Analyser: Stängd finsk gräns möts med ilska och sorg

0
64

Vid midnatt stänger Finland sin gränsövergång för ryska medborgare med turistvisum och under torsdagen har ryssar som vill slippa undan att skickas till kriget skyndat över gränsen. SVT:s Bert Sundström säger att det finska beskedet kommer innebära att Ryssland nu blir än mer isolerat från omvärlden. – Ryssland ser det här som ytterligare en fientlig handling. Det här är något som Ryssland absolut inte vill se, säger han. Han säger att Finlands beslut är ett stort symboliskt slag som tar Ryssland längre från västvärlden både ekonomiskt och kulturellt. DN:s Anna-Lena Laurén säger i SVT:s Aktuellt att Finlands beslut har lett till en väldig besvikelse bland ryska medborgare. – Folk är olyckliga. Människor är vana att enkelt kunna korsa den finska gränsen, säger hon. Hon har nyligen besökt en gränsövergång och hon säger att det är uppenbart att det främst är unga män som flyr från mobiliseringen.