Home Dutch Wat is het verschil tussen een platenspeler en een platenspeler?

Wat is het verschil tussen een platenspeler en een platenspeler?

0
Krisamorn/Shutterstock.com

Als je vinylplaten wilt kopen, moet je een platenspeler of platenspeler kopen. En hoewel deze termen vaak door elkaar worden gebruikt, beschrijven ze twee zeer verschillende producten: een die is ontworpen voor liefhebbers en een andere die bedoeld is voor informele luisteraars.

Nu zal ik de eerste zijn om te zeggen dat dit een raar onderscheid is. De meeste mensen zitten niet te zeuren over de termen “draaitafel” en “platenspeler,” en eerlijk gezegd gebruik ik deze woorden “onjuist” altijd. Maar als shopper zal het leren van het verschil tussen deze productcategorieën uw leven gemakkelijker maken.

Inhoudsopgave

Voor draaitafels zijn externe componenten nodig
Maar een platenspeler is een alles-in-één-eenheid
Klinken draaitafels beter dan platenspelers?
Welke moet je kopen?

Draaitafels vereisen externe componenten

jorinha/Shutterstock.com

In marketingtermen is een platenspeler gewoon een “platenspeler” zonder ingebouwde versterker of speakers. Als je een draaitafel wilt gebruiken, moet je deze aansluiten op externe componenten. Dit geeft je meer controle over de audiokwaliteit, maar het vereist natuurlijk wat meer ervaring dan een plug-and-play-oplossing.

Draaitafels zijn de gouden standaard voor audioliefhebbers. Ze zijn bedoeld voor grote stereosystemen en hebben vaak hoogwaardige componenten voor een hifi-luisterervaring. Dat betekent een trillingsisolerend ontwerp (om overslaan te voorkomen), een hoogwaardige standaardcartridge (het ding dat de stylus bevat) en een gebalanceerde toonarm (om de geluidskwaliteit te verbeteren en het overslaan te verminderen).

Sommige draaitafels hebben mooie toeters en bellen, zoals een digitale toonhoogteregeling of een track-selectieknop. Maar de meest voorkomende upgrade is een direct drive-motor, die minder onderhoud vereist dan een riemaangedreven systeem en waarmee je een record heen en weer kunt laten draaien zoals Grandmaster Flash.

GERELATEERDHoe worden vinylplaten gemaakt?

Om nu een platenspeler te gebruiken, heb je een versterker (of audio-ontvanger) en een set luidsprekers nodig. Mogelijk hebt u ook een voorversterker nodig als uw platenspeler alleen PHONO-uitgang biedt. Dit is het audiosignaal dat rechtstreeks van de cartridge van uw platenspeler komt, dus het moet worden opgevoerd tot LINE-niveau. (Merk op dat sommige versterkers en ontvangers een PHONO-ingang hebben, die een voorversterkertrap bevat.)

Dat gezegd hebbende, de meeste moderne platenspelers hebben een ingebouwde voorversterker met een LINE-uitgang, die u kan rechtstreeks op een versterker of een paar actieve luidsprekers worden aangesloten. Mogelijk vindt u zelfs een platenspeler met een ingebouwde Bluetooth-zender, wat het installatieproces kan vereenvoudigen.

Externe componenten zijn een enorme afknapper voor informele vinylluisteraars, die meestal een plug-and-play-oplossing willen. Maar voor alle duidelijkheid: draaitafels zijn vaak voordeliger dan alles-in-één platenspelers. Ze bevatten hoogwaardige en duurzame onderdelen. Bovendien zijn externe componenten zoals versterkers en luidsprekers gemakkelijk te vinden in elke kringloopwinkel, garageverkoop of de zolder van een familielid.

Merk op dat “draaitafel” kan ook verwijzen naar het primaire mechanische onderdeel van een apparaat voor het afspelen van platen. De onderling verbonden schotel, toonarm en cartridge zijn een "draaitafel". We zullen naar dit onderdeel verwijzen als we het hebben over platenspelers, daarom geef ik je een waarschuwing.

The Best Turntables and Vinyl Accessories for Beginners Audio-Technica LP60X Audio-Technica AT-LP60X-BK Volautomatische stereodraaitafel met riemaandrijving, zwart, hifi , 2 snelheden, stofkap, anti-resonantie, gegoten aluminium plateau Amazon

$ 149,00
 

U-Turn Orbit Basic U-Turn Orbit Basic draaitafel Schitterend geluid. Simpel ontwerp. Pure analoge ervaring. Koop nu Audio-Technica LP120X Audio-Technica AT-LP120XUSB-BK Direct-Drive platenspeler (analoog en USB), volledig Handmatig, hifi, 3 snelheden, vinyl omzetten naar digitaal, anti-skate en variabele toonhoogteregeling Zwart Amazon

$349.00
 

Fluance RT81 Fluance RT81 Elite High Fidelity vinyl platenspeler platenspeler met Audio Technica AT95E cartridge Amazon

$249.99
 

Denon DP-300F Denon DP-300F volautomatische analoge draaitafel met ingebouwde phono-equalizer | Uniek toonarmontwerp | Hologram-trillingsanalyse | Slank ontwerp Amazon

$429,00
 

Rega Planar 1 REGA Planar 1 platenspeler met voorgemonteerde carbon MM-cartridge (matwit) Amazon

$595.00
 

Kwaliteitsluidsprekers Edifier R1850DB Actieve boekenplankluidsprekers met Bluetooth en optische ingang – 2.0 Studio Monitor Speaker – Ingebouwde versterker met Subwoofer Line Out Amazon

$ 229,99
 

Novogratz Concord standaard Novogratz Concord draaitafelstandaard, dubbel, walnoot Amazon

$ 154,73
 

Bescherm uw vinyl met hoezen 50 masterhoezen Rijstpapier Antistatische LP-binnenhoezen Mobile Fidelity MFSL-stijl vinylplatenhoezen Bied uw LP-collectie de juiste bescherming – Investeer in vinyl Amazon

$19.99
$ 27,99 Bespaar 29%

Ed Hertz Slipmat DRAAITAFEL LAB Ed Hertz Slipmat – Enkele winkel nu Een draaitafelgewicht voor stabiele spins Hudson Hi-Fi BigBen-recordgewichtstabilisator met beschermende lederen pad – 13-ounce vinyl draaitafelgewicht – Duurzame en stijlvolle LP-stabilisator – Past op elke draaitafel – Zwart Amazon

$47.73
 

Houd je platen schoon Vinyl platenreinigingsset – platenwanten, antistatische platenreiniger met microvezeldoek, labelbeschermer, fluwelen en koolstofvezel platenreinigingsborstel, gelpenreiniger voor platennaalden Amazon

$29.99
$32.99 Bespaar 9%

Maar een platenspeler is een alles-in-één eenheid

Andrew Heffernan/Shutterstock.com

Platenspelers zijn op zichzelf staande machines die geen externe componenten nodig hebben. Ze hebben een ingebouwde versterker en luidspreker, en worden vaak geleverd met extra toeters en bellen zoals een radio of cd-speler. Sommige platenspelers, vooral die van Victrola en Crosley, hebben zelfs een “koffer” ontwerp voor extra draagbaarheid.

Omdat platenspelers alles-in-een zijn, zijn ze vaak de beste keuze voor casual vinylfans. U hoeft zich geen zorgen te maken over het kopen (en aansluiten) van een audio-ontvanger of een paar luidsprekers. Gooi gewoon een plaat op de schotel en geniet van het geluid.

Natuurlijk zijn platenspelers niet perfect. Ze zijn meestal bedoeld voor informele luisteraars, dus gebruiken ze vaak goedkope componenten om een ​​lage prijs te bereiken. Deze goedkope componenten zullen je platen niet beschadigen (ondanks wat liefhebbers misschien zeggen), maar ze zullen meestal middelmatige audio produceren.

Ook het alles-in-één ontwerp van platenspelers kan voor problemen zorgen. Je wilt niet dat een draaitafel trilt tijdens gebruik, maar platenspelers hebben ingebouwde speakers, die door het ontwerp trillen. En omdat platenspelers zoveel actieve componenten bevatten, hebben ze meestal meer eigen ruis (sissend of neuriënd) dan eenvoudige draaitafels.

Maar sommige platenspelers zijn buitengewoon goed gemaakt. Ze bevatten hoogwaardige luidsprekers en gebruiken hardware (meestal veren en schuim) om de draaitafel te isoleren van trillingen. Het idee dat alle platenspelers “goedkoop” is een misvatting.

Nu denk ik niet dat de gemiddelde persoon het zal schelen dat een platenspeler “middelmatige” heeft geluidskwaliteit. Als je op zoek bent naar een platenspeler en niet weet wat je moet kopen, raad ik aan om iets betaalbaars maar eenvoudigs te kopen om de beste waar voor je geld te krijgen (sla de ingebouwde cd-speler en andere rare dingen over) . Als je ooit je geluidskwaliteit wilt verbeteren, kun je de platenspeler altijd aansluiten op externe luidsprekers.

Victrola Bluetooth-kofferplatenspeler

Deze betaalbare platenspeler heeft ingebouwde luidsprekers, een Bluetooth-zender en een draagbare "koffer" ontwerp. Het is een geweldige optie voor informele vinylluisteraars.

Amazon

$47,10
$69,99 Bespaar 33%< /p>

Klinken draaitafels beter dan platenspelers?

Vespa/Shutterstock.com

Een goede hifi-installatie met discrete audiocomponenten zal altijd beter klinken dan een alles-in-één oplossing. Er zijn natuurlijk uitzonderingen op deze regel, maar deze is bijna een eeuw lang grotendeels waar gebleven.

Als u de best mogelijke geluidskwaliteit wilt van uw LP's, EP's, 12-inch singles, singles van normaal formaat of nieuwe vinylkaarten, moet u een platenspeler kopen. Sluit hem aan op een versterker en een paar luidsprekers (ze hoeven niet groot te zijn), en je hebt een stereosysteem waar je vrienden jaloers op zijn.

< img src="http://www.reviewgeek.com/pagespeed_static/1.JiBnMqyl6S.gif" />GERELATEERDHoe u uw vinylplaten schoonmaakt

U hoeft niet eens een ultradure draaitafel te kopen om van deze voordelen te profiteren. Producten zoals de Audio-Technica AT-LP60X-BK kosten minder dan $ 200 en bevatten componenten van hogere kwaliteit dan plug-and-play platenspelers.

Maar geluidskwaliteit is misschien niet de beslissende factor bij uw aankoop, en dat is prima. Platenspelers met ingebouwde luidsprekers zijn veel beginnersvriendelijker dan draaitafels. En als je een platenspeler met audio-uitgangen koopt, kun je deze altijd aansluiten op externe componenten (hoewel de geluidskwaliteit nog steeds wordt beperkt door de hardware van de platenspeler).

Welke moet u kopen?

Blueee77/Shutterstock

Als je gewoon wat LP's wilt spelen, maar geen ervaring hebt met hifi-componenten, moet je een alles-in-één platenspeler kopen. Het geeft je een eenvoudige en gemakkelijke ervaring, en na verloop van tijd kan het je helpen om meer vertrouwd te raken met audiohardware.

Maar wie de best mogelijke audiokwaliteit wil, moet een platenspeler kopen. Als je nog nooit een versterker hebt gebruikt of geen idee hebt welke “speakerdraad” lijkt erop dat dit een beetje een avontuur zal worden. Mijn suggestie is om een ​​gloednieuwe draaitafel te kopen (vintage-apparaten hebben meestal wat TCL nodig) en op YouTube de installatiehandleidingen voor draaitafels op te zoeken.

Ik raad ook aan om je eerste versterker en luidsprekers te kopen bij kringloopwinkels of garageverkoop. Als u dit doet, kunt u tegen een lage prijs natte voeten krijgen. Als je eenmaal een idee hebt van dit spul, kun je proberen te upgraden naar dure nieuwe componenten of vintage edelstenen op eBay te zoeken.

Audio-Technica AT-LP120XBT Wireless Direct Drive-draaitafel

De Audio-Technica AT-LP120XBT heeft een eersteklas ontwerp met een direct drive-motor, S- gevormde toonarm, Bluetooth-zender, een variabele toonhoogteregeling en een track-select-systeem.

Amazon

$399,00
 

Victrola Premiere V1-platenspeler

Op zoek naar een hoogwaardige alles-in-één platenspeler? De prachtige Victrola Premiere V1 combineert hoogwaardige componenten met verschillende audio-uitgangen, Bluetooth-ondersteuning en een anti-vibratiesysteem waarop patent is aangevraagd.

Amazon

$ 299,99