Frossa på kopparmarknaden kan slå hårt mot ekonomin

0
27

Priset på koppar, som används i alltifrån datachip och brödrostar till kraftsystem och luftkonditionering, har fallit med en tredjedel sedan mars. Enligt Bloomberg speglar det en rädsla för en global lågkonjunktur – men prisfallet i sig riskerar att förvärra situationen ytterligare. Gruvjätten Newmont sköt nyligen upp ett miljardprojekt för kopparutvinning i Peru. Och kopparjätten Freeport-McMoRan har varnat för att priset nu är för lågt för att stödja nya investeringar. Bedömare varnar för att de frysta investeringarna inom en av världens viktigaste metaller på sikt riskerar att leda till en utbudsbrist. Det kan hämma den globala tillväxten, elda på inflationen och försvåra kampen mot klimatförändringarna. – Vi kommer att titta tillbaka på 2022 och tänka ”hoppsan”, säger Wells Fargos strateg John Laforge. Nyheten du läste här kommer från Omni Ekonomi, som är Omnis systerapp. Omni Ekonomi hjälper dig att navigera i den just nu turbulenta ekonomiska verkligheten – med nyheter, analyser och handfasta råd kring din privatekonomi. Just nu får du testa Omni Ekonomi i tre månader för 99 kronor. Erbjudandet gäller även dig som har testat Omni Ekonomi tidigare.