Vad är skillnaden mellan passiv och aktiv stretching?

0
114

Det’s ingen hemlighet att stretching är bra för dig, men det är skillnad mellan passiv och aktiv stretching och varje typ har sin egen uppsättning hälsofrämjande fördelar.

Oavsett om du stretchar först på morgonen, använd den som en dynamisk uppvärmning innan ditt träningspass, ett återhämtningsverktyg efter en intensiv träning eller som ett sätt att varva ner innan du lägger dig, du kan ha bättre nytta av olika typer av stretching i vart och ett av dessa fall. Här är vad du behöver veta.

Innehållsförteckning

Passiv stretching
    Exempel på passiv stretching
Aktiv stretching
    Exempel på aktiv stretching

Passiv Stretching

Karla Tafra

RELATERATHur använder man en stretchrem? Passiv stretching är en typ av stretching som inkluderar att hålla positioner under längre perioder. Du kan antingen göra det utan rekvisita eller hjälpa dig att ytterligare intensifiera stretchen genom att använda block, remmar, bolster eller annat tillbehör.

Att hålla positioner längre än minst en minut hjälper dig att slappna av i stretchen, vilket hjälper muskelfibrerna förlängs naturligt. Ibland arbetar gravitationen med dig för att hjälpa dig att öka din flexibilitet och andra gånger handlar det mer om att förbättra blodflödet i ett visst område och låta det slappna av och öppna sig.

Förutom att hjälpa till att förbättra din flexibilitet och öka ditt rörelseomfång, kan passiv stretching till och med hjälpa till att bygga muskler och förbättra den övergripande funktionen hos dina muskelfibrer. Passiv stretching kan också hjälpa dig att slappna av och aktivera ditt vilo- och smältningsläge och skicka signaler till ditt nervsystem om att det är dags att vila och koppla av.

Yogablock

Hjälper dig att komma djupare in i din sträcka.

Amazon

17,99 $
 

Exempel på passiv stretching

Karla Tafra

< img src="http://www.lifesavvy.com/pagespeed_static/1.JiBnMqyl6S.gif" />RELATERAT6 övningar för att stretcha dina fyrhjulingar efter en löprunda Några av de bästa exemplen på passiv stretching kan lätt göras av alla, oavsett om du är ny på stretching eller någon som inte kan föreställa sig att avsluta sin dag utan sin stretchingrutin.

  1. Benen uppför väggen

RELATERAT6 stretchtips för nybörjare En enkel passiv stretch som börjar med att du lägger dig på rygg och för dina höfter så nära väggen som möjligt. Lyft upp benen vertikalt på väggen och slappna av i ryggraden. Låt armarna falla vid dina sidor och slappna av i huvudet och nacken. Andas djupt och känn hur din kropp slappnar av för varje utandning. Din nedre rygg ska vila platt på golvet, så att din ryggrad kan dekomprimeras helt. Stanna i minst fem minuter.

Yoga Mat

Den perfekta mattan för passiv stretching.

Amazon

15,53 USD
19,38 USD Spara 20 %

2. Pigeon Pose

Karla Tafra

RELATERATGör dessa 6 stretchövningar före en lång flygning En av de bästa passiva stretchingarna för dina hälsenor och höfter, duvan ger många fördelar när du hålls i en längre tid. Börja i plankposition och för ditt högra knä under bröstet, diagonalt till höger. Slappna av dina höfter på golvet så att din vänstra höft nuddar din högra häl. För överkroppen över benen och slappna av i huvudet. Se till att båda höfterna är i linje och att den ena inte faller lägre än den andra. Stanna i minst två hela minuter och andas in i din sträcka.

3. Bredbent stående framåtfällning

Karla Tafra

< p>Börja i stående position och separera din ställning så att den blir dubbelt så hög som din höftbredd. Öppna armarna åt sidan och andas in kraftigt. På din utandning, sväng i höfterna och börja sakta vika över benen med rak ryggrad. Placera handflatorna på golvet mitt mellan fötterna och slappna av i överkroppen. Låt överkroppen hänga över benen, känn gravitationen dra ner dig och skapa utrymme mellan dina kotor. Stanna i minst en minut men försök sikta på två.

Yoga Bolster

Stödjer dina yogaställningar och hjälper dig att stretcha.

Amazon

 

Active Stretching

Karla Tafra

RELATERAT5 sätt du sträcker på fel (och riskerar skada) Aktiv stretching, å andra sidan, är den vanliga typen av stretching som alla alltid lär dig att utföra efter dina träningspass eller till och med som dynamiska alternativ att inkludera i din uppvärmning. De inkluderar att förlänga och även spänna muskler för att förbättra flexibiliteten, stärka senor och bindväv samt öka rörligheten.

Medan passiv stretching bara fokuserar på avslappning och eliminerar allt motstånd, använder aktiv stretching motstånd från motsatta muskler för att skapa sträcka. Dessa muskler kallas agonist och antagonist, och de använder varandra för att förlänga och stärka muskelfibrer. Dessa sträckor hålls i 10-15 sekunder och inkluderar vanligtvis ingen rekvisita eller yttre kraft.

Stretching-top

Perfekt stretch-top för kallare dagar .

Amazon

24,99 USD
 

Exempel på aktiv stretching

RELATERAT Misstag att undvika under morgonträning Några av de bästa exemplen på aktiv stretching är förmodligen kända för dig, men här är några tips för att säkerställa att du utför dem på rätt sätt.

  1. Runner’ s Lunge
Karla Tafra

En av de mest populära bensträckningsövningarna är löparens utfall. Börja i plankposition och för in din högra fot mellan handflatorna. Tryck in foten ordentligt i golvet och sträck ut ditt vänstra ben och kom högt upp på vänster fot. Aktivera din vänstra hälsena och lyft knäskålen, känn att hela ryggraden sträcker sig från toppen av huvudet till hälen.

Tryck handflatorna i golvet och titta rakt fram, skicka axlarna nedåt och bakåt, och öppnar bröstet. Håll dig aktiv i din stretch och använd dina inandningar för att förlänga din ryggrad och dina utandningar för att komma djupare in i stretchen. Stanna i 10-15 sekunder och byt sedan ben.

Stretching Strap

Hjälper dig att komma in i ett djupare stretch.

Amazon

8,99 USD
15,95 USD Spara 44 %

2. Uppåtgående planka

Karla Tafra

RELATERADE6 bästa stretchningarna för nedre delen av ryggen Ett bra sätt att stretcha din främre sidokropp samtidigt som du får stöd av din rygg, uppåtgående plankor är ett exempel på aktiv stretching som förbättrar flexibiliteten i bröstet, höftböjarna, axlarna och magen.

Börja i sittande läge, benen rakt framför dig. Placera handflatorna bakom ditt säte, med fingrarna vända framåt. Böj lätt i knäna och använd kraften från handflatorna och fötterna för att trycka dig bort från golvet och lyfta upp höfterna. Andas in och sträck hela vägen från huvudet till fötterna och stanna i 10-15 sekunder. Om du vill öka din aktiva stretch ytterligare, lyft ett knä i taget.

Stretching diagram

Ett bra visuellt diagram över stretchövningar.

Amazon

9,95 USD
 

3. Side Lunge Stretch

Karla Tafra

RELATERATSträck dina höfter med dessa 6 övningar Stretching i ett lågt sidoutfall öppnar dina höfter och hjälper till att förbättra ditt rörelseomfång. Börja i stående position och separera din ställning mycket, dubbla din höftbredd. Andas in och andas ut, böj vänster knä och för dina höfter hela vägen ner i en knäböj. Håll ditt högra ben rakt och quadriceps aktiv.

Stanna här i minst 10-15 sekunder innan du byter sida. Se till att ditt böjda knä förblir öppet under hela din aktiva sträckning och försök aktivt förhindra att det faller in. Andas djupt och känn hur höften öppnas vid varje utandning.

Stretching and recovery set

Gå djupare in i dina sträckor.

Amazon

44,86 USD
 

Nu när du vet skillnaden mellan passiv och aktiv stretching, börja med den här kombinationen av passiva stretchingövningar för trötta ben och verkligen känna fördelarna med att hålla poser under en längre tid.