Home Svenska Analyser: Häpnadsväckande – nu måste forskarna samarbeta

Analyser: Häpnadsväckande – nu måste forskarna samarbeta

0

Även om läkemedlet lecanemabs effekt på testgruppen med mild alzheimers var måttlig kan den framgångsrika fas 3-studien innebära en ”häpnadsväckande vändpunkt för fältet”‚ skriver Bloombergs kolumnist Lisa Jarvis. Forskningen kring alzheimers är uppdelad kring olika hypoteser om dess uppkomst. En teori är att ansamlingar av proteinet betaamyloid i hjärnan är boven i dramat och att sjukdomen kan behandlas genom att rensa bort dessa. Onsdagens framsteg varken bekräftar eller kullkastar den tanken, menar Jarvis och efterlyser samarbete mellan lägren. ”Dessa goda nyheter borde inte leda till ytterligare förskansning utan locka till en nya kreativa studier”, skriver hon. Reuters Natalie Grover är inne på ett liknande spår och konstaterar att alzheimers är en mycket komplicerad sjukdom. ”Ett individuellt behandlingsupplägg som vid cancer sannolikt är nödvändigt”, skriver hon. Hittills har bolagen endast gått ut med pressmeddelanden och hela studien kommer inte att presenteras förrän på en konferens i november. ”Det som blir intressant att följa nu är om den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA gör samma tolkning av studieresultaten”, skriver Johan Wendel på Dagens Industri. Läkemedelskandidaten har tagits fram av svenska Bioarctic samtidigt som japanska Eisai driver utvecklingen i samarbete med Biogen. Nyheten du läste här kommer från Omni Ekonomi, som är Omnis systerapp. Omni Ekonomi hjälper dig att navigera i den just nu turbulenta ekonomiska verkligheten – med nyheter, analyser och handfasta råd kring din privatekonomi. Just nu får du testa Omni Ekonomi i tre månader för 99 kronor. Erbjudandet gäller även dig som har testat Omni Ekonomi tidigare.