Vad är nytt i Windows 11:s 2022-uppdatering: Topp 10 nya funktioner (22H2)

0
28

Windows 11’s 2022-uppdatering är här. Denna första uppdatering, även känd som 22H2, fick en gång kodnamnet “Sun Valley 2” under utvecklingen. Med Windows 11 har Microsoft gått över till en årlig utgivningscykel för större uppdateringar, och lämnat efter sig Windows 10’s frenetiska schema två gånger per år.

Vad du behöver veta

Den här uppdateringens slutliga namn är 2022-uppdateringen och Microsoft släppte den den 20 september 2022.

Dess namn under utvecklingen var 22H2 eftersom det släpptes under andra halvan av 2022. Microsoft är på en årlig releasecykel för större uppdateringar och Windows 11 släpptes den 4 oktober 2021, så uppdateringen kom nästan ett år efter Windows 11&# 8217;s ursprungliga releasedatum.

RELATERATHur för att installera Windows 11:s 2022-uppdatering (22H2)

Den kostnadsfria uppdateringen kommer att erbjudas via Windows Update på Windows 11-datorer. Du ser det som ett alternativ högst upp i fönstret under Inställningar > Windows Update när den är tillgänglig för din enhet. Om du vill installera uppdateringen innan Windows Update erbjuder den på din PC, kan du installera Windows 11s 2022-uppdatering på annat sätt.

Obs:Vi kommer att fokusera på vad vi tycker är de mest intressanta förändringarna här. Som alltid finns det många buggfixar, prestandaförbättringar, säkerhetskorrigeringar och små justeringar i hela operativsystemet. Till exempel döpte Microsoft om “Windows Terminal” till “Terminal.”

En ny uppgiftshanterare

Windows 11 har nu en uppdaterad, moderniserad Task Manager med några nya funktioner. Som alltid kan du trycka på Ctrl+Skift+Esc för att öppna den, högerklicka på Start-knappen och välj “Task Manager,” starta “Task Manager” från Start-menyn eller tryck på Ctrl+Alt+Delete och klicka sedan på “Task Manager” för att öppna den.

Uppgiftshanterarens gränssnitt ser nu mycket mer hemma i Windows 11. Det liknar hur Microsoft hanterade uppdateringen av Anteckningar: Alla standardfunktioner finns kvar här . Gränssnittet är dock moderniserat—det har nu till och med stöd för mörkt läge, och skuggningen för resursanvändningskolumnerna på fliken Processer använder din valda accentfärg.

Under fliken Processer hittar du också ett “Effektivitetsläge” alternativ. Du kan aktivera detta manuellt för vissa processer för att minska deras strömförbrukning. Vissa processer—som vissa Microsoft Edge-processer— använder automatiskt liknande tekniker och kommer att visa en bladikon i deras statuskolumn.

Aktivitetsfältet Dra och Släpp

En stor saknad funktion är tillbaka: Du kan nu dra och släppa filer, bilder och andra saker till aktivitetsfältets ikoner. Det här var en stor funktion som älskades av många Windows-användare i Windows 10 och tidigare versioner av Windows.

Nu är den tillbaka och fungerar i stort sett som du förväntar dig. Men när du drar något till en ikon i aktivitetsfältet kommer du fortfarande att se en cirkel med en linje genom den, vilket betyder att du inte kan dra och släppa. Men när du drar till programikonen växlar Windows 11 till det relevanta fönstret och du kan dra och släppa direkt till det fönstret, som vanligt.

Tyvärr kan du fortfarande inte flytta aktivitetsfältet, inte utan ett registerhack i alla fall.

Flikar i Filutforskaren (i oktober)

Microsoft

figur>

Filutforskaren får äntligen flikar, år efter att Microsoft avbröt Sets-funktionen som skulle ha lagt till dem i Windows 10. Den här funktionen är inte tillgänglig för alla från och med 2022-uppdateringens release i Stepember, men Microsoft säger att den kommer i oktober 2022.

Flikar fungerar som du förväntar dig att de ska—filutforskaren får ett flikfält överst i varje fönster. Du kan använda kortkommandon som Ctrl+T för att öppna en ny flik och Ctrl+W för att stänga den aktuella fliken, dra och släpp flikar för att flytta runt dem och mittklicka på mappar för att öppna dem på en ny flik—precis som du kan mittklicka på länkar för att öppna dem på en ny flik i din webbläsare.

Snap-förbättringar

Snap-layouter och Snap-grupper är en av Windows 11:s bästa framsteg. Snap blir ännu bättre i Windows 11’s 2022-uppdatering med några nya funktioner.

Nu, när du flyttar runt ett fönster på skrivbordet, ser du ett handtag överst på skärmen. Du kan dra fönstret till handtaget och välja en plats för det i rutnätet Snap Layouts. Det borde göra Snap lättare att upptäcka för fler Windows 11-användare.

Föredrar du att använda tangentbordet? Du kan nu trycka på Windows+Z och rutnätet Snap Layouts dyker upp med siffror. Tryck på ett av siffrorna som visas för att välja en plats för fönstret.

Windows kommer också ihåg Snap Groups som du konfigurerar och visar dem när du för musen över en ikon i aktivitetsfältet. Detta gör det lättare att växla fram och tillbaka mellan grupper av fönster.

RELATERATHur Snap fungerar i Windows 11

Äntligen kommer Edge med på åtgärden: När du fäster ett fönster på ena sidan av skärmen ser du dina tre senast använda Edge-flikar som alternativ som du kan fästa bredvid fönstret, precis som du ser Edge-webbläsarflikar i Alt+Tab.

Du kan konfigurera alla dessa funktioner från appen Inställningar under Inställningar > Multitasking > Snap.

Förbättringar av startmenyn

Mapparna för programgenvägar återgår till Start-menyn i 2022 års uppdatering. Det fungerar precis som det gör på mobila plattformar som iPhone, iPad och Android.

I “Pinned” område på startmenyn, bara dra och släpp en appikon till en annan apps ikon. Du får en mapp som innehåller båda ikonerna. Du kan klicka på mappen för att öppna den, ge den valfritt namn och dra ytterligare ikoner till den för att lägga till den i mappen.

Du kan nu välja ytterligare layouter för din Start-meny från Inställningar > Personalisering > Börja också med att välja att se fler fästade appar eller fler automatiskt rekommenderade objekt.

Bluetooth-enhetsanslutningar i Aktivitetsfältet

Området Snabbinställningar får en massa ändringar i 2022-uppdateringen, och en av de mest användbara är möjligheten att visa Bluetooth-enheter, ansluta till dem och koppla från dem utan att öppna fönstret Inställningar.

Det fungerar precis som att ansluta till Wi-Fi-nätverk. Precis som med ett Wi-Fi-nätverk kan du nu öppna menyn Snabbinställningar, klicka eller trycka på pilen till höger om Bluetooth-ikonen, så ser du en lista över parade Bluetooth-enheter såväl som närliggande Bluetooth-enheter du kan para ihop.

En ny utskriftskö och utskriftsdialog

Windows 11’s utskriftsfunktioner får en snygg ny design och färgskikt också. Både systemets utskriftsdialogruta (det du ser när du klickar på Arkiv > Skriv ut i de flesta appar) såväl som utskriftsköfönstret har gjorts om. De stöder nu mörkt läge samt automatisk upptäckt och installation av skrivare utan att besöka appen Inställningar.

Live Captions for Any Audio

Windows 11 har nu en “Live Captions” funktion (precis som på Android.) När den är aktiverad visar Windows automatiskt bildtexter för allt ljud du lyssnar på på din dator, oavsett om det är ett röstsamtal du deltar i, en video som du& #8217;tittar på nätet eller något annat. Ljudet transkriberas lokalt på din PC—inte laddat upp till molnet.

För att aktivera det, sök efter “Live Captions” i Start-menyn eller klicka på menyknappen Snabbinställningar till vänster om klockan i aktivitetsfältet, klicka på “Tillgänglighet” knappen i menyn Snabbinställningar och växla till “Live Captions.”

Bättre volymändring

Windows 11 har nu en ny volymändringsindikator som visas när du använder tangentbordets volymknappar för att justera volymen. Det ser ut som att det hör hemma på Windows 11. (Den nya designen visas när du ändrar skärmens ljusstyrka också.)

Mer spännande är att du nu kan hålla muspekaren över volymikonen på aktivitetsfältet och använd mushjulet för att höja eller sänka volymen. Det skulle vara lätt att missa den här förbättringen om du aldrig hört talas om den, och vi tycker bara att den är cool.

Två nya appar, inklusive en videoredigerare

Windows 11 har nu två nya inbyggda appar: Clipchamp och Family.

Clipchamp är en videoredigerare som Microsoft förvärvade 2021. När Microsoft först lade till den i Windows krävde den en prenumeration på $9 per månad för att producera 1080p-video. Tack och lov har den begränsningen tagits bort. Clipchamp har en gratis nivå, men den erbjuder fortfarande valfria betalda månadsabonnemang. Dess premiumfunktioner ingår inte i Microsofts standardprenumeration på Microsoft 365 från och med juni 2022.

Applikationen ger ett enkelt sätt att redigera videor, skapa klipp, lägga till ljud, konfigurera övergångar, och exportera din video i webbvänliga format. Det är en efterlängtad app efter bortgången av den älskade Windows Movie Maker. (Windows 10’s dolda videoredigerare kunde inte riktigt fylla sina skor.)

Windows innehåller nu även en familjeapp. Det fungerar hand i hand med Microsoft Family Safety, vilket låter föräldrar konfigurera app- och speltidsgränser, svara på förfrågningar från deras barns konton för mer tid, konfigurera innehållsfiltrering och dela platser. Vissa av dessa funktioner kräver Microsoft 365. Innan denna app fanns var många av dessa funktioner endast tillgängliga på webben.

Och många fler< /h2>

Det finns många andra ändringar i Windows 11’s 2022-uppdatering (22H2). Till exempel har Microsoft ägnat tid åt att lägga till många inställningar i appen Inställningar och omorganisera några befintliga inställningar. Fokusfunktionen bytte namn till Stör ej. Det finns nya gester på pekskärmen, som att svepa åt vänster med tre fingrar för att byta till din senast använda app. Windows 11 stöder nu även bredbandstal med AirPods.

Är det värt att uppgradera?

Ingen av dessa funktioner är verkligen banbrytande, men de blir alla en solid, rejäl uppgradering med ett stort antal förbättringar. Många av dem är uppenbara förbättringar för att göra möjligheten att till exempel dra och släppa i aktivitetsfältet. Med tiden kommer det att bli svårt att komma ihåg vilka av dessa ändringar som gjordes i 2022 års uppdatering och vilka som var en del av den ursprungliga versionen av Windows 11. Om du använder Windows 11 kommer det definitivt att vara en bra uppgradering.< /p>

Om du inte använder Windows 11 ännu kan du uppgradera det gratis förutsatt att det stöder din PC. Om Windows 11 inte stöder din PC, finns det några sätt du kan installera den ändå. Tredjepartsutvecklare hjälper till: Rufus-verktyget gör det enklare än någonsin att installera Windows 11 på datorer som inte stöds.

Men Windows 11 fungerar definitivt bäst på moderna datorer, och Windows 10 stöds fortfarande till oktober 2025 Vi tycker att människor som har datorer som inte stöds bör hålla sig till Windows 10 för tillfället. Windows 10 fungerar bra, och du kommer förmodligen att stöta på färre buggar om du håller dig till en version av Windows som stöds korrekt.

I slutändan, om du har en dator som inte stöds och verkligen vill använda Windows 11, är det bästa sättet att få det att köpa en ny dator som stöder det. Om det innebär att du använder Windows 10 i några år tills du uppgraderar, går du inte miste om något. Windows 10 fungerar utmärkt.

The Best Laptops of 2022 Bästa bärbara datorn överlag Dell XPS 13 Handla nu Bästa budget bärbara dator Acer Swift 3 Amazon

683,00 USD
 

Bästa speldatorn Asus ROG Zephyrus G15 Handla nu Bästa bärbara dator för studenter HP Envy 13 Amazon

729,00 USD
 

Bästa 2-i-1 bärbara dator HP Spectre x360 13 Handla nu Bästa bärbara datorn för mediaredigering Apple MacBook Pro (14-tum, M1 Pro) (2021) Handla nu Bästa bärbara datorn för företag ThinkPad X1 Carbon Gen 9 Handla nu Bästa bärbara datorn för barn Lenovo Chromebook Duet Köp nu Bästa bärbara dator med pekskärmsyta 4 Handla nu Bästa MacBook Apple MacBook Pro 14-tums Amazon

1 599,00 $ < br/>1999,00 $ Spara 20 %

Bästa Chromebook Acer Chromebook Spin 713 Amazon

886,00 $
 

Bästa bärbara datorn för Linux Dell XPS 13 Developer Edition Handla nu LÄS NÄSTA

  • › Så här fixar du de mest irriterande sakerna med Windows 11
  • › Windows 11 kan hämta sökfältet från Windows 10
  • › Windows 11’s 2022-uppdatering är här, filutforskaren flikar snart
  • › Är din Windows 11-startmeny trasig? Microsoft fixar det
  • › Windows 11 testar ett pekdatorvänligt aktivitetsfält (igen)
  • › Så här får du vädret i aktivitetsfältet i Windows 11
  • › Så här installerar du Windows 11’s 2022-uppdatering (22H2)
  • › AMD kommer att tillkännage nya RDNA 3 GPU:er den 3 november