingdiensten (zoals Paramount+ en Disney+) wordt nog steeds niet goed ondersteund.

Ontgrendel de helderheid van uw HDR-scherm in SDR-modus

Als je een MacBook Pro uit 2021 of een Mac hebt die is aangesloten op Apple's Pro Display XDR, kun je de helderheid ontgrendelen die normaal is gereserveerd voor HDR-inhoud met een app genaamd Vivid. De app kost € 20 (ongeveer $ 20) en heeft een gratis “gesplitste schermmodus” zodat u het verschil kunt zien voordat u iets koopt.

Dit kan een handig hulpmiddel zijn als u problemen ondervindt bij het gebruik van uw MacBook of Pro Display XDR in heldere, zonnige omstandigheden. Bij normaal gebruik schommelen deze schermen rond de maximale helderheid van 500 nits, maar Vivid gaat verder dan dit en veroorzaakt slechts een kleine stijging van de bedrijfstemperatuur.

Video afspelen

Ontwikkelaars beweren dat “Vivid geen low-level display-hacks gebruikt om je display naar een niveau te duwen dat het niet zou moeten gaan. De temperatuur van je beeldschermen zal met 5-10% stijgen, maar macOS zal indien nodig de maximale helderheid beperken.” Natuurlijk is Vivid niet verantwoordelijk voor eventuele schade, dus wees zeer voorzichtig voordat u investeert in en gebruik van de app.

Geweldig voor films en sommige games< /h2>

De HDR-weergavemodus is geweldig voor het bekijken van films en het spelen van games, maar het is niet strikt noodzakelijk voor dagelijks gebruik. YouTube, Netflix en andere streamingwebsites zullen een SDR-versie leveren als je de HDR-modus niet hebt (of ervoor kiest om deze niet te gebruiken).

Om de voordelen van HDR te begrijpen, moet je dynamisch begrijpen. bereik. Een van de manieren waarop u dit kunt doen, is door uw foto's te bewerken om meer details uit de schaduwen en hooglichten te persen.

GERELATEERD: Wat is dynamisch bereik in fotografie?

LEES VOLGENDE

 • › Zeg vaarwel tegen SwiftKey-toetsenbord op iPhone en iPad
 • › Hoe weet u of uw AirPods worden opgeladen
 • › Anonieme peilingen en vraaggesprekken houden in Google Meet
 • › Steam verandert het schema voor zijn jaarlijkse verkopen
 • › “InstabieleFusion” Maakt AI Art gemakkelijk op Windows, Mac en Linux
 • › Photoshop Elements en Premiere Elements hebben nieuwe AI-tools