”Lakejen”, ”superspionen” eller ”trojkan” – de kan ta över efter Vladimir Putin

0
53

Vladimir Putins ”katastrofala militära äventyr” i Ukraina har försvagat hans järngrepp om Ryssland och väcker frågan om hans 22 år långa tid vid makten nu kan lida mot sitt slut, skriver Politico. Sajten resonerar kring olika scenarion för hur det skulle kunna gå till och listar en rad namn som kan tänkas ta över i hans ställe. Bland dem märks ”lakejen” Dmitrij Medvedev, ”livvakten” Alexej Djumin och ”superspionen” Nikolaj Patrusjev, skriver Politico. Den senare anses vara en av de mest troliga efterträdarna. Han är även det namn på listan som bör oroa omvärlden mest då han om möjligt är ännu mer fientligt inställd till västvärlden än Putin. Det allra mest troliga scenariot är dock att Putin efterträds av ett delat ledarskap, likt den trojka som tog över efter Stalins död 1953, skriver Politico. En sådan lösning skulle kunna leda till en nedtrappning av konflikten med västvärlden. – Eliten har aldrig gillat kriget, säger den tidigare brittiska Belarusambassadören Nigel Gould-Davies.