Vad du ska göra om du glömmer din Android-telefons PIN-kod, mönster eller lösenord

0
58
i_am_zews/Shutterstock.com

Android säkrar normalt din enhet genom att kräva en PIN-kod, ett mönster eller ett fullständigt lösenord. Din telefon är inte värdelös om du glömmer upplåsningskoden — du kan kringgå det och komma in igen.

I takt med att Google skärper säkerheten har detta blivit svårare på moderna versioner av Android. Men det finns alltid ett sätt att göra din telefon användbar igen, så länge du kommer ihåg ditt Google-kontos användarnamn och lösenord.

Moderna versioner av Android (5.0 och uppåt)

Android hade tidigare ett sätt att kringgå din PIN-kod eller lösenord, men den funktionen togs bort i Android 5.0.

Tyvärr betyder det att det inte finns något inbyggt sätt att helt enkelt återställa ditt mönster, PIN-koden , eller lösenord och få åtkomst till din telefon eller surfplatta. Detta hjälper till att ge ytterligare skydd för dina data, men — angripare har inget sätt att kringgå lösenkoden om de inte faktiskt vet det.

Uppdatering, 23/9/22:Android 13 släpptes i augusti 2022. Android 13 innehåller inte heller några funktioner som är jämförbara med återställningsmetoderna i äldre versioner av Android från före Android 5.0.

RELATERAT: > Använd Smart Lock i Android 5.0 och lås aldrig upp telefonen hemma igen

Androids Smart Lock-funktion kanske kan rädda dig. Låt oss till exempel säga att du har konfigurerat Smart Lock på din Android-telefon och låter den logga in automatiskt när den finns på ditt hems Wi-Fi. Du kan ta din telefon till det Wi-Fi-hemnätverket och den låses upp automatiskt åt dig, även om du inte kommer ihåg den vanliga upplåsningskoden.

Du använder några andra knep som kan fungera. Till exempel, på Samsung-enheter, om du har loggat in på enheten med ett Samsung-konto, kan du gå till Samsungs webbplats Hitta min mobil, logga in med samma Samsung-konto och använda “Lås upp min skärm” alternativet för att fjärrta bort enhetens låsskärm. Andra tillverkare kan eventuellt erbjuda liknande funktioner om de har en webbplats för enhetsspårning som du har registrerat dig för.

Om du redan har låst upp starthanteraren och installerat en anpassad återställning kan du vara kunna använda den miljön för att ta bort koden. Det kommer dock förmodligen inte att vara möjligt att installera en anpassad återställning utan att fabriksåterställa enheten om du inte redan har gjort det.

Android 4.4 och senare

RELATERAT: Hur man kringgår och återställer lösenordet på alla operativsystem< /strong>

Äldre versioner av Android — Android 4.4 KitKat och äldre — har ett integrerat sätt att kringgå ditt mönster, din PIN-kod eller annat lösenord om du glömmer det. För att hitta den här funktionen anger du först ett felaktigt mönster eller PIN-kod fem gånger på låsskärmen. Du ser ett “Glömt mönster,” “glömde PIN-koden,” eller “glömt lösenordet” knappen visas. Tryck på den. Du kommer att bli ombedd att ange användarnamnet och lösenordet för Google-kontot som är kopplat till din Android-enhet.

Bästa och sämsta fotoblogg någonsin

När allt annat misslyckas: Fabriksåterställ din enhet

Förutsatt att du inte har det enkla alternativet att återställa enheten med ett av tricken ovan, bör du förmodligen ge upp data som lagras på din enhet. Du kan få din enhet till ett användbart tillstånd igen, men det kommer att innebära att du utför en fabriksåterställning, torkar enhetens lagringsutrymme och ställer in den igen från början.

Det här är inte så illa som det låter, eftersom de flesta data på en modern Android-enhet bara borde synkroniseras online. Logga in med samma Google-konto så får du tillgång till dina e-postmeddelanden, kontakter, appar och praktiskt taget allt annat. Du kommer då att kunna ställa in en ny upplåsningskod.

Om din enhet har ett flyttbart SD-kort, vill du förmodligen ta bort SD-kortet innan du utför fabriksåterställningen, bara för att säkerställa att alla filer som lagras där inte skrivs över. Det är förmodligen bäst att stänga av din Android-enhet, ta bort SD-kortet och sedan fortsätta.

RELATERAT: Hur du hittar din förlorade eller stulna Android Telefon

Du kan besöka webbplatsen Hitta min enhet och logga in med samma Google-konto som du använder på den Android-enheten. Välj den enhet du är utelåst från och välj “Radera” för att fjärrradera den. Du kommer att kunna ställa in det från början efteråt — låskoden kommer att tas bort, men enheten kommer också att raderas.

Om du har aktiverat en annan fjärrspårningstjänst för telefon eller surfplatta, kan du förmodligen använda dess webbplats för att fjärrrensa din enhet, också.

Om du inte kan nå din telefon via sidan Hitta min enhet för att utföra en återställning, oroa dig inte — du har andra alternativ. Du kan fabriksåterställa din telefon eller surfplatta även om du inte kan låsa upp den.

RELATERAT: Hur du återställer din Android-telefon eller surfplatta till fabriksinställningarna när den Startar inte

Det exakta sättet du gör detta är olika på olika telefoner och surfplattor. Du måste starta upp i enhetens systemåterställningsmeny och rensa den därifrån. För att göra detta måste du stänga av enheten och slå på den samtidigt som du håller ned rätt knappar. Till exempel, på Pixel 6 måste du trycka och hålla ned volym ned- och strömknapparna samtidigt, och sedan, när du ser “Inget kommando,” håll snabbt volym upp-knappen och strömbrytaren. Använd återställningsmenyn för att rensa enheten.

Google erbjuder en lista över sätt att komma åt återställningsläge på Pixel-enheter. Du kan behöva göra en webbsökning eller kolla enhetens tillverkares supportsidor för att ta reda på hur du återställer den.

På enheter som kör Android 5.1 kan du behöva ange användarnamn och lösenord för Google-kontot som tidigare var kopplat till enheten efter att ha gjort detta. Detta förhindrar någon annan från att återställa och använda din enhet. Du behöver dock inte den gamla upplåsningskoden för att återfå användningen av din hårdvara.

Moderna Android-enheter fungerar mycket mer som Apples iPhones och iPads. Om du glömmer koden måste du återställa den till fabriksinställningarna för att få åtkomst igen. Detta börjar bli vettigt när du tänker på Googles önskan att automatiskt kryptera alla Android-enheter direkt. PIN-koden eller lösenordet används som en del av nyckeln för att dekryptera data som lagras på en krypterad Android-enhet.

LÄS NÄSTA

  • › Hur man kringgår och återställer lösenordet på alla operativsystem
  • › Vad är en bakdörr för kryptering?
  • › Så här fabriksåterställer du en Samsung Android-telefon
  • › Så här hittar du cirkulära referenser i Microsoft Excel
  • › Så här vidarebefordrar du ett textmeddelande på iPhone
  • › Intel’s Arc A770 GPU är som en RTX 3070 för halva priset
  • › ASUS ’s nya trådlösa mus kan hänga på din väska
  • › MSI går all-in på Intel 13:e generationens chips, RTX 4000 GPU: er