Slösar avancerade GPU:er på kraft när du inte spelar?

0
26
FeelGoodLuck/Shutterstock.com

Du köpte en biffig GPU för att spela—eller kanske skapa AI-genererade konstverk—och när det& #8217;går fullt ut, den använder mycket energi. Men hur är det med tråkiga vardagsgrejer? Är det slösaktigt?

Idle Power är nästan likvärdig för GPU:er

När nya GPU:er släpps pratas det alltid om hur mycket ström de förbrukar, och nyfikna PC-byggare vill veta om de behöver en ny PSU för att stödja nya (och nästan alltid högre) strömbehov.

RELATERATBehöver jag en ny PSU om jag uppgraderar min GPU?

Det skulle vara lätt att anta att de nya tjockare GPU:erna är helt enkelt energikrävande. Faktum är att en tanke som “Jag tillbringar nästan all min tid med att arbeta på kalkylblad och dokument för jobbet och knappt någon tid på att spela, så jag slösar förmodligen massor av elektricitet med den här saken” kan du tänka på.

Tack och lov är det inte fallet. Trots den betydande skillnaden mellan toppkapaciteten för olika generationer av grafikkort, finns det liten variation mellan tomgångs- och nästan tomgångsbelastningar.

När det gäller toppbearbetningshästkrafter och kapacitet är det en enorm skillnad mellan kort som GTX 1060 och RTX 3080. Men deras inaktiva strömförbrukning varierar med en nästan trivial mängd. En GTX 1060 använder cirka 5 W ström när den är inaktiv och en RTX 3080 använder cirka 15 W ström när den är inaktiv.

Det är inte exakt samma strömförbrukning, men det är en ganska trivial skillnad. Du förstör inte precis miljön eller riskerar en elräkning som du inte har råd att betala med den variationen i tomgångsförbrukning. Vid 12 cent per kWh och när du använder din dator i 8 timmar per dag, blir skillnaden i vilokraftsförbrukning mellan de två korten ~0,29 USD per månad.

Om du vill gräva i energiförbrukningsdata för olika kort kan du leta runt på internet och söka efter specifika kort. En praktisk genväg till mycket grävande och jämförelse är dock att kolla in strömförbrukningsstatistiken i de noggranna kortrecensionerna på TechPowerUp—som denna recension av ASUS RTX 3080 Noctua OC.

För varje kort de granskar stresstestar de det grundligt och ger dig strömavbrottsdata för inaktiv, multimonitor, spel och maximal strömförbrukning. Du kanske inte vill nörda så mycket över energiförbrukningsdata, men om du gör det så finns den där. Sök bara efter ditt kort eller en liknande modell och gräv in.

På tal om att nörda över strömförbrukningen, om du vill testa din dators totala strömförbrukning på tomgång och under belastning (eller något annat enhet för den delen), kolla in vår guide för att övervaka energianvändning.

Strömförbrukning under belastning är en annan historia

Strömförbrukningen under belastning är naturligtvis annorlunda för nyare och mer kraftfulla kort, vilket är exakt varför du måste ofta uppgradera din PSU för att hålla jämna steg med kraven från en ny GPU.

Under belastning, medan du spelar ett krävande spel eller gör lite renderingsarbete, kan den tidigare nämnda GTX 1060 nå 125W i strömförbrukning.

Å andra sidan kan en RTX 3080 lätt nå 345W när du spelar krävande spel. Det är en skillnad på 220 W, vilket är ingen trivial summa, för att vara säker.

Men det har fortfarande inte så stor inverkan på din elräkning som du kan anta. Låt säga att du spelar fyra timmar per natt och spelar spel som verkligen fäster din GPU. Återigen, med 12 cent per kWh som referenspunkt skulle du spendera 1,80 USD per månad på GTX 1060´s strömförbrukning och 4,97 USD per månad på GTX 3080´s strömförbrukning.

Så om vi antar att varje sekund av ditt spelande praktiskt taget gjorde GPU:n igen (vilket det troligen inte är), skulle du bara spendera $3,17 mer i månaden för samma mängd spel.

Och vem vet, kanske sparar du pengar om du uppgraderar din GPU! Det finns lite av ett skämt i PC-spelcommunityt att precis när du uppgraderar din build kommer du att vara för upptagen för att njuta av det lite av en uppgraderingsförbannelse, om du vill . Så släng in den där biffiga nya GPU:n med förtroende för att du förmodligen kommer att bli för upptagen med skolan, arbetet, barnen eller allt ovanstående för att få upp din elräkning.

The Best Computer Monitors of 2022 Bästa bildskärm totalt sett Dell P2721Q Amazon

704,94 USD
 

Bästa budgetövervakaren Dell S2721Q Amazon

416,51 USD
 

Bästa spelmonitor LG Ultragear 27GP950-B Amazon

787,95 USD < br/>899,99 USD Spara 12 %

Bästa Ultrawide Monitor LG 38WN95C-W Amazon

1199,99 USD
$1599,99 Spara 25 %

Bästa 4K-skärm ViewSonic VP2785-4K Amazon

884,99 USD
943,99 USD Spara 6%

Bästa bildskärm för Mac Dell U2723QE Amazon

595,61 USD
 

LÄS NÄSTA

  • › Så här anpassar du klockan på Android-låsskärmen
  • › iOS 16.0.2 är ute, här är buggar som åtgärdas
  • › Hur man avblockerar Netflix
  • › De bästa iPhone 14 Pro Max-skalen från 2022
  • › Den smarta displayen vi älskar har 45 % rabatt till och med söndag
  • › Så här åtgärdar du Linux-startarna i BIOS-felet