Källor: Abramovitj spelade nyckelroll i samtalen som ledde till fångutväxlingen

0
38

Den ryske oligarken och tidigare Chelsea-ägaren Roman Abramovitj reste till Saudiarabiens huvudstad Riyad i slutet av augusti för att träffa landets kronprins Mohammed bin Salman. Det som en del av förhandlingarna som kom att leda till onsdagens stora fångutväxling mellan Ryssland och Ukraina, uppger källor för Bloomberg. Enligt The Telegraph spelade ryssen en ”nyckelroll” i utväxlingen. Den brittiska tabloiden The Sun skriver att Abramovitj själv ska ha flugit med fem britter från Ryssland till Saudiarabien efter att de frigivits. Fångutbytet är det hittills största sedan invasionen inleddes och innebar bland annat att Ryssland släppte omkring 200 ukrainska soldater, och att Ukraina släppte oligarken Viktor Medvedtjuk som är god vän till Vladimir Putin. Varken Abramovitjs stab eller den saudiska regeringen har velat kommentera ryssens roll. Under våren deltog oligarken i fredssamtal mellan Ryssland och Ukraina.