Behöver jag en ny PSU om jag uppgraderar min GPU?

0
30
Gorodenkoff/Shutterstock.com

Grafikkort blir inte mindre kraftfulla (eller krafthungriga), så om du’ Om du uppgraderar från en äldre GPU till en nyare modell kanske du är orolig för att du också behöver uppgradera din PSU.

Det kan vara dags för en ny PSU oavsett

Innan vi dyker in i detaljerna för att avgöra om strömbelastningen för en ny GPU kommer att kräva en ny strömförsörjningsenhet för att hänga med, låt oss’ kasta ut lite PSU PSA.

PSU:er varar inte för evigt, och byggkvaliteten och effektiviteten har ökat med tiden.

RELATERATHur viktig är strömförsörjningen (PSU) när man bygger en dator?

Även om du väljer att återanvända gammal hårdvara och bara byter ut din gamla GPU med en ny, bör du seriöst överväga att byta nätaggregatet tillsammans med den oberoende av om ett ökat strömbehov kräver det eller inte.

PSU:er är trots allt kritisk PC-infrastruktur, och det skulle vara synd att äntligen få tag på en ny GPU efter att ha hanterat ett stort utbudsöverskott och skalperpriser bara för att få den att gå upp i rök.

Avgöra om du behöver mer kraft

Den avgörande frågan är inte bara “förbrukar grafikprocessorn jag installerar mer ström?” Den avgörande frågan är, “Överskrider hela mitt bygge, med tillägget av den nya GPU:n, den rekommenderade nivån för min nuvarande PSU?”

För att om du har en PSU med en betydande mängd utrymme, då finns det ingen anledning att byta ut den (annat än att byta ut en riktigt gammal nätaggregat för att spela det säkert).

Beräkna din nuvarande effektbelastning

Nyckeln till att besvara vår fråga är hur mycket watt all hårdvara som din PSU-tillbehör kräver. Vi betonar ordet allt eftersom för att besvara din fråga korrekt måste du ta hänsyn till varje enskild maskinvara som hämtas från PSU, inklusive allt från extra enheter till case-fläktar—inte bara flashiga saker som CPU och GPU.< /p>

Du kan ta det långa upplägget av problemet, om du vill, och slå upp den beräknade effekten för varje maskinvara på egen hand och slänga allt i ett kalkylblad.

Men varför jobba så hårt när vi lever i framtiden och det finns en uppsjö av praktiska verktyg för att göra det tunga lyftet åt dig?

Om du vill ha en enkel och rimlig uppskattning av kraftkraven som din byggnad ställer, du kan gå över till PCPartsPicker.com och “bygga” din dator genom att söka efter delarna i din nuvarande konstruktion. Jämför den beräknade belastningen med din nuvarande PSU:s klassificering.

Om du vill kolla in både en grundläggande och detaljerad titt på dina PSU-behov kan du också kolla in OuterVision Power Supply Calculator. Du kan inte bara göra samma plug-in-the-parts tillvägagångssätt där, du kan också verkligen gräva i expertläget och justera resultaten baserat på ytterligare parametrar som överklockningsinställningar som du har tillämpat på din CPU och GPU.

För exemplets skull körde vi beräkningar på ett bygge med en AMD 5800X CPU, en GTX 1080 GPU, 32 GB RAM, vissa SSD:er och sekundär hårdvara som fläktar och sådant, och en 750W PSU genom räknarna och kom fram till en uppskattat belastningsvärde på 445W.

Beräkna om med din nya grafikprocessor

När du har räknat ut vad den aktuella belastningen på din dator är, kan du ersätta den gamla grafikprocessorn med ny GPU i dina beräkningar. Du kommer förresten inte alltid att öka belastningen.

Ditt nya kort kan faktiskt vara ungefär detsamma när det gäller strömbehov eller till och med lite lägre än ditt gamla kort. Oavsett vilket kommer du att ha ett nytt värde att jämföra.

Men om du ska bli stor, som att till exempel byta ut en gammal GTX 1080 med en RTX 3090 Ti, bli inte förvånad över att se ett hopp i den projicerade belastningen.

RELATERATHur mycket värmer din dator upp ditt hem?

När vi bytte ut GPU:erna i vår beräkning till en kraftigare modell hoppade vår belastningsberäkning till 675W. En ökning på 66 % av effektbelastningen är inte förvånande med tanke på att RTX 3090 Ti är ett kraftkrävande kort som drar ner cirka 450 W jämfört med 180 W som GTX 1080 i genomsnitt ger en ökning på 150 %.

Om du tror att 675W börjar låta som ett område för rumsvärmare har du inte fel.

Jämför nuvarande och framtida utrymme

Om du har följt med hittills och kört beräkningar på din hårdvara som vi har, du har två siffror: den uppskattade effektbelastningen för din gamla version och din nya konstruktion med den uppgraderade GPU:n.

Nu är det dags att prata om takhöjd och risktolerans. Stänghöjd är hur mycket extra tillgänglig kraft som finns kvar i en viss PSU:s effektklassning efter att du har belastat den. Det finns några ganska starka åsikter i PC-byggargemenskapen om takhöjd, inklusive argument att du alltid bör ha runt 50 % takhöjd.

RELATERATVad är “80 Plus”-certifiering på en PSU?

Förr i tiden var det kanske klokt att köra en lägre kvalitet och ineffektiv PSU med 50 % utrymme eftersom du inte kunde lita på att den verkligen presterade som förväntat. Men med moderna, högkvalitativa PSU:er med korrekt effektivitetscertifiering är det lite extremt. Även med vissa PSU:er som får en liten effektivitetsökning på 2-3 % när de körs med cirka 50 % belastning, kan det vara lite mycket för din budget och dina behov att avsevärt utöka din PSU bara för att få 2 % effektivitetsavkastning.

I vår ursprungliga beräkning har vi en 750W PSU med 445W belastning. Den belastningen är cirka 59 %, vilket ger oss 41 % höjd. Det är en ganska stor mängd rörelseutrymme. Du kan till och med hävda att om bygget var avsett att stanna är det utan några uppgraderingar, det kan till och med vara överdrivet.

Att byta ut den äldre PSU:n mot RTX 3090 Ti ökar dock vår beräknade belastning till 675W—sänker vårt vickrum ovanför från 41 % till 10 %.

Det är inte idealiskt, och vi kan stöta på problem, särskilt med datorn under hög belastning, med instabilitet och till och med krascher. Du kanske inte, naturligtvis, och du kan till och med underspänninga ditt kort för att åtgärda problemet.

Men det är därför tillverkarna säger att en 850W PSU är minimum för RTX 3090 Ti men rekommenderar en 1000W PSU&# 8212;om vi kör om beräkningen med en 1000W PSU så ökar vi den utrymmesprocenten från 10% till ~33%.

Det viktiga är att du faktiskt kör siffrorna för just din installation och kraven på din specifika GPU-uppgraderingsväg, dock så att du kan få rätt PSU för dina behov och budget.

LÄS NÄSTA

  • › Hur man avblockerar Spotify
  • › Så här kontrollerar du PowerShell-versionen i Windows 11
  • › Hur man tar ögonblicksbilder i VLC
  • › Så här installerar du Windows 11’s 2022-uppdatering (22H2)
  • › Windows 11’s 2022-uppdatering är här, filutforskaren flikar snart
  • › Så här uppdaterar du PowerShell i Windows 11