Home Svenska 16 iOS 16-funktioner du bör prova direkt

16 iOS 16-funktioner du bör prova direkt

0
Apple

iOS 16 är ute nu som en gratis uppdatering för iPhones som stöds. Inte uppdaterad ännu? Här är några av de nya iPhone-funktionerna som du kan börja använda direkt efter att du har uppgraderat.

Låsskärmsgalleri och widgets

iOS 16 gör det möjligt att lägga till widgets på din låsskärm. När du har uppdaterat trycker du och håller nere bakgrunden på din låsskärm för att visa låsskärmens galleri. Här kan du spara flera låsskärmslayouter och växla till dem när som helst, eller använda Focus för att associera en viss låsskärm med ett specifikt fokusläge.

Klicka på plustecknet “+” ikon för att lägga till en ny låsskärm, välj en bakgrund och välj sedan dina widgets. Du kan trycka på datum och tid för att ändra hur dessa element visas och sedan trycka på widgetområdet under klockan för att lägga till widgets som du väljer. Några exempel inkluderar framsteg för din Fitness-aktivitetsring, aktuella väderförhållanden och temperatur eller kommande möten.

Appar från tredje part kan använda det här widgetområdet men måste uppdateras innan de är tillgängliga. Med tiden kan du förvänta dig att fler widgets kommer att visas för användning på din låsskärm.

RELATERAT: Dessa Google-appar kommer att ha iOS 16-widgetar för låsskärm

Koppla dina låsskärmar till fokuslägen

Medan du är där kan du lika gärna ställa in en annan användbar funktion: specifika låsskärmar som visas när du använder fokusläge. Detta låter dig ha specifika stilar och bakgrunder kopplade till specifika aktiviteter, och även välja lämpliga widgets för vissa fokuslägen (som en Kalender-widget när du är på jobbet).

Tryck och håll på låsskärmen för att visa låsskärmens galleri, välj en låsskärm och tryck sedan på “Fokus” för att välja ett fokusläge. Du kan lägga till fler fokuslägen och ställa in ytterligare automatisering under Inställningar > Fokus.

Ställ in fokusfilter

Fokusfilter ger dig mer kontroll över vad som filtreras bort när ett visst fokusläge är aktiverat . För att göra detta, gå till Inställningar > Fokusera och tryck på ett fokusläge, scrolla sedan ned till Fokusfilter och tryck på “Lägg till filter” för att se fler alternativ.

Härifrån kan du välja vilka kalendrar, brevlådor, konversationer och flikgrupper är aktiva när ditt valda filter är aktiverat. Tredjepartsappar kan också dra fördel av dessa filter, och du kan komma åt systemfilter som Low Power-läge och övergripande utseende nedan.

RELATERAT: Kommer iOS 16 och iPadOS 16 Kör på min iPhone eller iPad?

Redigera och ta bort iMessage

Du kan nu redigera och ta bort meddelanden som du har skickat via iMessage-plattformen. Detta fungerar så länge meddelandebubblan är blå, vilket betyder att den har skickats till användare som också använder Apple-enheter (inklusive iPad och Mac). Om meddelandebubblan är grön är det ett vanligt SMS som inte kan redigeras eller avsändas.

För att redigera eller ta bort ett meddelande, tryck och håll kvar en meddelandebubbla och använd “Redigera” eller “Ångra skicka” knappar. Du kan redigera ett meddelande i upp till 15 minuter efter att du har skickat det, med ett meddelande skickat till mottagaren som låter dem veta att innehållet i meddelandet har ändrats. Du kan ta bort sändningen i två minuter, med en anteckning tillagd längst ned i meddelandefönstret som anger att du har gjort det.

Redigering av iMessage fungerar med äldre versioner av iOS inklusive iOS 15, medan möjligheten att ta bort sändning av en meddelandet är begränsat till iOS 16.

Avsänd e-post, schemalägg meddelanden och få påminnelser

Apple Mail blir bättre i iOS 16 med tre utmärkande användbara funktioner. Du har nu 10 sekunder på dig att ta bort ett e-postmeddelande efter att du har skickat det, tryck bara på “Ångra skicka” knappen som visas längst ner i inkorgen efter att ha skickat ett e-postmeddelande. Du kommer att kunna göra korrigeringar och sedan skicka den igen. Detta är faktiskt en 10-sekunders fördröjning, men det är ändå en användbar funktion.

Du kan också schemalägga ett e-postmeddelande genom att trycka och hålla ned skicka-knappen och välja en föreslagen tid, eller trycka på “Skicka senare…” och välja en specifik tid som passar dig.

Äntligen, svep höger på ett e-postmeddelande i din inkorg och välj “Påminn mig” för att få e-postmeddelandet att visas tillbaka i din inkorg högst upp i listan med en “Påminn mig” etikett bredvid.

Spåra mediciner i hälsa

h2>

Om du tar vanliga mediciner kan du nu använda Health-appen på din iPhone för att lägga till och hålla reda på dem. Gå till Hälsa > Mediciner och tryck på “Lägg till ett läkemedel” för att starta. Det här fungerar inte bara för tabletter eller vätskor utan även geler, inhalatorer, injektioner, plåster och mer.

När du lägger till ett läkemedel kan du välja frekvens, dos och tid på dygnet och sedan anpassa utseendet (form och färger) på läkemedlet som det kommer att visas i appen för att göra det lättare att urskilja.

Du kommer då att kunna logga dessa mediciner i Health-appen, som kommer att spelas in i appen för dina register. Så länge Health är aktiverat under Inställningar > Aviseringar du kommer att få aviseringar när det är dags att ta dem.

RELATERAT: Hur man delar iPhone-hälsodata med familj och läkare

Fitness-app för alla iPhone-användare

h2>

Om du har en Apple Watch är detta gamla nyheter, men Fitness-appen är nu tillgänglig för alla iPhone-användare. Inkluderat med iOS 16 ger det alla användare en Move-ring som de kan fylla genom att bränna energi. För att ändra detta mål, starta Fitness och tryck på din ikon i det övre högra hörnet följt av “Ändra mål” alternativ.

RELATERATHur iOS 16 och watchOS 9 hjälper dig att komma i form < p>Apple Watch är det bästa sättet att fylla dina aktivitetsringar, eftersom du kan spåra träning med Workout-appen. På en iPhone kan du använda appar som Strava och Nike Run Club, samt spåra dina steg med din iPhones förmåga att fungera som en stegräknare.

Valutakonvertering i kamera

Live Text är en av iPhones bäst dolda funktioner, som gör att du kan rikta din iPhones kamera mot skrivna ord för att kopiera vanlig text. Den här funktionen fungerar nu även för priser. Rikta bara kameran mot ett valutavärde, tryck på den gula konturen för Live Text och tryck sedan på priset du vill konvertera.

Funktionen är kontextberoende och konverterar som standard till din lokala valuta. Det är inte idealiskt om du bor någonstans som Australien eller Kanada och vill konvertera amerikanska dollar eftersom Live Text (rimligen) bara antar att värdet är i din lokala valuta.

Helskärm “Spelar nu” Medan låst

Apple har lagt till helskärmsalbumomslag till mediakontrollerna på låsskärmen igen. För att se vad du än lyssnar på i strålande helskärm, tryck på albumomslaget i Minispelaren Nu spelas.

Knacka på albumomslaget igen för att krympa spelaren och få tillgång till din vanliga låsskärm , inklusive widgets och aviseringar.

Haptisk tangentbordsfeedack

En liten men värd ändring att göra om du värdesätter en mer taktil skrivupplevelse, du kan nu lägga till haptisk feedback för varje tryck på tangentbordet medan du skriver. Gå till Inställningar > Ljud & Haptics > Tangentbordsfeedback och aktivera “Haptic” växla.

Du kan också använda den här menyn för att inaktivera “klick” skriver ljud helt, även om din iPhone inte är avstängd.

Batteriprocent i menyraden

Saknar du att batteriprocenten alltid visas i din menyrad? Goda nyheter! I iOS 16 kan du aktivera det igen så länge du har en kompatibel enhet. Detta ersätter batteriladdningsindikatorn med en numrerad visning som lyser grönt när du laddar och rött när du börjar ta slut.

Du kan aktivera detta under Inställningar > Batteri > Batteri procent. Inte alla iOS 16-kompatibla iPhones kan använda den här funktionen. iPhone XR, 11, 12 mini och 13 mini kommer inte att kunna göra detta eftersom dessa modeller inte har tillräckligt med utrymme mellan skåran och kanten på skärmen.

Fäst flikar i Safari

Tryck och håll ned URL-fältet i Safari och välj “Fäst flik” för att hålla fliken fäst, precis som du kan på Safari för Mac. Fästa flikar visas överst i flikgruppen och måste lossas innan de kan stängas.

RELATERAT: 8 tips för att hålla iPhone Safari-flikar under kontroll

Ansikts-ID i liggande

iOS 16 fixar något som användare har bett om ända sedan Face ID först introducerades. Du kan nu använda Face ID med din enhet i liggande läge—bara se till att enheten är tillräckligt långt borta från ditt ansikte för att få en ordentlig skanning.

Du behöver inte göra någonting för att aktivera detta bör det “bara fungera” när iOS 16 har installerats. Detta är praktiskt för alla som använder sin iPhone för att spela spel med ett handkontrollfäste.

Hitta och ta bort dubbletter av foton

Du kan göra ordning på dubbletter av foton och skärmdumpar med appen Foton och iOS 16. Gå till “ Album” fliken scrolla sedan ned till området Verktyg längst ner i listan och tryck på “Duplicates” album. Du ser en lista över foton som har upptäckts som dubbletter.

Tryck på “Slå samman” för att behålla versionen av högsta kvalitet och flytta det som återstår till “Nyligen borttagen” mapp (där den kommer att raderas efter 30 dagar). Om du inte ser det här albumet har du förmodligen inga dubbletter. Vi märkte att det här albumet inte dök upp omedelbart efter uppdateringen, så det kan vara värt att vänta några timmar eller dagar för att bearbeta Foton och kolla tillbaka om du inte ser det först.

RELATERAT: Så frigör du utrymme på en iPhone eller iPad

Hitta och ta bort dubbletter av kontakter

Även praktiskt i iOS 16 är möjligheten att hitta dubbletter av kontakter. Öppna appen Telefon och tryck på Kontakter (eller öppna appen Kontakter direkt). Du ser ett meddelande högst upp på skärmen som informerar dig om eventuella dubbletter av kontakter.

Tryck på “Visa dubbletter” tryck sedan på “Slå samman” på varje och granska informationen.

Lyft motiv från foton

iOS 16 har en snygg ny funktion som låter dig lyfta motiv direkt från dina bilder. För att använda den, tryck och håll på ett motiv och dra sedan ut dem från fotot. Släpp taget och du ser en “Kopiera” och “Dela” länk för att klistra in ämnet någon annanstans eller dela direkt till en annan app.

< p>Det är lite krångligt att använda med Live Photos, som också använder den långa tryckgesten. Det finns en kort fördröjning när motivet blir dragbart och livefotot börjar spelas upp, så prova att lösa det själv.

Funktionen fungerar även med videor, bara pausa videon innan du trycker och håller för att isolera ditt motiv.

Här kommer iPhone 14 och iPhone 14 Pro

I år kanske du vill överväga att missa iPhone 14 och välja en iPhone 14 Pro eller Pro Max istället. Även om du väljer basmodellen får du några fina nya funktioner som Emergency SOS via Satellite och Crash Detection som kan ringa räddningstjänsten när en allvarlig bilolycka upptäcks.

RELATERAT: Vad är nytt i iPhone 14 och iPhone 14 Pro: 7 stora förändringar

LÄS NÄSTA

  • › Hur man använder låst läge på iPhone, iPad och Mac (och varför du inte vill det)
  • › Så här sätter du widgets på din iPhone-låsskärm
  • › Så här använder du separata bakgrundsbilder på låsskärmen och startskärmen på iPhone
  • › iOS 16.0.2 är ute, här är buggar som åtgärdas
  • › Hur säkerhetskontroll på iPhone skyddar människor i missbrukande relationer
  • › Så här anpassar du klockan på Android-låsskärmen
  • › Hur man isolerar motiv i foton på iPhone eller iPad
  • › Photoshop Elements och Premiere Elements har nya AI-verktyg