12 Standardinställningar för Microsoft Excel som du bör ändra

0
55

Precis som alla andra program kommer Microsoft Excel med vissa standardinställningar som inte kommer att fungera bra för alla. Du kan potentiellt spara tid och energi genom att ändra vad som händer varje gång du öppnar och arbetar i Excel.

Medan Microsoft Excel har många fler inställningar än vi kommer att lista här, är dessa några av de mest vanliga du bör överväga att ändra.

Innehållsförteckning

Var åtkomst till standardinställningarna
1. Snabbåtkomstverktygsfält
2. Teckensnittsstil och storlek
3. Visa för nya ark
4. Arbetsbok att öppna
5. Antal senaste arbetsböcker
6. Antal ark
7. Linjalenheter
8. Ange nyckelbeteende
9. Decimaler
10. Beräkningsmetod
11. Filformat vid sparning
12. Pivottabelllayout

Var man kommer åt standardinställningarna

För var och en av inställningarna som vi listar nedan, går du till samma första plats för att göra ändringen som är Excel-alternativen.

Öppna Excel och välj fliken Arkiv. Längst ned till vänster väljer du “Alternativ.”

Detta öppnar Excel-alternativen där var och en av inställningarna finns. Du kan sedan välja rätt menyflik till vänster för motsvarande inställning som vi kommer att beskriva nedan.

1. Snabbåtkomstverktygsfält

En av de bästa inställningarna att titta på när du använder Excel är inställningarna för verktygsfältet Snabbåtkomst. Denna praktiska plats är idealisk för att få saker gjorda snabbt. Till exempel kanske du vill ha en knapp för Spara som istället för bara Spara eller ett snabbt sätt att skicka filen via e-post.

RELATERAT: Så här anpassar du verktygsfältet Snabbåtkomst i Microsoft Office-appar

Välj “Verktygsfältet Snabbåtkomst” och använd rullgardinsmenyn Välj kommandon från för att se ett urval av alternativ. Välj ett kommando i listan och välj “Lägg till” för att flytta den till verktygsfältet till höger. Klicka på “OK” för att spara din ändring.

2. Teckensnittsstil och -storlek

En annan bra standardinställning att ändra om du har en typsnittsinställning är stilen och storleken. Du kanske föredrar en specifik teckensnittsstil eller måste använda en viss storlek med varje ny arbetsbok du öppnar.

RELATERAT: Hur man ställer in standardteckensnitt och teckenstorlek för nya arbetsböcker i Excel

Välj “Allmänt” till vänster och gå till avsnittet När du skapar nya arbetsböcker. Du ser de två översta inställningarna här för standardteckensnittsstilen och sedan storleken. Gör dina val i dessa rullgardinsrutor och klicka på “OK” för att spara dem.

3. Visa för nya ark

Även om det kanske inte är så vanligt som att ändra standardteckensnittet, kan vyn du använder i Excel vara något du behöver justera. Kanske arbetar du alltid i sidlayoutvy eller vill bara öppna nya ark i sidbrytningsvy.

Välj “Allmänt” och gå till avsnittet När du skapar nya arbetsböcker. Välj rullgardinsmenyn Standardvy för nya ark och välj den vy du vill ha. Tillsammans med de två nämnda alternativen kan du välja “Normal vy.” Klicka på “OK” för att spara din ändring.

4. Arbetsbok att öppna

Öppnar du nästan alltid samma arbetsbok i Excel? Du kan göra en ändring så att arbetsboken du behöver öppnas automatiskt när du startar Excel.

Det finns två olika sätt att få detta att hända. En innebär att du ändrar Excels inbyggda XLSTART-mapp, och du kan hitta fullständig information om detta alternativ i vår instruktion för att öppna vissa arbetsböcker automatiskt.

RELATERAT: Hur du öppnar vissa arbetsböcker automatiskt när du startar Excel

Ett annat enklare alternativ är att öppna arbetsböckerna som finns i en mapp du anger. Välj “Avancerat” och gå till avsnittet Allmänt. Bredvid Vid start, Öppna alla filer i, ange sökvägen till mappen där du har sparat den arbetsbok du vill ha (du kanske vill kopiera sökvägen med File Explorer). Klicka på “OK” för att spara din ändring.

5. Antal senaste arbetsböcker

Om du när du öppnar Excel väljer vilken arbetsbok du vill använda från listan Senaste arbetsböcker kan du anpassa antalet som visas. Listan kan dock bli ganska lång och du kanske bara behöver se dina 10 senaste arbetsböcker i motsats till 50.

Välj “Avancerat” och gå till avsnittet Display. Överst i avsnittet, bredvid Visa detta antal senaste arbetsböcker, anger du ett nummer eller använder pilarna för att flytta upp och ner. Klicka på “OK” för att spara din ändring.

6. Antal ark

När du skapar en ny arbetsbok kanske du föredrar att börja med ett visst antal ark. Istället för att lägga till dem allt eftersom kan du öppna nya arbetsböcker med ett visst antal kalkylblad.

Välj “Allmänt” och gå till avsnittet När du skapar nya arbetsböcker. Bredvid Inkludera så många ark anger du ett nummer eller använder pilarna för att välja nummer. Klicka på “OK” för att spara din ändring.

7. Linjalenheter

Medan linjalen är standard på enhetsmåttet för din region, kanske du vill ändra detta till Inches, Centimeters eller Millimeters. Detta kan vara särskilt användbart om du samarbetar med internationella kollegor.

Välj “Avancerat” och gå till avsnittet Display. Använd rullgardinsmenyn bredvid Linjalenheter för att välja den du föredrar. Klicka på “OK” för att spara din ändring.

RELATERAT: Hur man konverterar nästan alla enheter i Microsoft Excel

8. Ange nyckelbeteende

När du arbetar med att mata in data i ett ark, flyttar du markören ner till cellen nedan genom att trycka på Retur. Men i ditt fall kan du ange dina data horisontellt till höger eller vänster. Du kan ändra standardriktningen när du trycker på Enter-tangenten.

RELATERAT: Så här ändrar du Enter-nyckelns beteende i Excel

Välj “Avancerat” och gå till avsnittet Redigeringsalternativ. Använd rullgardinsmenyn Riktning nedan När du har tryckt på Enter, Flytta markering för att välja Ner, Höger, Upp eller Vänster. Klicka på “OK” för att spara din ändring.

9. Decimaler

Om du arbetar mycket med decimaler i dina Excel-ark och alltid ändrar decimaler, kan du även justera denna standard.

Välj “Avancerat” och gå till avsnittet Redigeringsalternativ. Markera rutan för Infoga ett decimalpunkt automatiskt och ange sedan ett tal eller använd pilarna bredvid Platser. Klicka på “OK” för att spara din ändring.

10. Beräkningsmetod

Som standard är beräkningar i Excel-arbetsböcker automatiska. Det här är en annan inställning som du kanske vill ändra om du föredrar att göra dem manuellt eller endast automatiskt för allt utom datatabeller.

RELATERAT: Hur man manuellt bara beräknar Aktivt kalkylblad i Excel

Välj “Formler” och gå till avsnittet Beräkningsalternativ. På vänster sida av avsnittet markerar du alternativet du vill använda för dina arbetsboksberäkningar. Om du väljer Manuell kan du markera inställningen för att beräkna om arbetsboken innan du sparar. Klicka på “OK” för att spara din ändring.

11. Filformat vid sparning

Om du behöver ett specifikt filformat annat än standardformatet i Excel, XLSX, kan du ändra detta också. Detta sparar tid från att ändra filtypen Spara som för nya arbetsböcker.

Välj “Spara” och gå till avsnittet Spara arbetsböcker. Bredvid Spara filer i detta format väljer du formatet från rullgardinsmenyn. Du kommer att se alternativ som äldre Excel-versioner, CSV, text och många fler. Klicka på “OK” för att spara din ändring.

12. Pivottabelllayout

Du kanske ofta använder pivottabeller i Excel för att analysera stora mängder data. Om du ständigt ändrar specifika inställningar för dina pivottabeller, justera standardinställningarna istället.

RELATERAT:Hur man använder pivottabeller för att analysera Excel-data

Välj “Data” och gå till avsnittet Dataalternativ. Klicka på “Redigera standardlayout” bredvid Gör ändringar i standardlayouten för pivottabeller.

När rutan Redigera standardlayout öppnas använder du listrutorna och kryssrutorna för att göra dina ändringar. Du kan till exempel justera hur delsummor och totalsummor visas i din tabell.

Klicka på “OK” i det lilla fönstret och Excel-alternativfönstret för att spara dina ändringar.

Spara lite tid på att justera samma inställningar varje gång du öppnar Excel genom att ändra standardinställningarna istället. Och kom ihåg att om du ändrar dig senare, återvänd helt enkelt till samma plats i Excel-alternativen och återställ inställningen.

RELATERAT: 7 praktiska Microsoft Excel-funktioner Kan ha missat

LÄS NÄSTA

  • › Så här kör du Windows 11 i en virtuell maskin
  • › 7 tekniska produkter du inte bör snåla med
  • › Självutcheckning: Ett stort experiment som gått fel?
  • › Ny Eero Wi-Fi-hårdvara är redo att stjäla Ubiquiti’s Thunder
  • › De snabbaste sätten att välja text på din dator
  • › Apple Watch SE (2022) recension: Budgetmodellen som inte saknar (de flesta) funktioner