Gratis VPN versus betaalde VPN: welke moet u kiezen?

0
25
BERK CAN/Shutterstock.com

Je hebt waarschijnlijk advertenties voor gratis VPN's gezien en je vroeg je af waarom je er geen zou moeten gebruiken van die in plaats van hun betaalde tegenhangers. Je kunt tenslotte de prijs van $ 0 niet verslaan. Laten we gratis en betaalde VPN's vergelijken en kijken waarom u gratis VPN's niet moet vertrouwen, althans niet in de meeste gevallen.

Zijn er goede gratis VPN's?

Als we het hebben over gratis VPN's, zijn er twee soorten: gratis abonnementen van legitieme, betrouwbare VPN-services en andere services die puur als gratis VPN bestaan. De eerste groep is over het algemeen veilig in gebruik en bevat vermeldingen uit onze verzameling van de beste VPN's, zoals ProtonVPN, Windscribe of Hide.me. We noemen dit gratis VPN-abonnementen of gratis niveaus.

De tweede groep is echter lang niet zo veilig en kan zelfs ronduit gevaarlijk zijn om te gebruiken. Over het algemeen bestaan ​​ze als gratis apps die u kunt downloaden van de Google Play Store of de Apple App Store. Ze adverteren vaak zoals alle onbetrouwbare VPN's, ze beloven te veel en doen te weinig. Dit zijn echte gratis VPN's, die zelden een betaald niveau hebben.

Dit roept natuurlijk de vraag op hoe ze geld verdienen. Zoals met alle dingen, als een service gratis is, betekent dit dat u het product bent dat wordt verkocht of, in dit specifieke geval, uw gegevens. Uw persoonlijke informatie is veel geld waard voor adverteerders, om nog maar te zwijgen van oplichters en andere bewoners van het dark web. De meeste, zo niet alle, gratis VPN-apps die je zult vinden, bestaan ​​puur om je gegevens te verzamelen en te verkopen.

We zullen wat meer in detail treden over hoe dat werkt, verderop, maar weet voor nu één ding: deze gratis VPN-apps bestaan ​​om gegevens te verkopen. Om nog erger te maken, de overgrote meerderheid is erg slecht in het zijn van VPN's. In feite is het waarschijnlijk veiliger om zonder VPN te surfen dan een van deze services te gebruiken. Wat je ook doet, gebruik ze niet.

Gratis tiers van betaalde VPN's

Laten we echter eerst enkele eigenaardigheden bespreken voordat we deze onbetrouwbare gratis VPN's nader bekijken van de gratis abonnementen die sommigen, als we eerlijk zijn, gerenommeerde VPN's aanbieden. Je bent volkomen veilig bij het gebruik van deze services, zolang de VPN zelf goed is. Voorbeelden van legitieme VPN's met een gratis abonnement zijn PrivadoVPN en de eerder genoemde.

Er zijn echter enkele beperkingen aan het gebruik van deze gratis niveaus. Immers, als ze net zo goed waren als de betaalde abonnementen, zou niemand de moeite nemen om te betalen. Ten eerste ben je meestal beperkt door het aantal VPN-servers en hun locaties. Met ProtonVPN kunt u bijvoorbeeld slechts verbinding maken met drie locaties over de hele wereld (de VS, Nederland en Japan), terwijl Windscribe u tot tien landen beperkt.

Een andere beperking voor gratis abonnementen is dat er bijna altijd een bandbreedtelimiet is, een limiet voor de hoeveelheid gegevens die u via de VPN kunt verzenden en ontvangen. In de meeste gevallen is deze limiet 10 GB, wat genoeg is als je alleen aan het surfen bent, maar het zal niet de behoeften van de meeste streamers of torrenters dekken.

De uitzondering is ProtonVPN, dat heeft geen bandbreedtelimiet, maar beperkt in plaats daarvan de snelheden op het gratis abonnement. Voeg daarbij de belasting van de gratis servers (een van de belangrijkste factoren in VPN-vertraging) en het gratis gebruiken van ProtonVPN betekent dat je internet langzamer gaat kruipen. Maar nogmaals, je krijgt waar je voor betaalt.

Gratis VPN-beveiligingsproblemen

Laten we, nu de veilige maar beperkte gratis niveaus uit de weg zijn, eens kijken naar de daadwerkelijke gratis VPN's. Zoals we eerder vermeldden, zijn er verschillende problemen hiermee, die we in twee categorieën zullen onderverdelen: beveiliging en privacy.

Als het op beveiliging aankomt, hebben gratis VPN's het probleem dat het niet echt VPN's zijn, maar gewoon verheerlijkte proxy's. Zoals we uitleggen in ons artikel waarin VPN's en proxy's worden vergeleken, is het belangrijkste verschil tussen deze twee tools dat VPN's je verbinding versleutelen, terwijl proxy's dat niet doen, althans niet in dezelfde mate.

Het resultaat is een app die lijkt alsof hij werkt als een VPN & #8212;het leidt uw verkeer om en vervalst uw IP-adres" maar is dat in hoge mate niet. Waar een VPN enige mate van anonimiteit biedt en het veel moeilijker maakt om u te volgen, laat een proxy en bij uitbreiding de meeste gratis VPN's u wijd open voor tracking.

Het is niet erg als je gewoon probeert toegang te krijgen tot de versie van een site van een ander land (hoewel het waarschijnlijk niet zal lukken), maar het is een enorm probleem voor mensen in autoritaire landen die willen ontsnappen aan internetcensuur.

Privacykwesties

Een andere goede reden om geen gratis VPN's te gebruiken, is dat ze je gegevens zullen gebruiken voor marketingdoeleinden, of erger nog. Er zijn verschillende schandalen geweest met gratis VPN's, waarvan de ergste waarschijnlijk die van Hola VPN is, een eenvoudige browserextensie die u kunt installeren om verschillende regio's te ontgrendelen’ websites.

Het werkt echter niet zo goed, althans niet voor zijn klanten. Gewoonlijk zal de site die u probeert te bezoeken vastlopen of zal de verbinding volledig mislukken. Voor Hola zelf werkt het echter geweldig, omdat de browserextensie je bandbreedte overneemt en doorverkoopt aan derden die het in het verleden voor allerlei duistere doeleinden hebben gebruikt, waaronder botnetaanvallen.

Een meer prozaïsch voorbeeld is Betternet, dat door de Australian Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization is gevonden om trackers te bevatten om gebruikers te verzamelen’ informatie en verkopen. De prijs van gratis is in dit geval kennis van je surfgedrag.

Bedrijven zoals deze doen het tegenovergestelde van wat VPN's zouden moeten doen, en gebruiken uw gegevens voor hun eigen doeleinden in plaats van ze te beschermen. Om oplichting als deze te voorkomen, moet u zich ofwel aanmelden voor het gratis niveau van een gerenommeerde VPN, of gewoon een abonnement kopen. Sommige uitstekende VPN's kosten minder dan $ 50 per jaar, veel minder dan wat een oplichting kost jij.

The Best VPN Services of 2022 Beste algemene VPN ExpressVPN Koop nu Beste budget VPN SurfShark Koop nu Beste gratis VPN Windscribe Nu winkelen Beste VPN voor iPhone ProtonVPN Nu winkelen Beste VPN voor Android Hide.me Nu winkelen Beste VPN voor streaming ExpressVPN Nu winkelen Beste VPN voor gamen Privé-internettoegang Nu winkelen Beste VPN voor torrenting NordVPN Nu winkelen Beste VPN voor Windows CyberGhost Koop nu Beste VPN voor China VyprVPN Koop nu Beste VPN voor privacy Mullvad VPN Nu winkelen LEES VOLGENDE

  • › Moet u zich zorgen maken over een e-mailhandtekening?
  • › Verander een slimme camera in een beveiligingscamera op zonne-energie
  • › Intel doodt zijn merken Pentium en Celeron
  • › Audio vertalen met Google Translate
  • › Hoe wachtwoorden op iPhone op te slaan
  • › Tekst roteren in Google Documenten