Stor brist på glas – därför spelar det roll när Ukraina förbereder sig inför krigsvintern

0
38

Glas har blivit en bristvara i Ukraina sedan krigsutbrottet. Samtidigt har de ryska bombanfallen förstört glasrutor i människors hus och hem. Det kan ha stor påverkan på hur invånarna ska klara en lång, iskall krigsvinter. Nu förbereder sig Ukraina med plywood, ved och kaminer samtidigt som oron för ryska attacker mot värmesystemen ökar. ”När kommer glaset?” I Tjernihiv i norra Ukraina är glasrutor ett samtalsämne, skriver The New York Times. Problemet börjar bli stort inför vintern i de hus som undkommit att träffas av de ryska anfallen men som fått sin glasrutor krossade av chockvågorna. I Tjernihiv börjar temperaturerna falla ner mot bara några få plusgrader på nätterna och människor har försökt att täcka över sina fönster med plywood eller plastfolie, skriver tidningen. När vintern kommer blir skydd mot kylan livsviktigt och flera hjälporganisationer har understrukit den akuta bristen på glasrutor. Enligt FN lever miljontals ukrainare i hem som är dåligt utrustade för en sträng vinter. För befolkningen innebär utkylda hus en risk att frysa ihjäl. En annan risk är att vattenledningar fryser och går sönder i vinter. Borgmästaren i Tjernihiv, Vladyslav Atroshenko, har plywood för fönstren på sitt kontor men säger att det inte är det största problemet just nu. Nu är hans största prioritering att laga den förstörda infrastrukturen så att staden kan leverera värme till hushållen när kylan kommer. – Jag kan inte låta barn frysa i sina lägenheter, säger han till The New York Times. Tidningen skriver att det är svårt att uppskatta hur mycket fönsterglas som saknas men företrädare för en hjälporganisation uppskattar att det handlar om ”miljontals” rutor. Redan före kriget rådde det brist på rutor. Den största glasindustrin låg i Donbas och blev bombad av pro-ryska styrkor för ett par år sedan vilket gjorde att Ukraina har förlitat sig på Ryssland och Belarus för glas. Ytterligare ett problem för produktionen är att man för att skapa glas måste smälta sand – vilket kräver ännu en bristvara – mycket energi. Människor förbereder sig med filtar, dieselgeneratorer, varma kläder och lager av ved. Utöver det förbereder myndigheter med lager av nytillverkade kaminer och stora tält ifall det blir brist på gas. Chefen för det statliga gasbolaget Naftogaz har varnat för att vintern kommer att bli kall och att man kommer sänka inomhustemperaturerna i landets värmesystem till 17–18 grader, skriver The Guardian. Nära frontlinjen i Charkiv i nordöstra Ukraina finns nära hälften av landets gasfält. Här är infrastrukturen för värme helt förstörd på sina håll, uppger Ilija Zjestkov, som har flytt staden, till TT. – I flera stadsdelar i Charkiv är hälften av bostadshusen utan gas, säger han. Tidigare i september pekade också en av rådgivarna till det ukrainska energidepartementet, Oleksandr Kharchenko, på riskerna med att man förlitar sig på centraliserade värmeverk. Om ryssarna attackerar de centraliserade kraftvärmeverken kommer det att leda till att vattenledningar fryser och miljontals kan tvingas fly, sa han då till amerikanska NPR. Stor, menar många. Kyiv har kallat attackerna mot värmeverk och gasproduktionen för terrorhandlingar. Ryska attacker har förstört infrastruktur för värme, vatten och el sedan i februari. Till exempel attackerades ett kraftvärmeverk i Charkiv den 11 september, vilket ledde till ett omfattande strömavbrott i regionen. Sedan krigsutbrottet ska omkring 500 mil gasledningar och tusentals gasanläggningar ha skadats, skriver TT. – Fienden kommer inte sluta angripa oss och vi är beredda på det värsta, säger Iryna Dzjuryk, chef inom de lokala myndigheterna i Lviv, till nyhetsbyrån. Tidigare i september varnade en av rådgivarna till det ukrainska energidepartementet i ett inslag för att systemen lätt kan bli utsatta för attacker och att det centraliserade systemet är sårbart eftersom man tar värme från en stor station. – Alla stora städer har den här sårbarheten, varenda en av dem. Och det är ingen hemlighet, sa Oleksandr Kharchenko till amerikanska NPR. Vill du läsa mer?