Home Svenska Hur lång tid tar det att ladda en Tesla?

Hur lång tid tar det att ladda en Tesla?

0
Grisha Bruev/Shutterstock.com

Teslas är bland elfordonsbranschens mest populära modeller och människor som handlar efter man vill förståeligt nog veta hur lång tid det tar att ladda batteriet. Förbättringar inom tekniken har gjort laddningen mer effektiv, men det är fortfarande inte samma sak som att fylla på gas.

Hur lång tid tar det en Tesla att ladda?

Hur lång tid det tar för laddning beror på flera faktorer:

  • Var du laddar (hemma eller på en offentlig station)
  • Vilken modell av Tesla kör du
  • Hur fullt batteriet är när du laddar

Vissa Tesla-modeller har större batterier och tar därmed längre tid att ladda, precis som en större bensintank tar längre tid att fylla. Det är också bra att komma ihåg att de flesta elbilsladdningar inte sker på ett tomt batteri — förare ansluter vanligtvis hemma efter en vanlig dags körning eller laddar på allmänna laddningsstationer under hela dagen.

RELATERAT: Hur mycket kostar ett hem EV-laddare kostar verkligen?

Var du laddar spelar roll

Du kan titta på hur lång tid det tar att ladda en Tesla (eller någon annan elbil) på ett par olika sätt: tiden det tar att få batteriet tillbaka till nästan fullt på en enda laddning, eller antalet miles på genomsnitt du får per timmes laddning.

RELATERAT Nivå 1, Nivå 2 eller Nivå 3? EV-laddare förklaras

Laddstationer levererar olika mängder ström beroende på vilken nivå av station (1-3) du använder. Det påverkar laddningstiden eftersom stationer med högre spänning laddar batteriet snabbare. Teslas webbplats uppskattar att förare får 2-3 miles eller ström per timmes laddningstid på ett vanligt 120V vägguttag (nivå 1) och 30 miles ström efter en timme på en 240V (nivå 2) station. På en DC-snabbladdningsstation (DCFC) Supercharger säger Tesla att du kan ta tillräckligt med ström för upp till 200 miles på cirka 15 minuter.

De flesta laddar hemma på en 240V-anslutning. Den mängden ström kan ladda ett nästan urladdat batteri på några timmar, men de flesta elbilsförare väntar inte tills batteriet är på 10 % innan de ansluter, så det tar ofta ännu kortare tid än så.

De som inte har laddningsinfrastruktur för elbilar hemma (till exempel personer som bor i lägenheter) kan vanligtvis hitta gratis eller billiga offentliga laddstationer på nivå 2 i närheten. Fler allmänna parkeringsplatser och arbetsplatser installerar även laddstationer, vilket gör det lättare för fler att komma åt. Tesla kallar den här typen av infrastruktur för “destinationsladdning” och hävdar att omkring 35 000 stationer är installerade i Nordamerika när detta skrivs.

Tesla-modeller har (något) olika laddningstider

< p>De flesta Tesla-fordon har i skrivande stund en räckvidd på över 200 miles, med prestandamodeller som Model S som toppar på långt över 300. För att få den längre räckvidden behöver en EV ett större batteri med mer kapacitet, vilket tar längre att ladda.

RELATERATHur långt kan en elbil gå på en laddning?

Intressant teknik bröt ner laddningstiderna för varje Tesla-modell, och den längsta räckvidden Model S hade den längsta laddningstiden på grund av dess större batteri. Som sagt, det tog bara ett par timmar och de flesta av de andra modellerna tog nästan lika lång tid att ladda från nästan tom—det som påverkade laddningstiden mer var laddstationen som användes.

Batteriets ålder spelar också roll när det kommer till laddningstid. Äldre Teslamodeller tenderar att ha mindre batterier med mindre kapacitet, och kommer förmodligen att ha upplevt en viss grad av laddningsförlust från kalenderåldring på det sätt som alla litiumjonbatterier gör.

Batteriet halvtomt eller halvfullt?

Precis som en bensintank är mängden laddning i batteriet när du ansluter en stor avgörande faktor för laddningstiden. Det tar mycket kortare tid att fylla på en bensintank som redan är två tredjedelar full, och detsamma gäller för ett batteri med till exempel 75 % laddning. Det är därför de flesta elbilsägare väljer att koppla in sina fordon flera gånger under dagen för att hålla den totala genomsnittliga laddningen högre.

Ladda istället för att fylla på bensin är något som kräver att man vänjer sig vid , speciellt om du precis har bytt från bensin. Det innebär att flytta från “en och klar” tankesätt vi känner från fem minuters gaspåfyllning till ett adaptivt tillvägagångssätt — en som beror mer på hur du kör och vilken laddningsinfrastruktur du kan komma åt.

RELATERAT: Hur du hittar en laddstation för elbilar nära dig

LÄS NÄSTA

  • › Så här installerar du Windows 11’s 2022-uppdatering (22H2)
  • › Hur man tar ögonblicksbilder i VLC
  • › Hur man avblockerar Spotify
  • › NVIDIA’s RTX 4000-seriens grafikprocessorer är uppgraderingen vi alla ville ha
  • › AMD kommer att tillkännage nya RDNA 3 GPU:er den 3 november
  • › Windows 11’s 2022-uppdatering är här, filutforskaren flikar snart