Exil-iranier hyllar uppror – ”en revolution för kvinnor”

0
49

Sonen till shah Mohammad Reza Pahlavi, Irans sista kunglighet, hyllar protesterna i sitt hemland. Kronprins Reza Pahlavi, som han heter, säger till AFP att han ser demonstrationerna på Irans gator som ”en revolution för kvinnor, av kvinnor – med stöd från iranska män, söner, bröder och fäder”. Shah Mohammed Reza Pahlavi tvingades lämna tronen och ta till landsflykt i samband med den islamska revolutionen 1979. Till skillnad från sina efterträdare förordade han sekularism, modernism och kvinnlig rösträtt. Han dog i juli 1980, men hans son, Reza Pahlavi, har tagit över frihetskampen, om än i exil från Washington. Reza Pahlavi är i dag 61 år, far till tre döttrar och följer händelseutvecklingen med stort intresse: – Det har nu kommit till en punkt, som spanjorerna skulle säga: basta! Vi har fått nog.