Releasedatum MacBook Pro met M2 Pro/Max: wanneer komt ‘ie?

0
62

Wanneer komt de MacBook Pro met M2 Pro/Max?

Apple bracht in het voorjaar van 2022 al een MacBook Pro met M2-chip uit, maar die viel niet bij iedereen in de smaak. Het gaat hier om een instapmodel van 13-inch, een gewone M2-chip en het ‘oude’ design. Deze is door veel reviewers bestempeld als een slechte aankoop, aangezien je voor ongeveer hetzelfde geld een MacBook Pro 2021 met M1 Pro/Max (review) kunt aanschaffen. Die presteert veel beter in benchmarks en is bij veel winkels al in prijs verlaagd. Het wachten is nu op de volgende generatie 14-inch en 16-inch MacBook Pro met M2 Pro/Max, die weer een stuk krachtiger zijn dan de huidige M2-chip. Het verschil zit hem voornamelijk op grafisch gebied: meer kernen en betere koeling om ook bij veeleisende taken niet oververhit te raken.

Releasedatum 14- en 16-inch MacBook Pro: 2022 of 2023

Om je aankopen te kunnen plannen is het handig om te weten wanneer Apple deze krachtige variant gepland heeft. Wat dat betreft zullen we af moeten gaan op uitspraken van analisten en anderen die connecties hebben met insiders.

Ming-Chi Kuo zegt dat de massaproductie van de nieuwe 14-inch en 16-inch MacBook Pro’s in het vierde kwartaal van 2022 van start gaat. Ze zouden dus in de periode tussen november 2022 en februari 2023 in de winkel kunnen liggen.

Volgens Mark Gurman van Bloomberg kunnen de krachtige MacBook Pro’s tussen najaar 2022 en voorjaar 2023 verwachten. Er zit dus iets minder tijd tussen de updates.

MacBook Pro met M2 Pro/Max: verwachte specs

Ook nu moeten we weer te rade gaan bij insiders. Ming-Chi Kuo verwacht dat de nieuwe modellen gebruik maken van een 5 nanometer-chip die beschikt over een zogenaamde ‘advanced mode’. Het gaat hier om de M2 Pro- en M2 Max-chips, die weer een stuk krachtiger zijn dan de huidige M2, die overigens ook gebaseerd is op een 5-nanometer productieproces. De extra krachtige modus ontbreekt echter bij de normale M2.

Apple’s vaste fabrikant TSMC is ondertussen al bezig met de voorbereiding op de productie van 3-nanometer chips. De eerste 3 nanometer-chips van Apple zouden pas in 2023 uitgebracht kunnen worden. Ook Ming-Chi Kuo denkt dat TMSC pas in het eerste kwartaal van 2023 voor het eerst omzet zal binnenhalen met de verkoop van 3-nanometer chips.

We hoeven volgens Mark Gurman van Bloomberg geen nieuw design of diverse nieuwe functies te verwachten. De nadruk zal vooral liggen op meer rekenkracht en dit betekent dat er ook geen speciaal event voor nodig is. Deze modellen kregen in 2021 nog een redesign met meer poorten, een MagSafe-lader, verbeterd scherm en een webcam met hogere resolutie. Ze zijn op dit moment de beste keus als je een krachtige MacBook zoekt en zijn sneller dan de M2 MacBook Pro van voorjaar 2022.

Volgens Gurman zijn de 14-inch MacBook Pro en 16-inch MacBook Pro met krachtiger M2-processoren al ontwikkeling. Apple zal extra nadruk leggen op de grafische kwaliteiten. Dat blijkt ook wel als je naar de specs kijkt: je krijgt bij de huidige M2 altijd een 8-core CPU en het enige verschil is het aantal GPU-kernen. Dit zijn er 8 of 10. Bij de M2 Pro en M2 Max zal een 10-core CPU (of meer) waarschijnlijk de standaard zijn. Voor mensen die grafisch intensieve taken uitvoeren komen er modellen met meer GPU-kernen.

Kan ik nu nog een MacBook Pro kopen?
Wat MacBooks betreft is er altijd wel weer iets nieuws aan de horizon. We raden dan ook aan om een nieuwe MacBook te kopen op het moment dat je er eentje nodig hebt en dan te kijken wat de beste keuze is. In december 2022 of later raden we aan om nog even te wachten, om te kijken wat de nieuwe modellen te bieden hebben. En mogelijk profiteer je dan nog wat extra van afgeprijsde M1 Pro/Max modellen.

Op dit moment is het echter nog prima te doen om een MacBook Pro 2021 in de formaten 14-inch en 16-inch te kopen. De vanafprijs zie je hieronder.

Instapmodel:
8-core CPU (M1 Pro)
14-core GPU
16GB geheugen
512GB SSD
€2.249,-

14-inch 8-core14-inch 10-core

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 – 22 augustus, 18:10: Artikel bijgewerkt met nieuwe informatie over mogelijke release dit najaar.