Sony WH-1000XM5 Review: de beste ANC-koptelefoon is nu nog beter

0
32

Beoordeling: 9/10 ?

 • 1 – Werkt niet
 • 2 – Nauwelijks functioneel
 • 3 – Op de meeste gebieden ernstig tekort
 • 4 – Functioneert, maar heeft veel problemen
 • 5 – Prima laat toch veel te wensen over
 • 6 – Goed genoeg om in de uitverkoop te kopen
 • 7 – Geweldig en de moeite waard om te kopen
 • 8 – Fantastisch, bijna best-in -class
 • 9 – Best-in-class
 • 10 – Perfectie op de grens

Prijs: $398 Amazon Sony

Kris Wouk/How-To Geek

Als het gaat om hoofdtelefoons met ruisonderdrukking, is het algemene verhaal dat Sony jaren geleden het voortouw nam van Bose en sindsdien voorop is gebleven. Met dat in gedachten had het bedrijf op veilig kunnen spelen met de Sony WH-1000XM5-hoofdtelefoon. Sony had dat kunnen doen, ja, maar dat deed het niet.

In plaats van hier en daar een paar details toe te voegen, zoals bij de afgelopen paar iteraties van zijn vlaggenschip-hoofdtelefoon met ruisonderdrukking, ging Sony met een radicaal herontwerp. De WH-1000XM5 heeft niet alleen een nieuwe look en feel, maar ze hebben zelfs de drivers vervangen door nieuwere, kleinere drivers. Dat is niet alles, aangezien Sony de prijs ook met $ 50 heeft verhoogd.

Was dit een vergissing? Of had Sony zoveel vertrouwen in het nieuwe ontwerp dat het bedrijf wist dat het ermee weg kon komen?

Dit is wat we leuk vinden

 • Best in class ANC
 • Uitstekende geluidskwaliteit voor muziek
 • LDAC-ondersteuning voor hoogwaardige draadloze audio
 • Uitstekende gesprekskwaliteit
 • Zeer comfortabel
 • Milieu vriendelijk

En wat we niet doen

 • Geen IP-classificatie of waterbestendigheid
 • Kan warmte vasthouden in de loop van de tijd

How-To Geek's deskundige recensenten gaan hands-on met elk product dat we beoordelen. We laten elk stuk hardware urenlang testen in de echte wereld en voeren ze door benchmarks in ons lab. We accepteren nooit betalingen om een ​​product goed te keuren of te beoordelen en we voegen nooit beoordelingen van andere mensen samen. Lees meer >>

Inhoudsopgave

Bouwkwaliteit en ontwerp
Comfort< br>Connectiviteit
Bediening en de Sony Headphones Connect-app
Geluidskwaliteit
Ruisonderdrukking en gesprekskwaliteit
    Microfoon Audiovoorbeeld: binnen, stille kamer
     Voorbeeld microfoongeluid: buiten, wind en verkeer
Batterij
Moet je de Sony WH-1000XM5 kopen?

Bouwkwaliteit en ontwerp

Kris Wouk/How-To Geek

 • Afmetingen: 246 x 218 71 mm (9,7 x 8,6 x 2,9 inch)
 • < strong>Gewicht: 250g (8,81oz)

Voor eerdere versies van deze serie, zoals de WH-1000XM4, hield Sony het uiterlijk grotendeels hetzelfde, met kleine , incrementele updates. Voor de WH-1000XM5 gooide Sony het oude ontwerp volledig uit het raam.

Sony noemt dit nieuwe ontwerp “geruisloos” en het ziet er zeker gladder en aerodynamischer uit dan het vorige ontwerp. Je hebt minimale branding en nog minder gewrichten en bewegende stukken. Dit is waar je een probleem tegenkomt: de koptelefoon vouwt niet meer zoals ze deden.

Nu vouwen de oorschelpen gewoon plat, in plaats van dat de hoofdband inklapt zoals bij eerdere modellen. Dit betekent dat je meer gebruik moet maken van de meegeleverde draagtas, omdat de koptelefoon wat kwetsbaarder aanvoelt nu ze niet meer opvouwbaar zijn.

Sony heeft belangrijke stappen gezet om milieuvriendelijker te worden met de WH-1000XM5. Niet alleen de doos is volledig gemaakt van gerecycled karton, maar de hoofdtelefoon zelf is gemaakt van gerecycled materiaal.

Sony gebruikt een materiaal dat bekend staat als ABS, grotendeels gemaakt van gerecyclede autoplastics, bij de bouw van de XM5s. Dit materiaal heeft nuttige akoestische eigenschappen, maar is ook sterk en licht. De koptelefoon voelt zo licht aan dat je ze misschien voor dun kunt aanzien, hoewel ik het gevoel heb dat ze sterker zijn dan ze aanvoelen.

Dat gezegd hebbende, ze zijn verre van onverwoestbaar. Er is hier geen IP-classificatie en Sony heeft een pictogram dat gebruikers waarschuwt om de koptelefoon niet mee te nemen in de regen of de XM5's te dragen als ze zweten.

Sony WH-1000XM4

Sony heeft de beste ruisonderdrukkingscapaciteiten, terwijl het erin slaagt om geweldig te klinken met geweldige batterijduur.

Amazon

$ 348,00
 

Sony

 

Comfort

Kris Wouk/How-To Geek

Hoewel Sony misschien is afgestapt van vouwbaarheid, hebben ze geen stappen achteruit gezet op het gebied van comfort. De WH-1000XM5's zijn voorzien van zacht traagschuim voor zowel de oorschelpen als de hoofdband, beide bedekt met een comfortabel synthetisch leermateriaal.

De opnieuw ontworpen hoofdband is ook niet alleen comfortabeler. Dit is nu gebouwd met ABS in plaats van metaal, wat wat stijfheid opoffert, maar meer verstelbaarheid biedt. In tegenstelling tot het vorige model is de verstelbare hoofdband niet getrapt, maar volledig verstelbaar, zodat je een perfectere pasvorm kunt vinden.

Een ding dat me opviel aan het geheugenschuim en synthetisch leer, vooral met de oorschelpen, is dat ik na verloop van tijd een aanzienlijke warmteontwikkeling voelde. Ik was de XM5's aan het testen in het midden van een ongebruikelijk koele periode, dus dit was geen groot probleem, maar in het hartje van de zomer zou je oververhit kunnen raken.

Dit is niet zo'n probleem een groot probleem, maar met de handmatige waarschuwing tegen zweet, wil je ze waarschijnlijk niet dragen tijdens je ochtendrun.

Connectiviteit< /h2>

Kris Wouk/How-To Geek

 • Bluetooth versie: 5.2
 • Bluetooth-audiocodecs: LDAC, AAC, SBC
 • Bluetooth-profielen: A2DP, AVRCP , HFP, HSP

Bluetooth heeft een kleine upgrade gehad in de WH-1000XM5, tot versie 5.2 via Bluetooth-versie 5 in de XM4s. Dit heeft geen invloed op de geluidskwaliteit, aangezien de XM5's dezelfde drie Bluetooth-codecs gebruiken als de vorige versie.

Die codecs zijn Sony's eigen LDAC, evenals Apple's ;s AAC en de standaard Bluetooth SBC-codec. LDAC zorgt voor audio met een hogere resolutie, maar wordt niet overal ondersteund. De meeste Android-apparaten ondersteunen LDAC niet, en Apple-apparaten ook niet.

GERELATEERDWat is Multipoint Bluetooth?

Er is ook geen aptX-ondersteuning, waardoor sommige Android-gebruikers zich buitengesloten kunnen voelen. Gelukkig laat Sony SBC veel beter klinken dan op goedkopere koptelefoons. Dat gezegd hebbende, als je een apparaat hebt dat LDAC ondersteunt, biedt dat de beste geluidskwaliteit.

Net als de XM4s biedt de WH-1000XM5-hoofdtelefoon ondersteuning voor multipoint Bluetooth. Hierdoor kun je de XM5s op meerdere apparaten aansluiten en daartussen schakelen. U kunt bijvoorbeeld in een oogwenk overschakelen van het bekijken van een YouTube-video op uw pc naar het beantwoorden van oproepen op uw telefoon.

Bediening en de Sony Headphones Connect-app

Kris Wouk/How-To Geek

In tegenstelling tot veel moderne hoofdtelefoons, die ofwel kiezen voor een grotendeels knoploos ontwerp of elke oorschelp vol met knoppen proppen, heeft Sony gekozen voor een hybride benadering. De linkeroorschelp bevat twee knoppen: de ene is de aan/uit- en koppelingsknop, terwijl de andere schakelt tussen ruisonderdrukking en omgevingsgeluidsmodus.

De rechteroorschelp heeft een capacitief aanraakoppervlak. Met verschillende tikken en vegen kunt u muziek pauzeren en hervatten, oproepen beantwoorden en beëindigen, van nummer wisselen en uw volume regelen. Dit zijn allemaal eenvoudige gebaren en deze capacitieve bedieningselementen voelden gemakkelijker te gebruiken dan veel capacitieve aanraakopstellingen.

Voor veel van de functies van de WH-1000XM5 hoeft u niet veel te doen om ze in te schakelen. De functie Speak to Chat schakelt bijvoorbeeld eenvoudig de omgevingsgeluidsmodus in en pauzeert uw muziek wanneer deze merkt dat u praat. In mijn tests werkte dit onberispelijk, met als enige probleem dat het zich alleen op je stem concentreert, dus het wordt niet geactiveerd wanneer iemand tegen je begint te praten.

Daarvoor kun je kiezen voor de functie Snelle Aandacht. Plaats uw hand gewoon over de rechteroorschelp en nogmaals, de hoofdtelefoon schakelt automatisch de Ambient Sound-modus in. Om je te helpen je omgeving beter te horen, verlaagt de hoofdtelefoon ook het volume van je muziek.

Bij het koppelen werd ik onmiddellijk gevraagd om Sony's Headphones Connect-app te installeren (beschikbaar voor iPhone en Android). Niet dat zoeken in de App Store of Google Play zo moeilijk is, maar dit is toch een leuke bijkomstigheid.

De app heeft tal van handige functies, waarvan je met sommige kunt aanpassen hoe het ANC werkt. U kunt bijvoorbeeld Sony's 360 Reality Audio instellen, die u begeleidt bij het maken van foto's van uw oren en het aanpassen van de geluidssignatuur van de app. U kunt dan de ruimtelijke audiofuncties van apps zoals Tidal gebruiken.

De Headphones Connect-app werkt ook de hoofdtelefoon bij’ firmware en laat je een aangepaste EQ instellen. Een van de interessantere aspecten van deze functie is dat de instellingen op de hoofdtelefoon zelf worden opgeslagen, zodat je je instellingen behoudt, zelfs als je ze koppelt met andere apparaten.

Geluidskwaliteit

Kris Wouk/How-To Geek

 • Stuurprogramma : 30 mm composiet dome-driver
 • Impedantie: 48 Ohm (ingeschakeld), 16 Ohm (uitgeschakeld)
 • Frequentierespons : 20 Hz tot 40.000 Hz

Eerdere modellen in de WH-1000-serie gebruikten 40 mm-drivers, maar dit was een ander aspect van eerdere modellen die Sony achterliet voor de XM5s. In plaats daarvan koos het bedrijf voor dome-drivers van 30 mm koolstofvezelcomposiet. Meestal zorgen kleinere drivers niet voor een beter geluid, althans niet bij over-ear hoofdtelefoons.

Ik maakte me zorgen, maar op het moment dat ik de XM5's over mijn oren liet glijden, smolten mijn zorgen weg. Deze klinken niet als kleinere drivers, omdat het lage gedeelte nog steeds alle impact heeft van eerdere modellen. Als er iets is, is de bas meer onder controle, met veel gewicht, maar met alle nadruk op de juiste plaatsen.

Over het algemeen is de geluidssignatuur neutraler dan je zou verwachten van een set ruisonderdrukkende hoofdtelefoons. De lage tonen worden zeker versterkt en de hoge tonen zijn een beetje zoeter en opwindender dan ik zou verwachten met mijn dagelijkse drivers, de Sennheiser HD650.

Gezien de verschillende aansluitmogelijkheden heb ik de XM5s op een aantal manieren getest. Ik luisterde naar Apple Music op mijn iPhone, streaming via AAC. Ik heb de WH-1000XM5 ook gekoppeld aan mijn Sony NW-A35 Walkman om te luisteren via LDAC-streaming. Ten slotte luisterde ik in bedrade modus, zowel rechtstreeks aangesloten op de hoofdtelefoonaansluiting van mijn MacBook Pro als via een Schiit Modi DAC op de Schiit Valhalla-hoofdtelefoonversterker.

Tijdens het testen tussen AAC en LDAC heb ik Be Cool Cowboy's 'Hideout' geselecteerd, een nummer waar ik goed bekend mee ben. Ik luisterde eerst op Apple Music en schakelde toen over naar mijn verliesvrije kopie van het nummer op mijn Walkman via LDAC. Ik merkte een verschil, maar het was niet zozeer hoorbaar omdat er meer een gevoel van ruimte rond het nummer was terwijl je naar de lossless versie luisterde via LDAC.

Beluisteren in beide richtingen, de WH- 1000XM5's vertegenwoordigen de dreun van de kickdrum heel goed zonder dat deze opgaat in de lage frequenties van de basgitaar. Boven het frequentiebereik is het high-end detail van de zang duidelijk zonder overdreven sissend geluid.

Toen ik overging op iets om het geluid van de XM5's agressiever te testen, schakelde ik over op Machine Girl's "Vainglorious Chorus" van de Neon White-soundtrack. De XM5's gaan heel goed om met de flinke lage tonen van het nummer. Er is een gevoel van op- en neergaande beweging in de lagen van percussie en melodische instrumenten, niet alleen stereo van links naar rechts.

Ten slotte wilde ik de XM5's testen met een dichte rocktrack, dus koos ik voor Rocket uit de Crypt's 'I'm Not Invisible'. De hoorns van het nummer kunnen op sommige koptelefoons worden begraven in de muurgitaren. Dat was niet het geval met de XM5s. Hier was alles hoorbaar, maar klonk het toch als een samenhangend geheel.

Hoewel je waarschijnlijk niet veel tijd zult besteden aan het luisteren in bedrade modus, is het fijn om te weten dat deze modus volledig passief is, wat betekent dat het je batterij niet leegmaakt. Sterker nog, de koptelefoon is gemakkelijk te besturen, dus een aparte koptelefoonversterker is verre van nodig.

Voor mijn testen luisterde ik met de in-app EQ ingesteld op neutraal. Dat gezegd hebbende, als je iemand bent die er de voorkeur aan geeft zijn favoriete nummers te EQ naar smaak, kan de in-app EQ de muziek behoorlijk dramatisch vormgeven.

Ruisonderdrukking en gesprekskwaliteit

Kris Wouk/How-To Geek

Toen Sony de WH-1000XM4-hoofdtelefoon introduceerde, richtte het bedrijf zich op het verbeteren van de actieve ruisonderdrukking (ANC) als het ging om lagere frequenties, wat een grote stap voorwaarts was. In navolging van dat werk richtte Sony zich op het verbeteren van ruisonderdrukking in de hoge frequenties, waar enkele van de meest irritante achtergrondgeluiden leven.

Als onderdeel daarvan hebben de XM5's acht microfoons voor ruisonderdrukking, van vier in het vorige model. Als gevolg hiervan is de ruisonderdrukking beter dan ooit, en ja, dat betekent nog steeds dat Sony de meeste van zijn concurrenten ver voor is, vooral in dezelfde prijsklasse.

Sony koos een geweldige manier om het ontwerp te beschrijven door het 'geluidloos' te noemen. omdat ik geschokt was over hoe goed de XM5's op een bijzonder winderige dag windgeruis buiten behandelden. Zelfs als ik dook en mijn hoofd naar beneden hield om de bonzende wind te vermijden, liet de koptelefoon het klinken alsof ik buiten stond op een volkomen rustige dag.

GERELATEERDWat is actieve ruisonderdrukking (ANC)?

Gezien dit, was ik enigszins verbaasd over sommige geluiden die de XM5's niet teniet deden, zoals het geluid van iemand die blikjes seltzer in de koelkast plaatst. Dat gezegd hebbende, tijdelijke, scherpe geluiden zoals klappen en snaps zijn altijd lastig om met ruisonderdrukking om te gaan.

De gesprekskwaliteit is ook uitstekend, dankzij de ingebouwde DSP en een reeks straal- microfoons vormen. Je kunt hetzelfde soort helderheid in je stem verwachten als van de ruisonderdrukking, behalve dat het hier wordt toegepast op je stem.

Op diezelfde winderige dag nam ik een stemvoorbeeld op, bijna zeker dat het bijna onbruikbaar zou zijn. Dat voorbeeld is hieronder voor u om met uw eigen oren naar te luisteren. Aangezien je er niet bij was, zul je waarschijnlijk niet snel geloven hoe hard het waaide toen ik de clip opnam.

Microfoon Audio Sample: Inside, Quiet Room

< h3>Microfoon audiovoorbeeld: buiten, wind en verkeer

Batterij

Kris Wouk/How-To Geek

 • Speeltijd: 30 uur (BT+ANC), 40 uur (BT)

Een gebied waar de WH-1000XM5-hoofdtelefoon redelijk dicht bij hun voorgangers blijft, is de levensduur van de batterij. Met alle ANC toeters en bellen ingeschakeld, kun je ongeveer 30 uur afspeeltijd verwachten, afhankelijk van het volume. Schakel ANC uit en dat aantal stijgt tot ongeveer 40 uur, iets langer dan de WH-1000XM4.

Opladen gaat niet bijzonder snel, tenminste niet als je een standaard USB-wandoplader gebruikt. Opladen van helemaal opgebruikt naar volledig duurt ongeveer 3,5 uur, met een oplaadtijd van 10 minuten heb je ongeveer vijf uur muziektijd.

De WH-1000XM5 ondersteunt ook USB-PD, hoewel ze dat niet doen ;t wordt geleverd met een oplader. Als je je eigen USB-PD-oplader hebt, kun je de hoofdtelefoon veel sneller opladen, met een oplaadtijd van drie minuten voor ongeveer drie uur afspeeltijd.

Zoals hierboven vermeld, zijn de XM5's volledig passief in bedrade modus, dus als de batterij leeg raakt, kunt u altijd de meegeleverde 3,5 mm-kabel aansluiten.

The Best Headphones of 2022 Best Budget Headphones Philips SHP9600 Amazon

$ 84,99
 

Beste draadloze hoofdtelefoon Sennheiser Momentum 3 draadloze Amazon Beste trainingshoofdtelefoon Adidas RPT- 01 Amazon Beste studiokoptelefoon Beyerdynamic DT 770 PRO-koptelefoon Amazon

$ 149,00
 

Moet je de Sony WH-1000XM5 kopen?

Na een behoorlijke tijd met de Sony WH-1000XM5 te hebben doorgebracht, is het gemakkelijk om te zeggen dat dit de beste versie van deze hoofdtelefoon tot nu toe is. Zozeer zelfs dat de prijsstijging logisch is, vooral in de context van stijgende prijzen in de rest van de wereld. De ruisonderdrukking is beter dan ooit en het geluid is verbeterd, zelfs met kleinere drivers.

De WH-1000XM5 is niet helemaal foutloos, met als belangrijkste probleem de weers- en zweetbestendigheid. Je hebt niet altijd controle over het weer, wat betekent dat zelfs als je de draagtas bij je hebt, je misschien niet altijd kunt voorkomen dat de hoofdtelefoon in aanraking komt met vocht. Een soort regen- en zweetbestendigheid zou nog steeds leuk geweest zijn.

Of je nu overweegt te upgraden van een paar generaties terug of voor het eerst naar de vlaggenschiphoofdtelefoons van Sony kijkt, ze zijn de vraagprijs zeker waard. Je krijgt de beste ANC in de prijsklasse en het geluid is veel beter dan de dichtstbijzijnde concurrentie.

Beoordeling: 9/10 Prijs: $398 Amazon Sony < h3>Dit is wat we leuk vinden

 • Best in class ANC
 • Superieure geluidskwaliteit voor muziek
 • LDAC-ondersteuning voor draadloze audio van hoge kwaliteit
 • Uitstekende gesprekskwaliteit
 • Zeer comfortabel
 • Milieuvriendelijk

En wat we niet doen

  < li>Geen IP-classificatie of waterbestendigheid
 • Kan warmte vasthouden na verloop van tijd

LEES VOLGENDE

 • › Hoe installeer ik Windows 11's 2022 Update (22H2)
 • › Snapshots maken in VLC
 • › De 2022-update van Windows 11 is er, de tabbladen van de bestandsverkenner binnenkort
 • › Spotify deblokkeren
 • › PowerShell bijwerken op Windows 11
 • › De PowerShell-versie op Windows 11 controleren