Nyans ledande småpartiet – tvåa i vissa distrikt

0
30

Röstandet på partier som inte kommer in i riksdagen ökar med nästan 50 procent jämfört med förra riksdagsvalet. Det framgår av det slutgiltiga valresultatet som presenterades under söndagsmorgonen, skriver TT. Det av småpartierna som har starkast stöd är minoritetsfrågepartiet Nyans. I hela landet fick partiet 28 352 röster, vilket motsvarar 0,4 procent. I sitt starkaste fäste, Malmö, nådde man 2,1 procent vilket inte är tillräckligt för att komma in i kommunfullmäktige där spärren är 3 procent. Men i vissa av stadens valdistrikt samlar man knappt 30 procent av rösterna och placerar sig som näst största parti. Av övriga partier får högerextrema Alternativ för Sverige 16 646 röster, en tillbakagång från förra valet då de fick 20 290 röster.