Wästberg: Krymp avståndet mellan politiker och väljare

0
46

Kontakten mellan riksdagsledamöterna och de väljare de representerar bör stärkas, skriver tidigare riksdagsledamoten Olle Wästberg (L) på SvD:s debattsida. Han skriver också att partierna i högre grad bör tolerera att enskilda ledamöter inte röstar med partilinjen. För att uppnå detta vill han att det enskilda ledamotsstödet återinförs. Stödet gjorde att ledamöterna kunde anställa en politisk sekreterare eller en lokal representant i sin valkrets. Han påpekar att Sverige skiljer sig från flera andra länder genom att riksdagsledamöterna snarare representerar sitt parti än väljarna i sin valkrets. Olle Wästberg, tidigare bland annat riksdagsledamot (L) och ordförande i statliga demokratiutredningen, kom förra året med boken ”Den hotade demokratin”