Analys: Vem har något att vinna på naturgassabotaget?

0
59

Alla verkar eniga om att sabotage orsakat gasläckagen i Östersjön, men vem som har gjort det är en öppen fråga. Ryssland står i fokus för mångas misstankar, men vad tjänar Putin på att förstöra ”sitt favoritprojekt”, frågar sig DN:s Michael Winiarski i en analys. Ryssland har sedan Ukraina-kriget inleddes använt gasledningarna som ett maktmedel för att slippa sanktioner, men i och med att ledningarna nu är satta ur bruk kan de inte längre göra det. Och dessutom, konstaterar Winiarski, är de europeiska gasdepåerna sedan en tid tillbaka välfyllda: ”Det betyder att energivapnet är på god väg att vridas ur Moskvas händer”. ”Kan det i stället vara USA som står bakom sabotaget?” frågar han sig. Ett motiv, argumenterar Winiarski, skulle kunna vara Washingtons uttalade mål om att försvaga Ryssland politiskt, ekonomiskt och militärt. The Guardians Dan Sabbagh håller med om att Ryssland har lite att vinna på sabotaget. Ett motiv, menar han dock, skulle kunna vara att sprida skräck hos västländer om att fler undervattensledningar är i fara. ”Men givet Rysslands problem i Ukraina, [..] är det svårt att tro”.